"Kristi Brud" Foto: SVT"Kristi Brud" Foto: SVT
"Kristi Brud" Foto: SVT
Thomas Nordengren och Louise Epstein Foto: SVTThomas Nordengren och Louise Epstein Foto: SVT
Thomas Nordengren och Louise Epstein Foto: SVT

Här dyker "Kristi brud"
upp under "På spåret"

Publicerad

Under fredagens semifinal i "På spåret" dyker plötsligt Åsa Waldau, mer känd som Kristi brud, upp i programmet.

– Helt otroligt, säger Louise Epstein.

Något som kommenterades i sociala medier under programmet.

Klockan 20.00 i kväll går den andra semifinalen i "På spåret" av stapeln i SVT1.

Paren som gör upp om en finalplats är Elisabeth Höglund och Jesper Rönndahl samt Thomas Nordegren och Louise Epstein.

Under programmet bjuder programledarna Kristian Luuk och Fredrik Lindström på en överraskning.

Plötsligt dyker nämligen Åsa Waldau – tidigare pastor i Filadefiaförsamlingen i Uppsala och mer känd som "Kristi brud" i Knutbydramat – upp i en videohälsning.

– Hej Sverige, jag arbetade som pastor i Filadelfiaförsamlingen i Knutby fram till år 2009. Men under det som kallades för Knutbydramat så blev jag genom svenska medier känd som "Kristi brud". Men vad heter jag egentligen?

 

LÄS MER: Berättar om skammen efter "På Spåret"-tabben

 

I både dressinen och första klass är förvåningen stor.

– Hon heter inte Åsa Romson, säger Elisabeth Höglund och river ner skratt från publiken.

– Eller? De är lika. Vad sjukt tänk om det är Kristi brud som är Miljöpartiets språkrör, svarar kollegan Jesper Rönndahl.

Fredrik Lindström brister ut i skratt

Louise Epstein höjer även hon på ögonbrynen:

– Jag tycker att det är helt otroligt att ni har fått henne att ställa upp, säger Louise Epstein.

– Och även Kristi brud tyckte att det var kul att vara med, säger Kristian Luuk.

Då brister Fredrik Lindström ut i skratt.

 

LÄS MER: Bråket som aldrig visades i "På spåret"

 

Det hände i Knutby

Det var 2004 som Sverige skakades av ett mord och ett mordförsök som satte Knutby på kartan. Den dåvarande pastorn Helge Fossmo och hans barnflicka dömdes för brottet. I medierna var även Åsa Waldau omskriven som "Kristi brud". Åsa Waldau var både kollega med Helge Fossmo och syster till hans fru som mördades.

– Det var oväntat att hon dök upp med tanke på att hon ändå var rätt omstridd på den tiden det begav sig, men samtidigt var det ju en så stor grej hela Knutbyhistorien med mordet och allt det där, säger Elisabeth Höglund och fortsätter:

– Det handlade ju också om Uppsala så det är inte så konstigt. Men jag tycker det var okej, hon har väl rehabiliterat sig och är inte Kristi brud längre.

Men på sociala medier uppskattas inte valet av att Kristi brud medverkar i "På spåret" speciellt mycket.

"Bisarrt att ha med kristi brud i på spåret", skriver en person på Twitter.

"Nästan lite osmakligt av @svt att helt okritiskt ha med Kristi brud i #påspåret", skriver en annan.

"'Kristi brud' från den hemska Knutbyhärvan uppträder i På spåret. Jag vet uppriktigt sagt inte riktigt vad jag tycker om det", skriver ytterligare en person.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag