Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här begravs Sven-Erik Magnusson

Christer Sjögren med hustru Birgitta. Foto: SIMONE SYVERSSON
Sven-Erik Magnussons kista bärs ut ur kyrkan. Foto: SIMONE SYVERSSON/STELLA PICTURES
Foto: SIMONE SYVERSSON
Olle Jönsson hedrade Sven-Erik Magnusson. Foto: SIMONE SYVERSSON
"Hajk"-programlearen Bengt Alsterlind. Foto: SIMONE SYVERSSON
Christer Sjögren med fru Birgitta Foto: SIMONE SYVERSSON
Olle Jönsson. Foto: SIMONE SYVERSSON
Foto: SIMONE SYVERSSON
Foto: SIMONE SYVERSSON
Sonen sjöng på begravningen. Foto: SIMONE SYVERSSON
Här begravdes Sven-Erik Magnusson. Foto: SIMONE SYVERSSON
Hockeylegendaren Håkan Loob Foto: SIMONE SYVERSSON
Många ville hedra Sven-Erik Magnusson Foto: SIMONE SYVERSSON
Foto: SIMONE SYVERSSON
Sven-Erik Magnusson. Foto: SARA PETTERSSON
Sven-Erik Magnusson. Foto: KARIN ANNEBÄCK
Foto: TOMMY HOLL
1 / 19

På torsdagen fördes den älskade dansbandsmusikern Sven-Erik Magnusson till sin sista vila.

Ceremonin startade klockan 13.00 och bland de drygt 300 besökarna syntes Vikingarna-profilen Christer Sjögren, hockeylegendaren Håkan Loob och Lasse Stefanz-sångaren Olle Jönsson.

Sven-Erik Magnussons son Oscar Magnusson sjöng "Så många mil, så många år" för att hedra sin pappa – och vännerna hade svårt att hålla tillbaka tårarna.

– Jag känner sorg i hjärtat, säger Christer Sjögren. 

Den 22 mars avled Sven-Erik Magnusson, frontman i det populära dansbandet Sven-Ingvars, efter en tids sjukdom. Han blev 74 år gammal. I dag klockan 13.00 hålls begravningsceremonin i domkyrkan i Karlstad.

Strax innan klockan 13.00 började gästerna anlända till domkyrkan – som är fylld av blommor. Vikingarna-profilen Christer Sjögren, 67, hockeylegendaren och Färjestad BK:s vd Håkan Loob, 56, och Lasse Stefanz-sångaren Olle Jönsson, 61, var där för att ta farväl av Sven-Ingvars-legendaren. Även SVT-profilen tillika ”Hajk”-programledaren Bengt Alsterlind, 74, var där för ett sista avsked. 

Programmet innehåller en stor del musik och inleddes med ”Gammal fäbodspsalm”. Därefter uppträdde Sven-Erik Magnussons son Oscar Magnusson med Sven-Ingvars. Oscar Magnusson sjöng Sven-Ingvars låt "Så många mil, så många år" för att hedra sin pappa.

Prästen: ”Flaggorna på halv stång”

Många av vännerna har svårt att hålla tillbaka tårarna när sonen Oscar sjunger för sin far. Det snyftas i bänkraderna när prästen sedan välkomnar gästerna. 

– I dag vajar flaggorna på halv stång i Karlstad, säger prästen Esbjörn Hagberg och fortsätter:

– Sven-Erik var symbolen för det bästa med Värmland.

I slutet av ceremonin la familjen och vänner rosor på Sven-Eriks kista. Tårfyllda gäster strömmade därefter fram till kistan för att göra likadant. 

Sjögren: ”Sorg i hjärtat”

Christer Sjögren var tagen av det dystra avskedet. 

– Jag känner sorg i hjärtat. Han var min personliga vän och vi har känt varandra i decennier, jobbat ihop och umgicks en del privat. Jag minns också honom som den legendar han var, säger han. 

Han minns Sven-Erik Magnusson både som en snäll vän och något av en idol. Magnusson var redan en stjärna när Sjögren startade sitt första band som 14-åring. 

–  Det var en bonus att vi blev vänner. Han betydde mycket för mig, säger han.  

Begravningen har ordnats av Widéns begravningsbyrå.

– Det är en traditionell kyrklig begravning med mycket fokus på musiken. Och det är personlig musik också ska jag säga, säger Micael Stenkvist på Widéns begravningsbyrå.

 

LÄS MER: Sonens kärleksfulla hyllning till Sven-Erik Magnusson 

 

Utöver psalmerna framförs även en studioversion av Sven-Ingvars klassiker "Anita", som var med på skivan "Sven-Ingvars i Frödingland" från 1971 att spelas.

Sångerskan Rigmor Gustafsson, 51, sjöng "Värmlandsvisan" ackompanjerad av Olov "Olle" Nyberg på piano. Nyberg fick också äran att avsluta med sången "När solen färgar juninatten" av Sven-Erik Magnusson.

– Under det stycket kommer också kistan att bäras ut av nära vänner, bandmedlemmar tror jag det blir. De kommer att bära ut kistan till den väntande bilen, säger Micael Stenkvist.

300 anmälda till Sven-Erik Magnussons begravning

Med anledning av det stora intresset har Widéns begravningsbyrå bett de som är intresserade av att närvara på begravningsgudstjänsten att föranmäla sig. Hittills har 300 personer anmält att de kommer.

– Vi har inte riktigt haft koll på hur stort intresse det kommer bli så därför har vi gjort så. Vi hade 1300-1400 personer på de två minnesstunderna när Sven-Erik precis hade gått bort så där var det ett väldigt mycket folk redan då, säger Micael Stenkvist. 

 

LÄS MER: Här hedrar hundratals Sven-Erik Magnusson 

 

Flera musiker kommer att närvara på begravningen, bland annat medlemmar ur Vikingarna.

– Det är en hel musiker anmälda. Och en hel del lokalt. Vikingarna kommer naturligtvis att vara med, säger Micael Stenkvist.

Hur har arbetet varit med att förbereda för begravningen?

– Alla begravningar är speciella på sitt sätt men här har det blivit mer runtomkring. Det är ett stort arrangemang. Det har också varit ett väldigt stort intresse från vänner, bekanta och fans som har ringt. Jag hoppas och tror att det kommer bli en väldigt stämningsfull gudstjänst med musiken i centrum. Jag tror att många kommer känna att det blir en ljus gudstjänst. Det är i alla fall min förhoppning.