Här är scenerna som SVT klippt bort i Kalle Anka på julafton

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SVT har klippt bort de scener som de ansett var för våldsamma och farliga.

Här är de okända bilderna från "Kalle Anka och hans vänner önskar god jul". I alla år har SVT censurerat scener som anses vara för farliga och våldsamma. 

-  Vi tog bort sånt som vi inte ville uppmuntra, säger Britt Lidne, som arbetade med programmet i många år.

Klockan tre i dag sätter sig miljoner svenskar framför sina tv-apparater för att komma in i julstämning med Kalle Anka och en rad andra Disney-figurer.

 Men få tv-tittare känner till att "Kalle Anka och hans vänner önskar god jul" är kraftigt censurerat.

 Expressen kan i dag visa bortklippta bilder från flera av kortfilmerna.

 I filmen "Musse Pigg på camping"saknas bland annat en scen där Långben sticker en gaffel i ett eluttag och får en chock som gör att hans frukost-majskolv förvandlas till popcorn.

 Scenen visades tidigare på julafton, men sedan 1982 är den borta.

Ville inte ge farliga idéer

 Britt Lidne, som arbetade med programmet mellan 1968 och 1988, berättar:

 - Vi satt och resonerade ganska mycket om det var klokt att visa och kom fram till att det var en grej vi inte ville uppmuntra. Barn är uppfinningsrika och vi tyckte att mamma och pappa skulle få julro i stället för att behöva sitta på akuten.

 I "Kalle Anka i djungeln" saknas en scen där Kalle löper amok med ett maskingevär. Den ansågs vara för våldsam.

 -  Hela den filmen är ganska våldsam och under en period var den faktiskt inte med överhuvudtaget, säger Britt Lidne.

 Ett tag var också delar av  "I jultomtens verkstad" censurerade -  SVT klippte bland annat bort den mörkhyade dockan och en docka som kunde ses som en nidbild av en äldre judisk man.

 -  Det var mycket resonemang kring det där och väldigt känsligt. Men de scenerna togs tillbaka efter några år, säger Britt Lidne.

 De senaste 15 åren har Kajsa Gyllenberg varit ansvarig för "Kalle Anka och hans vänner önskar god jul". Hon känner inte till att scener klippts bort från filmerna och kan därför inte heller svara på om det kan bli aktuellt att lyfta tillbaka de borttagna scenerna till kommande jular.

 -  Ingen aning. Jag har aldrig hört några diskussioner om något sådant, säger Kajsa Gyllenberg.

 Genom historien har det funnits flera kontroverser kring "Kalle Anka och hans vänner önskar god jul"

Ferdinand helig

 1982 beslutade SVT att byta ut "Tjuren Ferdinand", som ingått i programmet sedan 1971.

 Reaktionerna lät inte vänta på sig -  SVT blev nedringa och nedskrivna av arga tittare.

 - Många barn tyckte att Ferdinand var seg och tråkig. Vi ville vara lite snäll mot ungarna, men det skulle vi tydligen inte ha varit. Många ville se våra huvuden på fat. Så här  i efterhand är det nästan komiskt, men då var det jobbigt, minns Britt Lidne.

Försiktiga med att ändra

 På grund av de kraftiga reaktionerna tvingades SVT  att visa "Tjuren Ferdinand" ändå -  efter det ordinarie programmet.

 Året efter var filmen tillbaka på sin vanliga plats och sedan dess har SVT varit extremt restriktiva med att ändra innehållet i "Kalle Anka och hans vänner önskar god jul".

FAKTA

Filmerna som censurerats


"Musse Pigg på camping"
Kortfilmen, som i original heter "Mickey's trailer", producerades 1938. Den skildrar Musse, Kalle Anka och Janne Långben som ger sig ut på husvagnssemester. Filmen visades på julafton mellan 1967 och 1970 och sedan från 1982 och framåt - då i en censurerad version. Förutom scenen där Långben får en elstöt saknas ett långt parti där husvagnen, med Musse och Kalle, åker på en vådlig bergsfärd och bland annat är nära att krocka med ett tåg - två gånger.

"Kalle Anka i djungeln"
Kortfilmen, som i original heter "Clown of the jungle"â producerades 1947. Den skildrar Kalle Anka på en fotoexpedition i djungeln - en expedition som störs av en enveten aracua, en slags hackspett. Delar av filmen har visats på julafton sedan 1971. I slutet av originalfilmen tar Kalle Anka fram ett maskingevär och skjuter vilt mot aracuan - som överlever. Det är den verkliga anledningen till att Kalle blir galen på slutet - något som inte framgår i versionen som visas i Sverige på julafton.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.