Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kända kvinnorna vill lyfta fram tabubelagda ämnet

Malin Jacobson Båth är programledaren och producenten bakom SVT nya projekt om klimakteriet. Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
I programmet kommer tittarna möta en rad olika kända svenska kvinnor som Pernilla Wiberg. Foto: ANNA TÄRNHUVUD / BILDBYRÅN
Även Mia Parnevik kommer medverka i programmet. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Agneta Sjödin berättar om svårigheterna bakom programmet. – Det är väl kanske för att det är pinsamt och lite tabubelagt. Det handlar om att åldras som kvinna. Det är inte så sexigt, som Agneta Sjödin säger i programmet. Foto: OLLE SPORRONG

I oktober kommer flera kända svenska kvinnor tackla det tabubelagda ämnet klimakteriet i en ny serie på SVT.

– Det är ju ingen sjukdom, utan en fas, säger programledaren och producenten Malin Jacobson Båth till Aftonbladet. 

Programidén föddes redan för ett par år sedan när programledaren och producenten Malin Jacobson Båth, 52, själv befann sig mitt uppe i klimakteriet.

Hon märkte då att bristen på hjälp för kvinnorna var dåliga. Det var då idén föddes att lyfta fram just klimakteriet.

– 25 procent av kvinnorna seglar genom klimakteriet utan några större bekymmer. 75 procent har någon form av besvär, en tredjedel av dem så svåra att de behöver hjälp på något sätt. Men det är svårt att få inom vården. Det är ju ingen sjukdom, utan en fas, som pubertet eller graviditet, säger Malin Jacobson Båth till Aftonbladet. 

Men att få igenom programidén var långt ifrån lätt, berättar Malin Jacobson Båth.

– Jag har fått jobba ganska hårt för att driva genom det här, det var inte så att de (SVT-cheferna) stod med öppna armar. Men med så många kvinnor som går genom det här, tycker jag det är folkbildning i sann public service-anda.

 

LÄS MER: Agneta Sjödins stora livsändring 

 

”Inte så sexigt”

I programmet kommer flera kända svenska kvinnor medverka så som Amelia Adamo, Cissi Elwin, Anna Mannheimer, Amanda Ooms, Mia Parnevik, Zinat Pirzadeh och Pernilla Wiberg.

Malin Jackson Båth berättar för Aftonbladet att det fanns vissa svårigheter att övertala vissa offentliga personer. 

– Det är väl kanske för att det är pinsamt och lite tabubelagt. Det handlar om att åldras som kvinna. Det är inte så sexigt, som Agneta Sjödin säger i programmet.