Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är nya planerna för Melodifestivalen 2021

Här är alla ändringar i Melodifestivalen 2021 – Publik, arena och upplägg
Karin Gunnarsson efterträder Christer Björkman.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Christer Björkman gör är chef för sin sista festival.
Foto: SVEN LINDWALL

Melodifestivalen 2021 blir annorlunda och genomförs utan publik på grund av viruset.

Evenemanget blir också Christer Björkmans sista som festivalgeneral.

– Det kommer inte gå obemärkt förbi, säger hans efterträdare, tävlingsproducenten Karin Gunnarsson.

Den 61:a upplagan av Melodifestivalen går av stapeln mellan den 6 februari och 13 mars i Annexet i Stockholm. Som en följd av coronapandemin hålls tävlingen för första gången sedan 2001 i en och samma stad under alla sex veckor.

Tävlingsupplägget med fyra deltävlingar, Andra chansen och final är däremot det samma som tidigare.

– Det är sig likt. Men tyvärr ingen publik. Det är svintråkigt, men det finns inget annat sätt. Vi kan inte ha publik, säger Karin Gunnarsson.

”Lyxigt och fint”

Tävlingsproducenten ser samtidigt en fördel i att nu kunna ha en och samma scen på plats under samtliga deltävlingar.

– Vi kommer att kunna bygga en fantastisk scen utifrån de förutsättningar som finns på Annexet. Och kanske kunna ta ut svängarna just för att det inte finns någon publik. Saker som vi vanligtvis inte kan göra med vinklar, med kameraåkningar – helt enkelt tekniska lösningar som inte vanligtvis är genomförbara. Det blir ett lyxigt och fint tv-program, säger hon.

Karin Gunnarsson utlovar också nyheter och förändringar i själva programinnehållet.

– Oavsett pandemi eller ej försöker vi alltid förnya oss på något sätt. När det kommer till innehåll med programledare, inramningen, med appen, hur publiken kan komma nära. Men jag kan inte ge några detaljer.

Hur de 28 artisterna kommer att fördelas mellan deltävlingarna meddelas i januari. När programledarna presenteras vill Karin Gunnarsson ännu inte säga.

Christer Björkmans sista

Christer Björkman har sedan tidigare sagt att denna festival blir hans sista. Då har han varit producent i 20 år – och det kommer att uppmärksammas.

– Det vore ju konstigt om han bara försvann ut genom en bakdörr. Men det vore ju också väldigt märkligt om jag nu avslöjade allt, säger Karin Gunnarsson.

Men det finns en tanke?

– Det kommer inte gå obemärkt förbi, men jag kan inte vara mer specifik än så.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.