TÅRTKALAS. När alla tre ljusen var utblåsta kunde Carola skära upp första biten av Zoes födelsedagstårta. "Det är som vi känt varandra för alltid", säger mamman om dottern som hon adopterade för bara några veckor sedan. Foto: Torbjörn SelanderTÅRTKALAS. När alla tre ljusen var utblåsta kunde Carola skära upp första biten av Zoes födelsedagstårta. "Det är som vi känt varandra för alltid", säger mamman om dottern som hon adopterade för bara några veckor sedan. Foto: Torbjörn Selander
TÅRTKALAS. När alla tre ljusen var utblåsta kunde Carola skära upp första biten av Zoes födelsedagstårta. "Det är som vi känt varandra för alltid", säger mamman om dottern som hon adopterade för bara några veckor sedan. Foto: Torbjörn Selander
PRESENTÖPPNING. Lilla Zoe får hjälp av sin nya mammam Carola att öppna paketet som innhöll en sagoboksversion av Bibeln. Foto: Torbjörn SelanderPRESENTÖPPNING. Lilla Zoe får hjälp av sin nya mammam Carola att öppna paketet som innhöll en sagoboksversion av Bibeln. Foto: Torbjörn Selander
PRESENTÖPPNING. Lilla Zoe får hjälp av sin nya mammam Carola att öppna paketet som innhöll en sagoboksversion av Bibeln. Foto: Torbjörn Selander
Foto: Torbjörn SelanderFoto: Torbjörn Selander
 Foto: Torbjörn Selander
TAL FÖR DOTTERN. Carola höll ett känsloladdat tal för sin nyadopterade dotter Zoe inför alla gästerna på födelsedagskalaset i Kapstaden. Foto: Torbjörn SelanderTAL FÖR DOTTERN. Carola höll ett känsloladdat tal för sin nyadopterade dotter Zoe inför alla gästerna på födelsedagskalaset i Kapstaden. Foto: Torbjörn Selander
TAL FÖR DOTTERN. Carola höll ett känsloladdat tal för sin nyadopterade dotter Zoe inför alla gästerna på födelsedagskalaset i Kapstaden. Foto: Torbjörn Selander
Foto: Torbjörn SelanderFoto: Torbjörn Selander
 Foto: Torbjörn Selander
Foto: Torbjörn SelanderFoto: Torbjörn Selander
 Foto: Torbjörn Selander
Foto: Torbjörn SelanderFoto: Torbjörn Selander
 Foto: Torbjörn Selander
Foto: Torbjörn SelanderFoto: Torbjörn Selander
 Foto: Torbjörn Selander

Här firar Carola sin dotter Zoes treårsdag

Publicerad

KAPSTADEN. - Grattis min älskling!

Med en tårta med tre rosa ljus i, cupcakes, rosor och presenter firade Carola sin tvåårig... förlåt, treåriga dotter Zoes födelsedag i Kapstaden i går.

- Det gäller att ta vara på tiden, den kommer aldrig igen, säger Carola.

Så på lördag ska Zoe firas igen - hemma i Sverge.

Expressen var som enda tidning inbjuden till Zoes treårskalas på Hout Bay Manor i Kapstaden. Ett tiotal av Carolas vänner i Kapstaden kom fullastade med presenter och fick skåla i sydafrikansk rosa skumpa. Zoe själv var ett enda stort leende, iklädd en rosa klänning som Carola och hennes syster bar som små.

"Ja må du leva" och "Happy Birthday" sjöngs flera gånger om.

- Jag har fått hennes historia berättad, men vill inte gå ut med den nu, hon ska vara stor nog att förstå den själv först, säger Carola till Expressen.

- Jag vet att hon kom till barnhemmet när hon var några månader gammal, men att hon var sjuk och väldigt svag då, men sen lyckades de få hennes hälsa tillbaka.

"Vi har faktiskt samma humor"

Carola och Zoe har nu varit tillsammans i ett par veckor.

Foto: Torbjörn Selander
- För oss är det som vi känt varandra för alltid, men som att vi varit borta på en resa och nu mötts igen.

Zoe hänger på sin mor och kramas hela tiden, så fort hon vill något säger hon "Mummi".

- Vi har faktiskt samma humor och skrattar mycket, men hon är väldigt bestämd av sig. På barnhemmet var hon bland de äldre och var som en storasyster åt de andra.

Uppe i Johannesburg och Pretoria fick sig Carola en överraskning när hon var ute och gick med Zoe i barnvagnen. Det var många som stirrade på henne och hon kände sig ifrågasatt.

- Jag var med om en del incidenter, det är trots allt så att många barn försvinner. Det förekommer trafficking. Det var viktigt att ha alla papper med sig, men här i Kapstaden ler alla åt oss.

Fick kämpa för adoptionen

Zoe tycker mamma snackar för mycket men hittar halskedjan och stoppar den i munnen och ser genast mer nöjd ut.

Carola berättar om kampen för att få adoptera, hur nära det var att det inte skulle bli av. Först tillät inte Sydafrika singlar att adoptera, men i januari 2011 ändrades reglerna, och samma dag började Carola processen.

Men så var det de svenska reglerna. I september förra året fyllde Carola 45 och då skulle det vara försent.

- Men jag har alltid gillat utmaningar, man får inte låta sig stoppas. Så kom processen i gång med att "föda fram ett adoptivbarn" säger Carola och ler, men inser också hur nära det var att det inte skulle ha suttit en liten prinsessa med korkskruvslockar i håret i hennes knä.

Carola tackade Gud den dag hon blev godkänd som adoptivförälder.

- Och när jag senare fick reda på att det var Zoe så föll jag ner på knä. Jag fick ett samtal om att jag skulle åka till Sydafrika. Det var faktiskt när jag blev sminkad för inspelningen av "The Voice". Knäna vek sig och jag fick ta fram näsduken för att torka glädjetårarna. Han som sminkade mig förstod vad det handlade om. Sen gick jag ut och sjöng Halleluja, det var extra tryck i den inspelningen.

Höll ett kärlekstal

När födelsedagskalaset i Kapstaden började höll hon ett tal där hon berättade att namnet Zoe betyder liv och att flickan var född ut från hennes hjärta. Och att hon och Zoe har olika färg på huden men i deras hjärtan är blodet av samma färg. Sen skålade alla och hurrade för Zoe.

Hade du glömt av hur det var att ha småbarn?

- Nej nej, men nog känns det i höften, det är som träningsvärk, jag bär henne hela tiden. Men att byta blöjor var inga problem att komma ihåg. Sen var jag ju ensam med Amadeus redan när han var två.

- Det ska bli så spännande när Amadeus och Zoe möts.

Foto: Torbjörn Selander
Tar du mammaledigt nu?

- Jag kommer möjligen göra några enstaka framträdanden i år, men turnéer tar alldeles för lång tid. Nästa år blir det säkert något, då firar jag 30 år som artist. Men jag lärde av tiden med Amadeus som liten att det gäller att ta tillvara på tiden, den kommer aldrig igen.

Är det inte lite nervöst och pirrigt att komma hem med Zoe?

- Nej, det känns naturligt, vi är så nära varandra och Zoe tycker allt är fint, dessutom är lekplatsen klar, tapeterna är uppe och när hon fick höra att det fanns en studsmatta hemma så blev hon jätteglad. Men det viktiga för henne är att förstå att jag är hennes mamma, och inte en av de tanter som fanns på barnhemmet.

- Hon fyller faktiskt år på lördag, då ska vi fira födelsedagen hemma i Sverige, det blir fantastiskt!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag