Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är de värsta skandalerna i "Sveriges mästerkock"

Det är dags för en ny säsong av "Sveriges mästerkock.

Genom åren har det uppstått en hel del skandaler – i form av snoppskämt, striptease, narkotikabrott, utskällningar, spott, blod och bluffar mot tittarna.

Här är 20 skandaler vi aldrig glömmer.

1. Per Morberg spottade ut en av deltagarnas rätter – kritiserades

Ur: "Sveriges mästerkock" 2011

Per Morberg spottade ut en av deltagarnas maträtter i ett avsnitt av den andra säsongens "Sveriges mästerkock". Men efteråt kritiserades han hårt av jurykollegan Leif Mannerström.

– Vi ska inte köra Gordon Ramsey-stuket. Jag tycker inte att det är bra. Jag vet inte varför Per gjorde så där. Jag tror att det var en engångsföreteelse, sa han då.

Per Morberg berättade senare för Expressen att han inte ens minns att han hade spottade ut maten framför tv-kamerorna.

– Jag jobbar så mycket så jag kan inte komma ihåg allting jag gör, sa han.


2. Deltagaren blev bestulen av de andra i köket – bröt ihop

Ur: "Sveriges mästerkock" 2015

Deltagaren Petra Snygg Cavini hade nerverna utanpå i "Sveriges mästerkock"-köket. När hon blev stressad råkade hon skära sig i fingret så hårt att nerven gick av. Hon tvingades därför lämna köket under en stund för att uppsöka sjukvårdarna. 

Men medan Petra fick fingret limmat passade hennes konkurrenter på att stjäla ingredienser från hennes bord.


3. Använde sig av rödlistad fisk i tv-programmet

Foto: Lennart Rehnman

Ur: "Sveriges mästerkock" 2014

På ett långt bord i TV4:s Sveriges Mästerkock låg 15 fiskar uppradade och deltagarna skulle gissa vilka det var. Men bland fiskarna fanns det både haj, rocka, marulk och havskatt som alla är rödlistade – fiskar som man enligt Världsnaturfonden ska låta bli. Dessutom fanns en pigghaj med på bordet, en art som är akut hotad i Sverige och totalfredad i svenska vatten sedan 2011.

TV4 bad senare om ursäkt för missen. 


4. Tittarstorm mot TV4 – uppmanade till bojkott

Foto: Eric Josjö

Ur: "Sveriges mästerkock" 2015

Kocktalangen Filip Poon fick lämna "Sveriges mästerkock" trots att han vecka efter vecka beskrevs som en av de bästa deltagarna någonsin. Efteråt kokade tv-tittarna av ilska på sociala medier. Vissa uppmanade till och med till bojkott av hela programmet.

– Jag förstår om han är favorit bland tittarna men det är så här tävlingen fungerar, sa Leif Mannerström då. 


5. Per Morbergs brutala miss – skällde ut fel person

Ur "Sveriges Mästerkock" 2013

När Per Morberg skulle tycka till om deltagaren Carl Bodin Svensks rödvinssås blev han rasande. Jurymedlemmen uppskattade nämligen inte att Carl Bodin Svensk hade använt sig av balsamvinäger i såsen.

– Ni kan inte göra de här jävla rödvinssåserna på det här viset! Man ska inte ha någon balsamico i skiten. Du sa ju att du hade balsamico? Hade du inte det? vrålade Per Morberg i tv-programmet.

Det fanns bara ett litet problem med utskällningen: Per Morberg hade blandat ihop Carl Bodin Svensk med en annan deltagare, nämligen Magnus Bäckshed. 

– Det kom som en total chock, eftersom jag inte ens hade tittat på en vinägerflaska när jag gjorde såsen. Utskällningen jag fick av Per Morberg, när hans saliv stänker upp i ansiktet, det var skräckinjagande måste jag säga, säger Carl Bodin Svensk i ett klipp på TV4.


6. Tvingades plocka upp pommes från golvet – och servera dem till juryn

Ur: "Sveriges mästerkock" 2015

Det var när deltagarna skulle laga hamburgare med pommes frites som allt gick fel för deltagaren Leila Dahlborg. Först vägrade hennes hamburgerbröd att svälla och när det var dags för bedömning kom nästa smäll för henne. 

Leila Dahlborg tabbade sig och tappade sina pommes frites på golvet – och produktionen tvingade henne att servera dem till juryn.

– Det var förnedrande att plocka upp pommes frites från golvet. Det var det mest pinsamma jag varit med om, sa hon då. 


7. Per Morbergs diss - kallade programmet "idiot-tv"

Foto: Cornelia Nordström

Efter "Sveriges mästerkock" 2013

Per Morberg lämnade "Sveriges mästerkock" efter säsongen 2013 och ett par månader senare riktade han en rejäl känga mot programmet.

Du går in och skär en tomat och sedan går du in och sätter dig i ett annat rum och berättar om hur det var att skära den här tomaten. Det är så dumt att jag inte ens har ord för det. Fullständig idiot-tv, sa han då. 

Förre jurykollegan Leif Mannerström svarade då på den hårda kritiken och försvarade programmet.

– Eftersom det är ett av Sveriges populäraste tv-program så kan det ju inte bara finnas idioter i Sverige som tittar på det här, sa han då.


8. Deltagaren lackade ur på jurymedlemmen

Ur: "Sveriges mästerkock" 2015

Efter veckor av hård kritik lackade till slut deltagarna Linda Letelier Hansson ur på juryn i "Sveriges mästerkock". Det var när domaren Markus Aujalay sagt att hennes mat var "jättekonstig att äta" som deltagaren fick nog.

– Jag blir förbannad. Det är ju skitgott. Vadå inte gott? sa hon rasande i programmet. 


9. Per Morbergs snoppskämt om "Mästerkukarna"

Foto: Cornelia Nordström

Ur: "Sveriges mästerkock" 2013

Inför premiären av "Sveriges mästerkock" 2013 ville Per Morberg inte att någon skulle missa tv-programmet. På sin Facebooksida tipsade han om premiären – med ett oväntat snoppskämt. 

"Titta på mig i morgon, Mästerkukarna kl 20.00 TV4", skren han på sin Facebooksida. 


10. Ilskan mot deltagarens kärleksflirt med jurymedlemmen

Ur: "Sveriges mästerkock" 2014

Deltagaren Ala Abasi satsade hårt på att charma stjärnkocken Anders Dahlbom i "Sveriges mästerkock" i TV4. Men flirten uppskattades inte av de andra deltagarna – som ilsknade till mot smickret. 

– Det störde en del av oss andra deltagare. Vi andra flörtar inte runt direkt, sa deltagaren Lovisa Berg och fick medhåll av Markiz Talhaoui:

– Kockarna är där för att bedöma maten, inte om vi har läppstift eller nagellack på oss. Jag gillar inte det där brudiga, sa hon då. 


11. Leif Mannerströms vilda såsilska

Ur: "Sveriges mästerkock" 2013

När deltagarna använde strösocker i sina rödvinsåser i ett avsnitt av "Sveriges mästerkock" blev Leif Mannerström vansinnig. För Expressen berättade han om sin ilska mot de förstörde såserna. 

– Jag vet inte vem som har hittat på det där att man ska ha karamell och socker i varenda rödvinssås. Det ska man inte ha. Det är inte gott. Jag förstår inte vem fan som har hittat på det. Det är någon kockjävel från Göteborg som har gjort det från början. Det är förfärligt, sa han då. 


12. Markoolios fula bluff mot tittarna och juryn 

Foto: Olle Sporrong

Ur "Sveriges mästerkock" 2015

Marko "Markoolio" Lehtosalo lurade alla när han sökte till "Sveriges mästerkock" med sin korvgryta efter sin mamma Irmas recept. Men trots att juryn och tittarna trodde att han sökte på allvar, avslöjade artisten i ett mejl till Expressen efter att allt bara var en bluff.

– Jag tror inte juryn såg igenom det. Jag höll masken rätt bra, sa han då.


13. Deltagaren pressades till tårar framför kameran

Ur: "Sveriges mästerkock" 2014

I ett avsnitt av "Sveriges mästerkock" tvingades deltagaren Ala Abasi att tillaga en fasan – vilket för henne var helt främmande. Tittarna fick se hur hon under marlagningen flera gånger bröt ihop i tårar och gråtandes satt framför sin ugn samtidigt som hon sa "jag orkar inte".

Vid ett tillfälle lämnade hon även köket efter sammanbrottet.


14. Per Morberg hånade deltagare – skar sig själv i fingret

Foto: Cornelia Nordström

Ur: "Sveriges mästerkock" 2013

I ett avsnitt av "Sveriges mästerkock" ska Per Morberg visa hur det går till när man hackar champinjoner, efter att först ha hånat deltagaren Anders Julins hackningskunskaper.

– Det där handlaget hade jag också i 15-årsålder, säger Per Morberg till deltagaren. 

Men det går inte riktigt som Per Morberg har tänkt sig. I nästa klipp får tittarna se hur Morberg skär sig själv i fingret. Han slänger snabbt ifrån sig kniven och konstaterar:

– Även domare kan skära sig. Jag behöver ett plåster.


15. Blondinbellas make brutalsågades framför tv-kamerorna

Ur: "Sveriges mästerkock" 2016

I premiäravsnittet av "Sveriges mästerkock" 2016 totalsågas Blondinbellas make Odd Spångberg av juryn. Först gör Blondinbellas make en miss med sin sås och tvingas att börja om från start. Men trots en ny sås blir "Sveriges mästerkock"-juryn allt annat än imponerade av Odd Spångberg.

– Det finns ju möbelvaruhus som serverar sådana här rätter, säger Markus Aujalay i tv-programmet.


16. Deltagaren skar av sig fingertoppen i tv-programmet

Ur: "Sveriges mästerkock" 2014

Deltagaren Markiz Talhaoui bröt ihop i köket under ett avsnitt av "Sveriges mästerkock". Stressen och tårarna ledde till sist till att hon skar sig rejält i handen och förlorade en del av sitt finger när hon hackade chili. 

- Blodet pumpade ut. Fingertoppen gick av. Det gjorde så jävla ont, då var jag gråtfärdig igen, sa hon då.


17. Juryns fula kupp - tvingade två deltagare att lämna

Foto: Ylwa Yngvesson

Ur: "Sveriges mästerkock" 2011

Efter en dramatisk bearnaisekamp i "Sveriges mästerkock" var juryn så missnöjda att de tvingade två deltagare att lämna programmet. 

– Vi i juryn har tagit ett beslut. Att ni båda lämnar oss i dag, sa Leif Mannerström då. 

En av deltagarna som fick lämna, Ingrid Persson, riktade skarp kritik mot juryns fula beslut. 

– Det känns jäkligt surt. Jag ville visa mer av vad jag verkligen kan. Det kommer att gå lång tid innan jag gör en bea igen, sa hon då.


18. Per Morberg strippade framför kamerorna

Foto: Cornelia Nordström

Ur: "Sveriges mästerkock" 2013

Först totalsågade han en sås. Sedan tog Per Morberg av sig byxor och långkalsonger framför kameran – och framför sina jurykollegor Leif Mannerström och Markus Aujalay.

– Så skönt, konstaterade han i programmet.

Leif Mannerström var inte sen att fråga mer om Morbergs underkläder.

– Var det naturfärgade kalsonger eller? frågade han. 


19. Deltagarens stora köttilska – tröttnade på att laga det

Ur: "Sveriges mästerkock" 2015

När deltagaren Susanna Bill tvingades lämna "Sveriges mästerkock" rasade hon mot upplägget i tävlingen. Hon menade att hon åkte ut på grund av att de alltid tvingades att tillaga kött i tävlingen.

– Jag själv är väldigt trött på kött, vi hade precis smakat tretton olika köttsorter. Genom hela programserien har vi tillagat kött i nästan varje tävling, sa hon då. 


20. Deltagare fälldes för dubbla falla av narkotikabrott

2015

En deltagare i "Sveriges Mästerkock" dömdes för dubbla fall av narkotikabrott 2015. Vid två tillfällen har personen ertappats med kokain på restauranger i Västsverige.

En dörrvakt berättar i förhör att han erbjöds 10 000 kronor av "Mästerkock"-deltagaren för att släppa denne fri. Detta efter att deltagaren tappat en liten påse med vitt pulver när deltagaren tog fram sin legitimation för att visa dörrvakten. 

Deltagaren har själv nekat till att ha befattat sig med narkotika, men tingsrätten ansåg personen skyldig. 

– Jag har varit helt knäckt över det här, säger deltagaren som dömdes att betala böter för sina brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.