Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG
 Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIXFoto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
 Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Här är männen i Abba-stjärnans liv

Publicerad

Efter de uppmärksammade relationerna med Abba-kollegan Björn Ulvaeus och holländaren Gert van der Graaf har Agnetha Fältskog valt att leva ett tillbakadraget liv på sin stora gård Helgö i Ekerö kommun utanför Stockholm.

Där fokuserar hon på att umgås med barnbarnen och att ta hand om hästarna.

Samtidigt har sångerskan miljontillgångar i både fastigheter och företag.

– Jag är öppen för att träffa nya människor. Vi har ett säkerhetsföretag som hjälper oss. Men man lär sig. Har ögon i ryggen, har Agnetha Fältskog tidigare berättat i en intervju med Sveriges Radio.

Abba fick sitt genombrott när bandet vann Eurovision Song Contest med "Waterloo" 1974. Det som följde var en framgångssaga utan dess like. Efter uppbrottet 1982 har Abba, som sålt över 400 miljoner skivor och är Sveriges största musikexport genom tiderna, fortsatt att generera stora intäkter.

Tillsammans med Anni-Frid Lyngstad stod Agnetha Fältskog för sången i Abba och efter att bandet splittrades har hon bland annat släppt tre soloskivor, medverkat i filmer och tävlat i Melodifestivalen. Efter 18 års tystnad släppte hon 2004 albumet "My colouring book", som består av covers. 2013 släppte Agnetha Fältskog sitt senaste album "A".

 

LÄS MER: Björn Ulvaeus om nya relationen till Agnetha

 

Under en kort tid på 60-talet var Agnetha Fältskog förlovad med den tyske låtskrivaren och producenten Dieter Zimmermann. 1971 gifte hon sig med Abba-kollegan Björn Ulvaeus. Paret fick två barn, Linda och Christian, och skilde sig 1979. Elva år senare gifte hon sig med den svenska kirurgen Tomas Sonnenfeldt. Paret begärde dock ut skilsmässa 1993. I två år, mellan 1997 och 1999, hade Agnetha Fältskog ett förhållande med holländaren Gert van der Graaf.

Gert van der GraafFoto: SUVAD MRKONJIC

Det skulle senare visa sig att Gert van der Graaf varit besatt av Agnetha Fältskog sedan han var barn. När sångerskan avslutade förhållandet fortsatte ex-pojkvännen att förfölja och trakassera henne. Gert van der Graaf dömdes till besöksförbud och utvisning men har efter detta ändå gripits på Ekerö.

Männen

Dieter Zimmermann

Agnetha Fältskog var förlovad med den tyske låtskrivaren och producenten under en period på 60-talet.

Björn Ulvaeus

Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus, som båda spelade i Abba, gifte sig 1971 och skilde sig 1979, paret har två barn, Linda och Christian.

Tomas Sonnenfeldt

Den svenske kirurgen och Agnetha Fältskog gifte sig 1990. 1993 begärde paret skilsmässa.

Gert van der Graaf

Agnetha Fältskog träffade holländaren Gert van der Graaf under en promenad nära sitt hem på Ekerö. Paret inledde ett förhållande men vad sångerskan inte visste då var att hennes pojkvän varit besatt av henne sedan han var barn. När Agnetha Fältskog avslutade förhållandet blev hon förföljd och trakasserad av sitt ex. Gert van der Graaf utvisades från Sverige men har gripits på Ekerö efter domen.

Björn UlvaeusFoto: SIMON HASTEGÅRD

Agnetha Fältskog: Jag har ögon i nacken

I en intervju med Ulf Elfving i "Elfving möter" i P4 från 2013 ville Agnetha Fältskog ogärna prata om kärleken.

– Nu är du privat. Visst kommer det brev. Jag har fått väldigt mycket brev. Och det är inte bara från snälla människor. Många sjuka människor som skriver som det är synd om. Det tas som hot, sa hon då till Ulf Elving.

På frågan om hon är rädd för att satsa på kärleken svarar Agnetha Fältskog:

– Nej, jag är öppen att träffa nya människor. Vi har ett säkerhetsföretag som hjälper oss. Men man lär sig. Har ögon i ryggen, säger Agnetha Fältskog.

I dag lever Agnetha Fältskog ett tillbakadraget liv långt ifrån rampljuset. Spelar och sjunger gör hon fortfarande men det är med barnen och barnbarnen. Annars ägnar hon framför allt mycket tid åt att ta hand om sina hundar och hästar – många hästägare hyr stallplatser på hennes stora gård på Helgö i Ekerö kommun utanför Stockholm.

– Hon lever sitt privata liv. Jag vet inte om hon har något i pipelinen. Det finns inget att kommentera, sa Görel Hanser, Abbornas nära vän och inofficiella talesperson sedan många år, nyligen till Expressen.

Företaget och inkomsten

Inkomst 2015

Fastställd förvärvsinkomst: 1 281 200 kronor

Överskott av kapital: 2 455 937 kronor

 

Ägare av Agnetha Fältskog Produktion AB

Omsättning 2015: 5 441 000 kronor

Resultat efter finansnetto 2015: 4 634 000 kronor

Trots att Agnetha Fältskog varit sparsamt aktiv inom musiken sedan 80-talet har hon det mycket gott ställt ekonomiskt. 2015 hade hon en fastställd förvärvsinkomst på nära 1,3 miljoner kronor samt ett överskott av kapital på 2,4 miljoner kronor.

 

LÄS MER: Agnetha Fältskog om hur hon lever i dag

 

Den tidigare Abba-sångaren driver även bolaget Agnetha Fältskog Produktion AB. 2015 omsatte bolaget 5,4 miljoner kronor och gjorde ett resultat efter finansnetto på 4,6 miljoner kronor.

Fastigheterna

Båstad, Skåne

Småhus

Köpt: 2014-11-28 för 9 500 000 kronor

Taxeringsvärde: 4 491 000 kronor

 

Ekerö, Stockholms län

Lantbruk

Köpt: 1984-04-30 för 3 500 000 kronor

Taxeringsvärde: 19 981 000 kronor

 

Ekerö, Stockholms län

Småhus

Köpt: 2016-03-31 för 2 400 000 kronor

Taxeringsvärde: 1 362 000 kronor

Dessutom äger hon tre fastigheter till ett samlat taxeringsvärde av drygt 25 miljoner kronor. Den dyraste fastigheten som Agnetha Fältskog äger är gården på Helgö som har ett taxeringsvärde på 19,9 miljoner kronor. På Helgö har Agnetha Fältskog också ett småhus som har ett taxeringsvärde på drygt 1,3 miljoner kronor.

Utöver det äger Agnetha Fältskog även ett sommarhus i Båstad, Skåne. Taxeringsvärdet för den fastigheten ligger på nära 4,5 miljoner kronor.

Fordonen

SUV, Lexus av modellen RX450H.

Husbil, Fiat Mc Louis

Traktor, John Deere.

Agnetha Fältskog äger även tre fordon, en Lexus, en husbil av märket Fiat och en traktor av märket John Deere.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag