Roger Waters bjuder på "extra allt". Foto: Lennart Rehnman
Roger Waters bjuder på "extra allt". Foto: Lennart Rehnman

Här är Roger Waters svårslagna show

Publicerad

GÖTEBORG. Det här är inte en konsert.

Det är snarare en spelapp i arenaformat.

Bruce lirade cementen ur den gamla Ulleviarenan. Klassisk rock n' roll-historia. Roger Waters vill inte vara sämre. Men han krämar inte på med volymen (även om tinnitusen tackar för bidraget) utan gör rockshow som man gör katastroffilm. Eller moderna datorspel. Eller ultramoderna appar. Vi hinner knappt koppla in Instagram förrän helikoptrar sveper in över arenan och kulsprutorna smattrar borta i korvgubbens hörna.

Det här är spektakulärt. Extra allt.

Tror aldrig jag sett nåt liknande.

Inte ens på film.

Och då har jag ändå upplevt AC/DC:s expresståg som kraschar rakt in i dekoren.

Det här hänt en del sedan Jerry Williams gasade in på hojen på scen om man säger så.

Waters, 70 om någon vecka, har bestämt sig för att ge sin gamla mur en värdig final. Han har öppnat på börsen när han gör sista föreställningen. Det står långtradare precis överallt runt Ullevi den här dagen. Och som åskådare är det bara att åka med. Tror inte ens värsta attraktionen på Liseberg ger lika mycket valuta för pengarna.

 

Jag ska ärligt säga att jag inte kommer att sörja ”The wall” när den är riven en gång för alla (men jag tycker att det ska bli spännande att få uppleva den som Broadway-show). Även om jag blev vuxen med plattor som ”Wish you were here” och ”Animals” har jag haft svårt att återvända till dem på senare år.

Men på Ullevi med ”The wall” kan man bara kapitulera.

 

Visst, delar av musiken känns som att bäst före datum är passerat för länge sedan. Men det spelar liksom ingen roll när det vankas sånt här ögongodis.

Som show betraktad är murskrället tämligen svårslagen.

Jag tänker på ”Rocky horror show”. En musikalklassiker med en fanatisk fanskara. Samma med ”The wall” som älskas eftersom den blivit en kultförklarad institution.

Visst, det är så klart enkelt att älska något med ett så tydligt budskap: Krig är skit.

Men jag har svårt att tro att det är det pacifistiska temat.

Jag tror att det är showen som obönhörligen måste fortsätta.

Andra akten bäst.

 

Och lika plötsligt som det startade efter det att Impressions ”People get ready” klingat ut ja lika abrupt slutar det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag