Här får Elisabet Höglund sparken

Publicerad
Uppdaterad
Elisabet Höglund har fått sparken från "Förkväll".
Direkt efter sändningen i går kväll kallades programledaren till ett krismöte med en högt uppsatt TV4-chef - som då bad henne att ta "timeout":
- Jag hade ingen aning. Jag har fått sparken för första gången i mitt liv, säger programledaren som nu slutat med omedelbar verkan.
I gårdagens Expressen berättade Elisabet Höglund, 65, om hur hon senaste tiden upplevt att hon som den äldsta profilen i "Förkväll" -trion fått allt mindre plats medan framför allt Carin da Silva, 25, i stället lyfts fram mer och mer.
- Tanken med hela projektet var att ha tre kvinnor, från olika åldersgrupper, som skulle vara likvärdiga. Det var ju modigt av TV4. Men har det varit så? Nej, sa hon i artikeln i Expressen.
Den offentliga kritiken uppskattade inte TV4. Direkt efter sändningen i går kväll kallades hon utan förvarning in på ett rum
i samma byggnad som "Förkväll"-studion, mitt i centrala Stockholm. Där möttes hon av Ebba Adielsson, exekutiv producent på TV4. Elisabet Höglund är när Expressen träffar henne tårögd när hon berättar om vad som hänt bara minutrarna tidigare.

"De ville jag skulle ta timeout"

- Jag blev inkallad till ett rum på plan två och såg direkt att hon skulle säga något allvarligt, säger hon och rösten stockas.
- De sa att de ville att jag skulle ta en så kallad "timeout". Men det brukar ju i praktiken betyda att man har fått sparken. De ville att jag skulle ta timeout från måndag, men varför ska jag vara här tre dagar till?
- Det var ett knivhugg. Eller ett sabelhugg. Ett yxhugg. Nu går jag hem sa jag, och så gick jag. För gott.
Vad sa de var anledningen till att de ville att du skulle lämna programmet?
- Mina kritiska synpunkter. De väljer lugn och ro framför kompetens. Jakten på tittarsiffror är för dem så stark att de säljer sin själ på vägen. Jag kan inte vara en del av ett sånt program.
I kväll är det bara Carin da Silva och Yvonne Ryding i rutan.
- Ja jag antar det. Jag är i alla fall arbetslös.
Beskedet kom väldigt snabbt och oväntat?
- Ja verkligen. Jag hade ingen aning. Det kommer att bli ont om pengar framöver. Men jag har stått upp för mig själv och det är jag glad för. Det skulle inte förvåna mig om de redan har en ny programledare klar i stället för mig.
Hon är hela tiden nära tårarna.
- Jag har inte gråtit än, men jag kanske kommer att göra det
i kväll, säger Elisabet Höglund.

TV4: Ingen ersättare klar

Ebba Adielsson, exekutiv Producent TV4:
- Min uppfattning är inte alls att vi har gett henne sparken. Enligt min mening mynnade mötet ut i att hon tar en timeout. Hon har under en längre tid inte trivts i formatet och vi har fört en dialog de senaste två månaderna.
Hon spekulerar i att ni redan nu har en ersättare klar?
- Nej, inte alls. Det finns ingen ny runt hörnet.
Carin da Silva, som enligt Elisabet Höglund sista tiden profilerats som huvudprogramledare, valde i går kväll att inte ge några kommentarer.
- Det är upp till henne att tycka vad hon vill. Jag har inga kommentarer alls, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag