Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här firar ”Rapport” 50 år med kalas

Claes Elfsberg och Katarina Sandström. Foto: SVEN LINDWALL
”Rapport”-tårta. Foto: SVEN LINDWALL
Festprydd entré utanför SVT-huset. Foto: SVEN LINDWALL
SVT:s vd Hanna Stjärne pratade på kalaset. Foto: SVEN LINDWALL

Grattis, ”Rapport”!

När det anrika nyhetsprogrammet firade sina första 50 år var allt från klassiska profiler som Claes Elfsberg, Christina Jutterström och John Pohlman till moderna stjärnor som Lisbeth Åkerman, Katarina Sandström och Nils Holmqvist på plats.

Här berättar de om sina starkaste ”Rapport”-minnen.

Nyhetsankarna Claes Elfsberg och Katarina Sandström

Foto: SVEN LINDWALL

– Hela mitt vuxna liv har varit med ”Rapport”, så det är svårt att särskilja och säga att det där är mitt bästa eller värsta minne. Jag har varit med och jobbat med hemskheter tsunamin, olika krig och mordet på Olof Palme. Men jag har också upplevt ”Rapport” som mitt universitet och mitt hem, min familj. Så det är väldigt många positiva minnen och väldigt många besvärliga nyhetsminnen, säger Claes Elfsberg.

– Personligen så är det nog när jag fick chansen att göra min första ”Rapport”-sändning. Det var i september 1999 och jag fick komma in, 25 år gammal, och sända Sveriges största nyhetsprogram. Det var en stor ära, mycket pirrigt, men fantastiskt roligt, säger Katarina Sandström.

Meteorologerna John Pohlman och Nils Holmqvist

Foto: SVEN LINDWALL

– Mitt häftigaste ”Rapport”-minne var när vi åkte till en flygplats i Västergötland och upp i ett plan, hoppade ut från 3 000 meters höjd, föll fritt i 2 000 meter och sedan 1 000 meter över marken vecklades fallskärmen ut. Sedan landade vi på darrande ben och med skälvande röst fick jag göra en prognos, säger John Pohlman.

– Jämfört med John Pohlman har jag kanske inte så bra historier. Men när något går fel i studion och jag som meteorolog får vara vara det dragspel som syr ihop sändningen, då känns det bra inombords, säger Nils Holmqvist.

Nyhetsankaret Lisbeth Åkerman

Foto: SVEN LINDWALL

– Jag var otroligt glad när jag fick jobbet på ”Rapport” och ännu gladare när jag fick vara nyhetsankare på det här fantastiska programmet. Ett annat viktigt och intressant ämne är det som hände under den arabiska våren, när man kunde se hela demokratirörelsen sprida sig över hela norra Afrika. Det var en stor och omvälvande känsla att rapportera om det, säger Lisbeth Åkerman. 

SVT:s vd Hanna Stjärne

Foto: SVEN LINDWALL

– Mitt tuffaste ”Rapport”-minne är nog sändningen klockan fyra på morgonen när Ewonne Winblad berättade att Olof Palme var skjuten. Det var väldigt speciellt och jag var tvungen att se ”Rapport” för att förstå att det verkligen hade hänt. De roligaste ”Rapport”-minnena är nog de vädersändningar som John Pohlman gjorde med sina handritade kartor. Jag är årsbarn med ”Rapport” så jag är uppvuxen med det, säger Hanna Stjärne.

”Rapport”-pionjären Christina Jutterström

Foto: SVEN LINDWALL

– I dag tänker jag på den där första sändningen den 5 december 1969, som det finns bilder från när där alla vara så fruktansvärt nervösa. Jag halvligger över bordet och är väldigt spänd när jag redogjorde för en opinionsundersökning, den första opinionsundersökningen i tv. Det var nervöst men det funkade, och det har funkat i 50 år, säger Christina Jutterström, som på bilden poserar med Katarina Sandström.

”Rapport”-veteranen Göran Åhgren

Foto: SVEN LINDWALL

– Mitt bästa minne är nog alla dem som jag har haft möjlighet att träffa. Tusentals personer som jag har intervjuat och så förstås alla kamrater på ”Rapport”. Det var väldigt trevligt. Och så resor i hela världen, nyhetshändelser, allt sådant där, säger Göran Åhgren.

SVT-profilen Kerstin Holm

Foto: SVEN LINDWALL

– Jag kom till ”Rapport” hösten 1981, jag gick på Journalisthögskolan i Göteborg och gjorde min praktik där. Man hade en flashlampa som lyste rött och så ett kom det telegram inne i ett litet rum. Det var vid lunch när lampan började lysa, då går en redaktör in och tittar och kommer ut och säger ”ubåt på grund i Karlskrona skärgård”. Det var nästan inget folk på redaktionen men plötsligt bemannades det upp och det blev full fart, för det var ju verkligen en nyhet, säger Kerstin Holm.

Politiske kommentatorn KG Bergström

Foto: SVEN LINDWALL

– Jag har ju upplevt så mycket, jag har varit nyhetschef, korrespondent i USA och så politisk reporter och politisk kommentator, säger KG Bergström.

– Men jag minns en sen fredag natt när jag och min fru precis hade gått och lagt oss och telefonen ringer. Min fru tar luren och överräcker den med gravallvarlig min och så hör jag min inrikeschef säga ”Olof Palme har blivit mördad på öppen gata, kan du åka in till Rosenbad”, vilket jag naturligtvis gjorde. Det var chockerande att på hela vägen från Bromma in till Rosenbad så såg jag inte en enda polisbil. Jag var sedan med på den första presskonferensen med en skakad men samlad Ingvar Karlsson.

SVT:s chef för riksnyheter, Charlotta Friborg

Foto: SVEN LINDWALL

– Jag har många minnen från ”Rapport” men det starkaste minnet är nog från natten när Olof Palme mördades. Jag hade jobbat natt som spärrvakt i tunnelbanan i Stockholm och fick höra om det från väktarna. Men det när man slog på tv:n som det gick upp för en att det var på riktigt och att det hade skett, säger Charlotta Friborg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.