Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här blir Expressens reporter hypnotiserad

Han är verklighetens "Hypnotisören" och bror till bokens författare Alexander Ahndoril.

Dessutom har han lärt Mikael Persbrandt allt han kan om att sätta personer i trans.

Givetvis kunde inte Expressen låta bli att be Fredrik Praesto att få genomgå hypnos.

På fredag har "Hypnotisören" premiär med Mikael Persbrandt, 48, i huvudrollen. Filmen bygger på den storsäljande boken med samma namn, skriven av pseudonymen Lars Kepler. Bakom namnet döljer sig det gifta författarparet Alexander och Alexandra Ahndoril.

När "Hypnotisören" skulle skrivas vände sig författarparet till Alexanders storebror Fredrik Praesto, 47, som är hypnotisör, för att få tips och råd.

- Jag har svarat på frågor som de har haft, men jag visste inte vad boken skulle handla om då, säger han.

"Tyckte boken var jättebra"

När Fredrik Praesto sedan läste boken kände han igen vissa delar.

- Jag tyckte boken var jättebra, men den är fiktion. Detaljerna hur man jobbar som hypnotisör stämmer, men sedan gör man inte den typen av hypnos som han gör i boken, säger han.

När det var dags för regissören Lasse Hallström att göra film av boken, sökte han också efter en livs levande hypnotisör.

- Hallström frågade vad jag kunde hjälpa till med och om jag eventuellt kunde hypnotisera skådespelarna, sä-ger han.

Precis så blev det. Praesto träffade Persbrandt och Lena Olin, 57, på Grand Hôtel där han hypnotiserade skådespelarna.

- Jag fick använda två olika metoder för de är olika som personer. Jag började med att hypnotisera båda samtidigt, men jag märkte att metoden funkade jättebra på Micke Persbrandt men inte på Lena Olin så jag tog henne en stund efter, säger han.

Förbereder sig noga

Mikael Persbrandt, som också är aktuell i "Hamilton"-filmerna, brukar förbereda sig noga inför en roll. Den här gången var han noga med att själv förstå hypnos.

- Han ville att det skulle se äkta ut, säger Praesto.

Hypnoslektionen gav resultat.

- Micke var väldigt bra. Han borde gå en kurs för att bli hypnotisör, säger Praesto.

Expressens nyfikenhet var så stor att vi åkte och träffade Praesto för att prova hypnos. Inför mötet var undertecknad hälsosamt skeptisk, men bestämde sig för att ha ett öppet sinne. När hypnosen inleddes tog det ungefär två sekunder innan Fredrik Praesto satte undertecknad i ett transliknande tillstånd. Exakt hur det gick till vet ingen, men hela hypnosen går att se på Expressens webbtv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.