Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är de 50 bästa serierna på Netflix

Söker du de bästa tv-serierna i Netflix utbud? Då har du kommit rätt.

Här finns betyg på de 50 bästa gamla och nya tv-serierna hos Netflix.

The Americans

Det absolut bästa och genomgående mest kvalitativa som går att hitta i tv-väg efter att ”Mad men”, ”The Sopranos”, ”The Wire” och ”The Shield” gått i graven. Netflix i Sverige ligger ungefär ett år efter USA, vilket innebär att när en ny säsong börjar där, då får vi den tidigare omgången i sin helhet. I skrivande stund innebär det fem säsonger av serien där Keri Russell och Matthew Rhys spelar huvudrollerna. De är för övrigt ett par även i verkliga livet. Femte säsongen hade premiär våren 2018.

 

 

 


 

 

Breaking bad

Ett mästerverk, men också en serie som har sina svaga stunder. Dessutom kan det vara svårt att komma in i den första säsongen, men lägger man ner tiden kommer belöningen. Den femte och sista säsongen - hela serien finns i Netflix utbud - innehåller dessutom ”Ozymandias”, ett av de bästa tv-avsnitten någonsin.

 

 

LÄS MER: Netflix: Alla nya serier och filmer i december 2018 

 

 


Ladda ner Netflix app

Ladda ner netflix app

Netflix app är gratis att ladda ner. För att ladda ner den – gör så här:
iPhone eller iPad: Gå in i AppStore, sök rätt på Netflix-appen och installerar den därifrån.
Android mobil eller surfplatta: Gå in i Google i Play, sök rätt på Netflix-appen och installerar den därifrån.
Vissa filmer och serier som finns i Netflix utbud kan du ladda ner och titta på offline när du inte har nätverksuppkoppling.

 

 

House of cards

Vilken rivstart. Och vilka svackor. Netflix första originalserie ”House of Cards” slog på stora trumman: David Fincher regisserade och producerade. Kevin Spacey och Robin Wright spelar huvudrollerna. Och det höll - i två säsonger. Med den tredje tappades styrfarten och den fjärde - där Joel Kinnaman spelar en av de bärande rollerna - håller bara halva tiden. Seriens femte säsong hade premiär 30 maj 2017 hos Netflix. Efter sexanklagelserna mot Kevin Spacey beslutade Netfix för att ge honom sparken.

2 november sänds den sjätte och sista säsongen – utan Spacey.

 

LÄS MER: Netflix: Alla filmer och skräckfilmer att se på halloween

 

Stranger things

En doldis som blev ett fenomen. När bröderna Duffers tv-serie hade premiär i sin helhet sommaren 2016 möttes den med applåder, hyllningar och fans som snabbt blev besatta. Säsong 2 av ”Stranger things” - som vägrar dölja sin fascination och inspiration av 80-talets bästa populärkultur - hade premiär 31 oktober 2017 hos Netflix. Nu väntar vi på säsong 3 som kommer tidigast under våren 2019.

 

 

Homeland

Om det varit så att endast de två första säsongerna av ”Homeland” med Claire Danes i huvudrollen funnits i Netflix utbud hade betyget blivit högre. Men nu är det sex säsonger som ska bedömas och då finns för många svaga avsnitt för att helheten ska kunna räddas. Säsong 7 har sänts av SVT och SVTplay.

 

Orange is the new black

Det är en njutning varje gång en ny säsong av Netflix originalserie landar hos streamingtjänsten. Och det kommer mer, mycket mer. 2017 hade säsong 5 premiär 2018 säsong 6.

 

LÄS MER: Så mycket kostar Netflix – guide till olika abonnemang 


 

Better Call Saul

Efter ”Breaking bad” fortsatte Vince Gilligan och Peter Gould med en ny serie i samma universum. Första säsongen utspelar sig 2002, alltså sex år innan ”Breaking bad” drar igång. I centrum: Bob Odenkirk som Jimmy McGill, advokaten som senare skulle kalla sig Saul Goodman. Nu finns de tre första säsongerna på Netflix.

 

Marcella

Hans Rosenfeldt är kanske mest känd som mannen bakom den svenska tv-succén ”Bron” (den finns också i Netflix utbud). ”Marcella” är Hans Rosenfeldts brittiska tv-serie som hittills har sänts i två säsonger. Netflix äger rättigheterna utanför Storbritannien.

 

Bästa serierna på Netflix just nu

 

River

Stellan Skarsgård spelar huvudrollen i den brittiska serien om en udda polis på jakt efter en mördare. Låter det som alla andra krimeserier du har sett? Då har du inte sett ”River”, som dels har en briljant Skarsgård och dels lyfter tack vare sin fina twist, som dessutom avslöjas tidigt i serien. En säsong.

 

 

LÄS MER: Guide: Se film och serier offline från Netflix

 

 

 

Narcos

Ytterligare en av Netflix originalserier som svajar hit och svajar dit. Den första säsongen av ”Narcos” levererade, men inte hela tiden. Den andra säsongen däremot, när jakten på Pablo Escobar verkligen intensifieras, är toppen. Värt att notera är att ”Narcos” fortsätter, men då med fokus på andra så kallade kungar inom droghandelns undre värld. Tre säsonger plus Narcos: Mexico.

 

Bästa dramaserierna på Netflix

 

The Crown

Peter Morgans omistliga serie om Elizabeth II och den brittiska monarkin hade premiär hos Netflix i november 2016. Claire Foy gör en nyanserad gestaltning av drottningen, samtidigt som manus, regi, kostym, scenografi håller högsta klass. Bland det bästa i Netflix utbud just nu. 2 säsonger.

 

American Crime Story: The People v. O.J. Simpson

Ryan Murphys ”American horror story” finns också i Netflix utbud, men det är ”The People v. O.J. Simpson” som är serieskaparens homerun. Åtta avsnitt av högsta klass med en ensemble som inkluderar Cuba Gooding Jr., Sarah Paulson, Sterling K. Brown samt John Travolta och Courtney B. Vance.

 

The Fall

I två säsonger är ”The Fall” stark som fyra getingar. I den tredje - där Krister Henriksson gör en av rollerna - tappar berättelsen fokus och som helhet landar ”The Fall” på tre getingar. Så: Känner man sig nöjd efter de två första omgångarna av serien med Gillian Anderson och Jamie Dornan bör man stanna där.

 

 

LÄS MER: Netflix: Här är alla nyheter för juni 2018

 

 

Bästa brittiska tv-serierna på Netflix

 

Doctor Who

En klassisk BBC-serie som har pågått i vad som känns som en evighet. I Netflix utbud hittas avsnitt med den elfte och tolfte doktorn, spelade av Matt Smith respektive Peter Capaldi. ”Doctor Who” är en serie som det är svårt att bli förälskad i, men när man väl trillat dit blomstrar relationen ut till kärlek som aldrig kan rosta. Säsong 5-10.

 

Sherlock

Benedict Cumberbatch och Martin Freeman, men framför allt Mark Gatiss och Steven Moffat, tog Sherlock Holmes in i 2000-talet med skärpa och bravur. Alla avsnitt av ”Sherlock” finns tillgängliga hos Netflix och tål att ses om. Så smart är nämligen tv-serien. Sannolikheten att det blir fler avsnitt är tyvärr liten, med tanke på den filmframgångar som Cumberbatch och Freeman har haft efter att ”Sherlock” hade premiär 2010. Fyra säsonger.

 

 

Broadchurch

Här har vi en luring: Första säsongen av ”Broadchurch” är toppen, till och med nära perfektion i dess genre. Den andra säsongen däremot, den fastnar i lera och stannar där. Visst, skådespeleriet är fortsatt bra, men berättelsen faller, faller, faller och förstör mycket av det som fungerade och lyfte den första säsongen. Därav det låga betyget. Så: Se säsong 1, strunta i säsong 2. Tredje säsongen har precis haft premiär.

 

 

Happy Valley

En av de allra bästa och i Netflix utbud finns de tolv avsnitt som är ”Happy Valley”. Huvudrollen spelas av Sarah Lancashire, och hennes gestaltning är sådan som känns både när raseriet tar över hennes ögon och när paniken vill ut ur hennes mun. ”Happy Valley” är lika beroendeframkallande som serien är påfrestande, så se upp om du försöker sträcktitta. Två säsonger.

 

 

LÄS MER: Här är de 40 bästa klassiska filmerna på Netflix

 

Spännande tv-serier på Netflix

 

Sons of Anarchy

Kurt Sutters ”Sons of anarchy” passar sig inte för Netflix-sträcktittning. I stället gäller det att låta motorcykelgängsdramat-som-inspireras-av-Shakespeare-och-ibland-har-alldeles-för-långa-avsnitt ta tid. Då upptäcks de nyanser som tyvärr försvinner i seriens ofta klumpigt storslagna behandling av rollfigurerna. Samtidigt är det lätt att konstatera att det finns få serier i Netflix utbud som slår ”Sons of anarchy” på fingrarna när det gäller påträngande ilska och mordisk kyla. Men pass på: Som helhet är ”Sons of anarchy” inte lika bra som sitt rykte. Sju säsonger.

 

 

 

Bästa actionserierna på Netflix

 

Fauda

Biter du på naglarna? Om inte, kommer du börja när du ser israeliska ”Fauda” som med ett smart och välkomponerat manus skruvar upp spänningen till max och sedan försöker gasa än mer. Två säsonger.

 

Daredevil”, ”Jessica Jones”, ”Luke Cage”, ”Iron Fist

Kvartetten som är resultatet av samarbetet mellan Netflix och Marvel. Ingen av seriernas säsonger håller hela vägen, utan borde har varit åtminstone tre, fyra avsnitt kortare. Med det sagt: I alla finns höjdpunkter och om tid finns är det värt att plöja sig igenom allt på jakt efter guldkornen.

 

LÄS MER: Marvels universum: Så ser du filmerna och tv-serierna i rätt ordning

 

Bästa "chick-flick"-serierna på Netflix

 

 

Gossip Girl

Sex säsonger var självklart tre för mycket, men där i början och sedan då och då var ”Gossip girl” verkligen super inom sin genre. Dessutom: ”Gossip girl” lyckades med ett konststycke få serier klarar av, nämligen att låta seriefinalen vara både hjärtvärmande och på sätt och vis logisk. Alla avsnitt i Netflix svenska utbud.

 

Bra serier på Netflix i Sverige

 

Black Mirror

En topplista med de bästa tv-serierna hos Netflix kommer oundvikligen innehålla Charlie Brookers ”Black Mirror”. Här är avsnitten fristående, samtida och med örat mot marken samt en blick mot framtiden. Samtidigt handlar ”Black Mirror” ständigt om människor, hur vi fungerar och vad vi är villiga att utsätta andra och/eller oss själva för. Fyra säsonger.

 

 

LÄS MER: Anime Netflix: 10 bra anime på svenska du inte får missa

 

Peaky Blinders

I Netflix utbud med bra tv-serier hittas just nu fyra säsonger av brittiska ”Peaky Blinders”. Detta är en serie som får ta tid och bör avnjutas i små doser, inte  bingewatching som motsatsen kallas och som har blivit synonymt med Netflix.

 

Rectify

Tålamod är ett ledord när det gäller ”Rectify”: Här sägs inget onödigt, här är dialogen sparsam medan serien visuellt utmanar med kameravinklar som ständigt har betydelse. ”Rectify” är poetiskt långsam och tar aldrig den förutsägbara vägen. Fyra säsonger.

 

Outlander

Baserat på Diana Gabaldons storsäljande bokserie och en serie som har trogna fans över hela världen. ”Outlander” handlar om sköterskan Claire som 1945 är på smekmånad i Skottland. Hastigt och lustigt reser hon tillbaka i tiden till 1743. Där träffar hon Jamie och med det börjar en passionerad kärlekshistoria som sträcker sig över århundraden och historiska händelser. Hos Netflix i Sverige hittas tre säsonger.

 

 

Syskonen Baudelaires olycksaliga liv

En av de senaste originalserierna hos Netflix som bör belönas med ett utropstecken. Syskonen Baudelaires olycksaliga liv” baseras på Lemony Snickets (han heter egentligen Daniel Handler) böcker med samma namn och handlar om syskontrion Baudelaire. När Violet, Klaus och Sunny förlorar sina föräldrar i en eldsvåda tvingas de skydda sig från lurendrejaren och självförhärligande skådespelaren Count Olaf. Han är ute efter syskonens förmögenhet, blir deras förmyndare och därmed kan berättelsen sparkas igång på riktigt. Ytterst sevärd serie som fortsätter med ytterligare säsonger hos Netflix längre fram.

 

Jane the Virgin

”Jane the Virgin” baseras på ”Juana La Virgen”, en telenovela från Venezuela och handlar om Jane Villanueva (Gina Rodriguez). Hon gillar ordning och reda, hon är kär i sin pojkvän och hon är, som titeln tar fasta på, oskuld. Hela hennes liv vänds därför upp och ner efter ett besök hos gynekologen, där hon av misstag blir inseminerad och, visar det sig senare, gravid. I Netflix utbud finns fyra säsonger.

 

Bästa komediserierna på Netflix

 

Modern family

Så ojämn att det ofta blir jobbigt, men en diamant när man hittar de starkaste avsnitten. ”Modern family” är dessutom så lättsam att den är som gjord för Netflix modell, det vill säga sträcktittande. Så gör plats i kalendern - hos svenska Netflix hittas just nu åtta säsonger ”Modern family”.

 

 

Brooklyn Nine-Nine

En av de absolut bästa moderna komediserierna har naturligtvis en strålande ensemble, eftersom det största misstaget många komediserier gör är att förlita sig på att en eller två stjärnor ska kunna bära allt. I ”Brooklyn Nine-Nine” kan vem som helst i huvudensemblen bära upp ett avsnitt och därför är det här även en serie som aldrig blir tråkig. Fyra säsonger finns hos Netflix i Sverige, alla är värda att se.

 

Vänner

En tv-klassiker och en gång i tiden världens största tv-serie. Samtidigt har mycket i ”Vänner” inte åldrats med värdighet och många av skämten i de första säsongerna känns numera inte bara daterade, utan även sexistiska och grunda. För övrigt: Det bästa med ”Vänner” var och förblir bergochdalbane-relationen mellan Rachel och Ross.

 

New Girl

Vem vill, eller ens klarar av att se en massa säsonger av ”New Girl” hos Netlix? Uppenbarligen jag, men det tog emot. ”New Girl” är ju en sådan serie som balanserar mellan det för genren geniala och ytterst störande och just därför nästan blir beroendeframkallande: Man fortsätter titta för någon slags uppenbarelse om ”New Girl” egentligen är en bra tv-serie eller inte. Numera finns sex säsonger av "New Girl".

 

 

LÄS MER: Fotbollsdokumentärer och filmer att se på Netflix

 

 

Unbreakable Kimmy Schmidt

Tina Fey och Robert Carlock är duon bakom ”Unbreakable Kimmy Schmidt”, där Ellie Kemper, Tituss Burgess, Jane Krakowski och Carol Kane spelar huvudrollerna. Seriens premiss är att Kimmy Schmidt efter 15 år släpps fri från en underjordisk och halvgalen sekt och nu ska starta om sitt liv i New York. Nästan allt är briljant. Tre säsonger finns just nu i Netflix utbud. Fjärde säsongen pågår.

 

 

Arrested development

En kultklassiker som fick tre säsonger och sedan lades ner. I och med Netflix etablering återupplivade de serien, men comebacksäsong var svagare än sina föregångare. Icke desto mindre finns det mycket komediguld att hitta i ”Arrested development”. Fem säsonger totalt.

 

Master of none

En av få bland Netflix originalserier som håller hela vägen. ”Master of none”, som Emmy-belönades för ett avsnittsmanus i första säsongen, är skapad av Aziz Ansari och Alan Yang och stundvis unik i ton och sättet som serien attackerar handlingen. Två säsonger.

 

 

 

Gilmore Girls

Det har sagts hundra gånger, men tål att sägas hundra gånger till: Det är inte alltid de bästa tv-serierna som ger tittaren mest njutning. Jag älskar exempelvis en hel del med ”Gilmore Girls” - kulsprutedialogen, referenserna och så vidare - men vet samtidigt att serien som helhet är alldeles för svag för att leva upp till andra tv-giganter. Speciellt när man tar i beaktande att Netflix väckte nytt liv i ”Gilmore Girls” men då levererade fyra uppsvällda avsnitt som föll ihop som ett dåligt byggt korthus. I vilket fall: I Netflix utbud hittas sju säsonger ”Gilmore Girls” samt comebackomgången som fick den svenska titeln ”Ett år med Gilmore Girls”.

 

 

LÄS MER: Här är de 20 bästa kriminalfilmerna på Netflix

 

 

Bästa dokumentärserierna på Netflix

 

Planet Earth

”Planet Earth” är en dokumentärserie som trycker ner dig i soffan, tejpar fast armar, ben och rygg och sedan sitter du där tills du har sett alla elva avsnitt. Naturligtvis väntar vi nu på att även ”Planet Earth II”, som nyligen sändes i SVT, ska landa i Netflix katalog av dokumentärserier.

 

Making a murderer

Det var 2005 som Moira Demos och Laura Ricciardi läste en artikel om Steven Avery. Han hade suttit 18 år i fängelse, oskyldigt dömd för sexuellt övergrepp och mordförsök. DNA-bevisning frikände honom. Avery stämde sedan Manitowoc Countys sheriffkontor och distriktsåklagare på 36 miljoner dollar. Sista oktober 2005 försvinner Teresa Halbach. Tolv dagar senare grips Steven Avery efter att Halbachs bil och benbitar hittas på hans mark. Moira Demos och Laura Ricciardi blir fascinerande av historien. I tio år jobbar de med det material som blev ”Making a murderer”, dokumentärserien hos Netflix. I december 2015 var det premiär för säsong 1 som snabbt blev en snackis världen över. Säsong 2 har precis släppts.

 

 

"Chef´s table"

Matlagning som konst, världsberömda kockar som superhjältar och en dokumentärserie som stundvis får det att vattnas i munnen. Samtidigt blir "Chef´s table" aldrig bättre än de som medverkar: Ett avsnitt kan fascinera, medan ett annat får smöret att smälta i ren tristess. Ändå: Här finns bra berättelser om riktiga människor, här finns maten och dessutom kan dokumentärmakarna knepen så att det aldrig blir störande när känslokranen går från varmt till kallt och sedan tillbaka igen.

 

Last chance U

Jag kan nästan ingenting om amerikansk fotboll. Jag kan uppskatta spelet, men blir oftast uttråkad, främst eftersom jag inte kan något. Däremot älskar jag dokumentärserien ”Last chance U” som, just det, handlar om ett collegelag som spelar amerikansk fotboll. Underligt? Nej, inte alls. ”Last chance U” handlar om människor som försöker vinna, om vilja och en närmast unik inställning till livet. Lika besatta som huvudpersonerna i ”Last chance U” är, lika besatt kommer du att bli när du väl börjar titta på det första av de sex avsnitten som finns hos svenska Netflix. Fyra säsonger.

 

 

Five came back: Hollywood och andra världskriget

Makalös serie i tre delar regisserad av Laurent Bouzereau och baserad på Mark Harris bok ”Five came back: A story of Hollywood and the Second World War”. I centrum står Hollywood-legendarerna Frank Capra, John Ford, William Wyler, John Huston och George Stevens, fem regissörer som avbröt sina karriärer för att på plats dokumentera vad som hände under Andra världskriget. I dokumentärserien guidar Steven Spielberg, Francis Ford Coppola, Guillermo del Toro, Paul Greengrass och Lawrence Kasdan tittarna, medan Meryl Streep agerar berättarröst.

 

Andra bra serier utan getingbetyg

 

"Dark"

Beskrivs som en "Stranger things", men mycket mörkare. "Dark" är första Netflixserien på tyska, men låt det inte avskräcka. Platsen är lilla staden Winden och ett barn har försvunnit i närheten av en mystisk grotta vid det hotfulla kärnkraftverket. Serien är som en lång mardröm där den stora frågan inte är var barnet är, utan när… Säsong 2 är på väg.

 

"Comedians in cars getting coffee"

Lite som "Carpool karaoke" med James Corden, fast lugnare. Jerry Seinfeld lånar en uppseeväckande bil och bjuder med en komiker ut på kaffe på stan, oftast Los Angeles. Bästa gäster: Jim Carrey, Tina Fey och Barack Obama. Värsta bilen: En DeLorean som plötsligt slutar funka. Fem säsonger.

 

"Designated Survivor"

Hela den amerikanska regeringen utplånas i ett terrordåd. Den enda överlevande ministern är Tom Kirkman, spelad av Keifer Sutherland, som utses till tillförordnad president, trots att han bara var minuter från att få sparken. Men omgivningen är inte road, och både utländska och amerikanska maktspelare gör allt för att utnyttja den till synes svage presidenten. Två säsonger.

 

"Altered Carbon"

Dystopisk framtidsskildring med en ibland oklädd Joel Kinnaman. Storyn då? Takeshi Kovacs vaknar i en ny kropp 250 år efter han dött. Han anlitas (och väcks) på uppdrag av en rik industrimagnat för att lösa ett mord. Mordet på uppdragsgivaren. Spännande idé att hela människans hjärna och själ kan lagras i en digital skiva som placeras i nacken på vilken kropp som helst.

 

"Chelsea"

Pratshow med komikern Chelsea Handler. Programledaren är vass i replikerna och har många intressanta gäster. Ibland kan hon bli lite väl elak mot sina medarbetare, men hon får ofta betalt med samma mynt. Kul och fräck. Befriande med en kvinnlig talkshow-host.

 

"Ozark" Den ekonomiske rådgivaren Marty Byrde flyttar med sin familj från storstaden Chicago till Ozarkplatån i Missouri. Där måste han tvätta 500 miljoner dollar åt en knarkkung. Två säsonger.

 

"Bloodline" Familjen Rayburn är högt respekterad men när familjens svarta får, brodern Danny, hotar att avslöja släktens mörka hemligheter sätts familjebanden rejält på prov. Tre säsonger.

 

"La casa de Papel" En professor rekryterar sju andra kriminella, alla med olika talanger, för att genomföra den perfekta kuppen mot Spaniens myntverk. Två säsonger.

 

"Mindhunter" Det är i slutet av 1970-talet och den frustrerade gisslanförhandlaren Holden Ford och den erfarne agenten Bill Tench börjar studera en ny typ av mördare.

 

"Godless" Frank Griffin, ledare för ett våldsamt gäng, är på jakt efter sin före detta skyddsling Roy Good. När Good dyker upp på änkan Alice Fletchers ranch förändras hennes liv – och även livet för dem i hennes närhet.

 

LÄS MER: Netflix: Här är alla nyheterna under november 2018

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!