Här är de värsta skandalerna i "Sveriges mästerkock"

Publicerad

Det är dags för en ny säsong av "Sveriges mästerkock.

Genom åren har det uppstått en hel del skandaler – i form av snoppskämt, striptease, narkotikabrott, utskällningar, spott, blod och bluffar mot tittarna.

Här är 20 skandaler vi aldrig glömmer.

 • 1Per Morberg spottade ut en av deltagarnas rätter – kritiserades

  Ur: "Sveriges mästerkock" 2011

  Per Morberg spottade ut en av deltagarnas maträtter i ett avsnitt av den andra säsongens "Sveriges mästerkock". Men efteråt kritiserades han hårt av jurykollegan Leif Mannerström.

  – Vi ska inte köra Gordon Ramsey-stuket. Jag tycker inte att det är bra. Jag vet inte varför Per gjorde så där. Jag tror att det var en engångsföreteelse, sa han då.

  Per Morberg berättade senare för Expressen att han inte ens minns att han hade spottade ut maten framför tv-kamerorna.

  – Jag jobbar så mycket så jag kan inte komma ihåg allting jag gör, sa han.

 • 2Deltagaren blev bestulen av de andra i köket – bröt ihop

  Ur: "Sveriges mästerkock" 2015

  Deltagaren Petra Snygg Cavini hade nerverna utanpå i "Sveriges mästerkock"-köket. När hon blev stressad råkade hon skära sig i fingret så hårt att nerven gick av. Hon tvingades därför lämna köket under en stund för att uppsöka sjukvårdarna.

  Men medan Petra fick fingret limmat passade hennes konkurrenter på att stjäla ingredienser från hennes bord.

 • 3Använde sig av rödlistad fisk i tv-programmet

  Foto: Lennart Rehnman

  Ur: "Sveriges mästerkock" 2014

  På ett långt bord i TV4:s Sveriges Mästerkock låg 15 fiskar uppradade och deltagarna skulle gissa vilka det var. Men bland fiskarna fanns det både haj, rocka, marulk och havskatt som alla är rödlistade – fiskar som man enligt Världsnaturfonden ska låta bli. Dessutom fanns en pigghaj med på bordet, en art som är akut hotad i Sverige och totalfredad i svenska vatten sedan 2011.

  TV4 bad senare om ursäkt för missen.

 • 4Tittarstorm mot TV4 – uppmanade till bojkott

  Foto: Eric Josjö

  Ur: "Sveriges mästerkock" 2015

  Kocktalangen Filip Poon fick lämna "Sveriges mästerkock" trots att han vecka efter vecka beskrevs som en av de bästa deltagarna någonsin. Efteråt kokade tv-tittarna av ilska på sociala medier. Vissa uppmanade till och med till bojkott av hela programmet.

  – Jag förstår om han är favorit bland tittarna men det är så här tävlingen fungerar, sa Leif Mannerström då.

 • 5Per Morbergs brutala miss – skällde ut fel person

  Ur "Sveriges Mästerkock" 2013

  När Per Morberg skulle tycka till om deltagaren Carl Bodin Svensks rödvinssås blev han rasande. Jurymedlemmen uppskattade nämligen inte att Carl Bodin Svensk hade använt sig av balsamvinäger i såsen.

  – Ni kan inte göra de här jävla rödvinssåserna på det här viset! Man ska inte ha någon balsamico i skiten. Du sa ju att du hade balsamico? Hade du inte det? vrålade Per Morberg i tv-programmet.

  Det fanns bara ett litet problem med utskällningen: Per Morberg hade blandat ihop Carl Bodin Svensk med en annan deltagare, nämligen Magnus Bäckshed.

  – Det kom som en total chock, eftersom jag inte ens hade tittat på en vinägerflaska när jag gjorde såsen. Utskällningen jag fick av Per Morberg, när hans saliv stänker upp i ansiktet, det var skräckinjagande måste jag säga, säger Carl Bodin Svensk i ett klipp på TV4.

 • 6Tvingades plocka upp pommes från golvet – och servera dem till juryn

  Ur: "Sveriges mästerkock" 2015

  Det var när deltagarna skulle laga hamburgare med pommes frites som allt gick fel för deltagaren Leila Dahlborg. Först vägrade hennes hamburgerbröd att svälla och när det var dags för bedömning kom nästa smäll för henne.

  Leila Dahlborg tabbade sig och tappade sina pommes frites på golvet – och produktionen tvingade henne att servera dem till juryn.

  – Det var förnedrande att plocka upp pommes frites från golvet. Det var det mest pinsamma jag varit med om, sa hon då.

 • 7Per Morbergs diss - kallade programmet "idiot-tv"

  Foto: Cornelia Nordström

  Efter "Sveriges mästerkock" 2013

  Per Morberg lämnade "Sveriges mästerkock" efter säsongen 2013 och ett par månader senare riktade han en rejäl känga mot programmet.

  Du går in och skär en tomat och sedan går du in och sätter dig i ett annat rum och berättar om hur det var att skära den här tomaten. Det är så dumt att jag inte ens har ord för det. Fullständig idiot-tv, sa han då.

  Förre jurykollegan Leif Mannerström svarade då på den hårda kritiken och försvarade programmet.

  – Eftersom det är ett av Sveriges populäraste tv-program så kan det ju inte bara finnas idioter i Sverige som tittar på det här, sa han då.

 • 8Deltagaren lackade ur på jurymedlemmen

  Ur: "Sveriges mästerkock" 2015

  Efter veckor av hård kritik lackade till slut deltagarna Linda Letelier Hansson ur på juryn i "Sveriges mästerkock". Det var när domaren Markus Aujalay sagt att hennes mat var "jättekonstig att äta" som deltagaren fick nog.

  – Jag blir förbannad. Det är ju skitgott. Vadå inte gott? sa hon rasande i programmet.

 • 9Per Morbergs snoppskämt om "Mästerkukarna"

  Foto: Cornelia Nordström

  Ur: "Sveriges mästerkock" 2013

  Inför premiären av "Sveriges mästerkock" 2013 ville Per Morberg inte att någon skulle missa tv-programmet. På sin Facebooksida tipsade han om premiären – med ett oväntat snoppskämt.

  "Titta på mig i morgon, Mästerkukarna kl 20.00 TV4", skren han på sin Facebooksida.

 • 10Ilskan mot deltagarens kärleksflirt med jurymedlemmen

  Ur: "Sveriges mästerkock" 2014

  Deltagaren Ala Abasi satsade hårt på att charma stjärnkocken Anders Dahlbom i "Sveriges mästerkock" i TV4. Men flirten uppskattades inte av de andra deltagarna – som ilsknade till mot smickret.

  – Det störde en del av oss andra deltagare. Vi andra flörtar inte runt direkt, sa deltagaren Lovisa Berg och fick medhåll av Markiz Talhaoui:

  – Kockarna är där för att bedöma maten, inte om vi har läppstift eller nagellack på oss. Jag gillar inte det där brudiga, sa hon då.

 • 11Leif Mannerströms vilda såsilska

  Ur: "Sveriges mästerkock" 2013

  När deltagarna använde strösocker i sina rödvinsåser i ett avsnitt av "Sveriges mästerkock" blev Leif Mannerström vansinnig. För Expressen berättade han om sin ilska mot de förstörde såserna.

  – Jag vet inte vem som har hittat på det där att man ska ha karamell och socker i varenda rödvinssås. Det ska man inte ha. Det är inte gott. Jag förstår inte vem fan som har hittat på det. Det är någon kockjävel från Göteborg som har gjort det från början. Det är förfärligt, sa han då.

 • 12Markoolios fula bluff mot tittarna och juryn

  Foto: Olle Sporrong

  Ur "Sveriges mästerkock" 2015

  Marko "Markoolio" Lehtosalo lurade alla när han sökte till "Sveriges mästerkock" med sin korvgryta efter sin mamma Irmas recept. Men trots att juryn och tittarna trodde att han sökte på allvar, avslöjade artisten i ett mejl till Expressen efter att allt bara var en bluff.

  – Jag tror inte juryn såg igenom det. Jag höll masken rätt bra, sa han då.

 • 13Deltagaren pressades till tårar framför kameran

  Ur: "Sveriges mästerkock" 2014

  I ett avsnitt av "Sveriges mästerkock" tvingades deltagaren Ala Abasi att tillaga en fasan – vilket för henne var helt främmande. Tittarna fick se hur hon under marlagningen flera gånger bröt ihop i tårar och gråtandes satt framför sin ugn samtidigt som hon sa "jag orkar inte".

  Vid ett tillfälle lämnade hon även köket efter sammanbrottet.

 • 14Per Morberg hånade deltagare – skar sig själv i fingret

  Foto: Cornelia Nordström

  Ur: "Sveriges mästerkock" 2013

  I ett avsnitt av "Sveriges mästerkock" ska Per Morberg visa hur det går till när man hackar champinjoner, efter att först ha hånat deltagaren Anders Julins hackningskunskaper.

  – Det där handlaget hade jag också i 15-årsålder, säger Per Morberg till deltagaren.

  Men det går inte riktigt som Per Morberg har tänkt sig. I nästa klipp får tittarna se hur Morberg skär sig själv i fingret. Han slänger snabbt ifrån sig kniven och konstaterar:

  – Även domare kan skära sig. Jag behöver ett plåster.

 • 15Blondinbellas make brutalsågades framför tv-kamerorna

  Ur: "Sveriges mästerkock" 2016

  I premiäravsnittet av "Sveriges mästerkock" 2016 totalsågas Blondinbellas make Odd Spångberg av juryn. Först gör Blondinbellas make en miss med sin sås och tvingas att börja om från start. Men trots en ny sås blir "Sveriges mästerkock"-juryn allt annat än imponerade av Odd Spångberg.

  – Det finns ju möbelvaruhus som serverar sådana här rätter, säger Markus Aujalay i tv-programmet.

 • 16Deltagaren skar av sig fingertoppen i tv-programmet

  Ur: "Sveriges mästerkock" 2014

  Deltagaren Markiz Talhaoui bröt ihop i köket under ett avsnitt av "Sveriges mästerkock". Stressen och tårarna ledde till sist till att hon skar sig rejält i handen och förlorade en del av sitt finger när hon hackade chili.

  - Blodet pumpade ut. Fingertoppen gick av. Det gjorde så jävla ont, då var jag gråtfärdig igen, sa hon då.

 • 17Juryns fula kupp - tvingade två deltagare att lämna

  Foto: Ylwa Yngvesson

  Ur: "Sveriges mästerkock" 2011

  Efter en dramatisk bearnaisekamp i "Sveriges mästerkock" var juryn så missnöjda att de tvingade två deltagare att lämna programmet.

  – Vi i juryn har tagit ett beslut. Att ni båda lämnar oss i dag, sa Leif Mannerström då.

  En av deltagarna som fick lämna, Ingrid Persson, riktade skarp kritik mot juryns fula beslut.

  – Det känns jäkligt surt. Jag ville visa mer av vad jag verkligen kan. Det kommer att gå lång tid innan jag gör en bea igen, sa hon då.

 • 18Per Morberg strippade framför kamerorna

  Foto: Cornelia Nordström

  Ur: "Sveriges mästerkock" 2013

  Först totalsågade han en sås. Sedan tog Per Morberg av sig byxor och långkalsonger framför kameran – och framför sina jurykollegor Leif Mannerström och Markus Aujalay.

  – Så skönt, konstaterade han i programmet.

  Leif Mannerström var inte sen att fråga mer om Morbergs underkläder.

  – Var det naturfärgade kalsonger eller? frågade han.

 • 19Deltagarens stora köttilska – tröttnade på att laga det

  Ur: "Sveriges mästerkock" 2015

  När deltagaren Susanna Bill tvingades lämna "Sveriges mästerkock" rasade hon mot upplägget i tävlingen. Hon menade att hon åkte ut på grund av att de alltid tvingades att tillaga kött i tävlingen.

  – Jag själv är väldigt trött på kött, vi hade precis smakat tretton olika köttsorter. Genom hela programserien har vi tillagat kött i nästan varje tävling, sa hon då.

 • 20Deltagare fälldes för dubbla falla av narkotikabrott

  2015

  En deltagare i "Sveriges Mästerkock" dömdes för dubbla fall av narkotikabrott 2015. Vid två tillfällen har personen ertappats med kokain på restauranger i Västsverige.

  En dörrvakt berättar i förhör att han erbjöds 10 000 kronor av "Mästerkock"-deltagaren för att släppa denne fri. Detta efter att deltagaren tappat en liten påse med vitt pulver när deltagaren tog fram sin legitimation för att visa dörrvakten.

  Deltagaren har själv nekat till att ha befattat sig med narkotika, men tingsrätten ansåg personen skyldig.

  – Jag har varit helt knäckt över det här, säger deltagaren som dömdes att betala böter för sina brott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag