Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här firar Carola sin dotter Zoes treårsdag

TÅRTKALAS. När alla tre ljusen var utblåsta kunde Carola skära upp första biten av Zoes födelsedagstårta. "Det är som vi känt varandra för alltid", säger mamman om dottern som hon adopterade för bara några veckor sedan. Foto: Torbjörn Selander
PRESENTÖPPNING. Lilla Zoe får hjälp av sin nya mammam Carola att öppna paketet som innhöll en sagoboksversion av Bibeln. Foto: Torbjörn Selander
Foto: Torbjörn Selander
TAL FÖR DOTTERN. Carola höll ett känsloladdat tal för sin nyadopterade dotter Zoe inför alla gästerna på födelsedagskalaset i Kapstaden. Foto: Torbjörn Selander
Foto: Torbjörn Selander
Foto: Torbjörn Selander
Foto: Torbjörn Selander
Foto: Torbjörn Selander
1 / 8

KAPSTADEN. - Grattis min älskling!

Med en tårta med tre rosa ljus i, cupcakes, rosor och presenter firade Carola sin tvåårig... förlåt, treåriga dotter Zoes födelsedag i Kapstaden i går.

- Det gäller att ta vara på tiden, den kommer aldrig igen, säger Carola.

Så på lördag ska Zoe firas igen - hemma i Sverge.

Detta har hänt

Den fjärde april kunde Expressen.se berätta att Carola Häggkvist ska adoptera ett syskon till sonen Amadeus, en liten flicka från Sydafrika.

 

Den tionde april reser Carola till Sydafrika, och trettonde april godkändes hon som mamma till Zoe.

 

Just nu befinner sig Carola och Zoe i Sydafrika i väntan på att resa hem, efter att ha bott med Zoe i cirka tre veckor hemma hos vänner.

 

Under tiden i Sydafrika har Carola och Zoe bland annat hunnit med ett första besök till frisören, när dottern fått lockar i håret.

Expressen var som enda tidning inbjuden till Zoes treårskalas på Hout Bay Manor i Kapstaden. Ett tiotal av Carolas vänner i Kapstaden kom fullastade med presenter och fick skåla i sydafrikansk rosa skumpa. Zoe själv var ett enda stort leende, iklädd en rosa klänning som Carola och hennes syster bar som små.

"Ja må du leva" och "Happy Birthday" sjöngs flera gånger om.

- Jag har fått hennes historia berättad, men vill inte gå ut med den nu, hon ska vara stor nog att förstå den själv först, säger Carola till Expressen.

- Jag vet att hon kom till barnhemmet när hon var några månader gammal, men att hon var sjuk och väldigt svag då, men sen lyckades de få hennes hälsa tillbaka.

"Vi har faktiskt samma humor"

Carola och Zoe har nu varit tillsammans i ett par veckor.

Foto: Foto: Torbjörn Selander - För oss är det som vi känt varandra för alltid, men som att vi varit borta på en resa och nu mötts igen.

Zoe hänger på sin mor och kramas hela tiden, så fort hon vill något säger hon "Mummi".

- Vi har faktiskt samma humor och skrattar mycket, men hon är väldigt bestämd av sig. På barnhemmet var hon bland de äldre och var som en storasyster åt de andra.

Uppe i Johannesburg och Pretoria fick sig Carola en överraskning när hon var ute och gick med Zoe i barnvagnen. Det var många som stirrade på henne och hon kände sig ifrågasatt.

- Jag var med om en del incidenter, det är trots allt så att många barn försvinner. Det förekommer trafficking. Det var viktigt att ha alla papper med sig, men här i Kapstaden ler alla åt oss.

Fick kämpa för adoptionen

Zoe tycker mamma snackar för mycket men hittar halskedjan och stoppar den i munnen och ser genast mer nöjd ut.

Carola berättar om kampen för att få adoptera, hur nära det var att det inte skulle bli av. Först tillät inte Sydafrika singlar att adoptera, men i januari 2011 ändrades reglerna, och samma dag började Carola processen.

Men så var det de svenska reglerna. I september förra året fyllde Carola 45 och då skulle det vara försent.

- Men jag har alltid gillat utmaningar, man får inte låta sig stoppas. Så kom processen i gång med att "föda fram ett adoptivbarn" säger Carola och ler, men inser också hur nära det var att det inte skulle ha suttit en liten prinsessa med korkskruvslockar i håret i hennes knä.

Carola tackade Gud den dag hon blev godkänd som adoptivförälder.

- Och när jag senare fick reda på att det var Zoe så föll jag ner på knä. Jag fick ett samtal om att jag skulle åka till Sydafrika. Det var faktiskt när jag blev sminkad för inspelningen av "The Voice". Knäna vek sig och jag fick ta fram näsduken för att torka glädjetårarna. Han som sminkade mig förstod vad det handlade om. Sen gick jag ut och sjöng Halleluja, det var extra tryck i den inspelningen.

Höll ett kärlekstal

När födelsedagskalaset i Kapstaden började höll hon ett tal där hon berättade att namnet Zoe betyder liv och att flickan var född ut från hennes hjärta. Och att hon och Zoe har olika färg på huden men i deras hjärtan är blodet av samma färg. Sen skålade alla och hurrade för Zoe.

Hade du glömt av hur det var att ha småbarn?

- Nej nej, men nog känns det i höften, det är som träningsvärk, jag bär henne hela tiden. Men att byta blöjor var inga problem att komma ihåg. Sen var jag ju ensam med Amadeus redan när han var två.

- Det ska bli så spännande när Amadeus och Zoe möts.

Foto: Foto: Torbjörn Selander Tar du mammaledigt nu?

- Jag kommer möjligen göra några enstaka framträdanden i år, men turnéer tar alldeles för lång tid. Nästa år blir det säkert något, då firar jag 30 år som artist. Men jag lärde av tiden med Amadeus som liten att det gäller att ta tillvara på tiden, den kommer aldrig igen.

Är det inte lite nervöst och pirrigt att komma hem med Zoe?

- Nej, det känns naturligt, vi är så nära varandra och Zoe tycker allt är fint, dessutom är lekplatsen klar, tapeterna är uppe och när hon fick höra att det fanns en studsmatta hemma så blev hon jätteglad. Men det viktiga för henne är att förstå att jag är hennes mamma, och inte en av de tanter som fanns på barnhemmet.

- Hon fyller faktiskt år på lördag, då ska vi fira födelsedagen hemma i Sverige, det blir fantastiskt!