Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är de 50 bästa filmerna på Netflix

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Maffiabröder
”Den gode, den onde, den fule”
”The social network”
”Kung Fu Panda”
”The Truman show”
”The Kings speech”
1 / 7

Ser du en långfilm om dagen skulle du behöva runt fyra år för att se hela Netflix utbud. Och en hel del skulle hinna försvinna under tiden.

I stället har vi letat upp 50 av deras bästa långfilmer just nu. Det är nya filmer och gamla klassiker – alla värda att spendera ett par timmar med.

Svenska filmer


"Hundraettåringen som smet från notan och försvann"

Uppföljaren till 100-åringen. Här ska den excentriske spionen och hans yngre kollega i 80-årsåldern försöka hitta ett läskrecept i gamla Sovjet.


"Skumtimmen"

Baserad på prisbelönta författaren Johan Theorins deckare med samma namn. En mamma ¨åker tillbaka till Öland för att träffa sin pappa som hon klandrar för hennes sons försvinnande. Under besöket upptäcker hon nya ledtrådar till dramat.


■  "En gång i Phuket"

En film till om Thailand, fast en knasig romantisk komedi med Peter Magnusson, Susanne Thorson och Jenny Skavlan. Filmen handlar om en man med författardrömmar som är uttråkad på Sverige och reser till Thailand. Där slits han mellan två kvinnor.


■  "Allt om min buske"

En komedi om buskar. I trädgården. Bland annat.


■  "Trevligt folk"

Filip och Fredriks dokumentärfilm om de somaliska invandrarna som grundar ett bandylag och får även kämpa mot trevligt folks fördomar.LÄS MER: Netflix: Alla nya serier och filmer i december 2018


Classic Netflix films


■”Trollkarlen från Oz

”Over the rainbow” - låten som specialskrevs för Judy Garland och ”Trollkarlen från Oz” - vann en Oscar för bästa originalsång, men annars stod den här musikalen utan prestigepriser. Dels för att ”Borta med vinden” släpptes samma år och dels för att det är musikal. Icke desto mindre är den kanon.LÄS MER: Netflix: Alla filmer och skräckfilmer att se på halloween■”Ben-Hur

William Wylers episka film med Charlton Heston i huvudrollen. Vann 11 Oscarstatyetter och tar med sig igenom de 224 minuterna som filmen klockar in på blir man rikligt belönad, trots att det gör en aning ont i kroppen att sitta still så länge.


■”Maffiabröder

Det är svårt att hitta fel i Martin Scorseses ”Maffiabröder” med en rollista där i nära nog alla bör lyftas fram, men för stunden nöjer vi oss med Robert De Niro, Ray Liotta, Lorraine Bracco och Joe Pesci.LÄS MER: Anime Netflix: 10 bra anime på svenska du inte får missa■”The Social network

David Fischer regisserade filmen som handlar om tillblivelsen av Facebook. Jesse Eisenberg spelar Mark Zuckerberg. Här är det mesta toppen, men det finns ingen tvekan om att det är Aaron Sorkins manus som sätter ton och stämning i ”The Social Network”.


Fler klassiker

”Tillbaka till framtiden"

En excentrisk uppfinnare skickar den unge Marty McFly tillbaka i tiden. För att inte rubba ordningen tvingas han få sin egen mamma att falla för sin blivande pappa. Annars kommer hans själv att försvinna. Missa inte slutet i "Tillbaka till framtiden III".”Clockwork Orange"
Stanley Kubricks framtidsskildring om ledaren för ett sadistiskt våldsbejakande gäng, som kastas i fängelse och går med på en ny behandlingsmetod, som inte riktigt blir som han hoppats. Från 1971.


■ "Gudfadern" och "Gudfadern del 2"

En familjesaga om den amerikanska maffian under 1900-talet. Lysande skådespelarprestationer på ett välskrivet manus och lysande regi. Urtypen för maffiafilmer. Gudfadern del 2 är hyllad som världens genom tiderna bästa uppföljare.


■ "The Shining"

Stanley Kubricks filmatisering av Stephen Kings roman med samma namn. King gillade den inte, men publiken älskade den. Jack Nicholsons rollttolkning är i världsklass. Det här är den förkortade europeiska versionen.


■ "To Kill a mockingbird"

"Skuggor över södern" är en svartvit film från 1962. Vad kan den berätta för en modern publik? Jo, massor. Filmen berättas av en ung flicka, hennes pappa är advokat och försvarar en afro-amerikanske man som är oskyldigt anklagad för våldtäkt. Det är en historia om fördomar, berättad på ett mycket starkt sätt.


■ "Måndag hela veckan"

Bill Murray spelar en odräglig tv-reporter som mot sin vilja skickas till en landsbygdshåla för att kolla om ett murmeldjur ser sin egen skugga. Men Murray hamnar i en loop och tvingas leva om dagen om och om igen. Ska han ta sig ur ekorrhjulet? "Måndag hela veckan" är en typisk kultfilm, med många väldigt fanatiska fans som har ett otal teorier om vad som händer och hur länge det pågår.


■ "År 2001: Ett rymdäventyr"

Klassisk rymdepos från 1968 som handlar om… ja, vad handlar filmen om? Är det monoliten som ligger gömd under månens yta? Är det hur aporna utvecklades till människor? Är det kanske om en dator som lever sitt eget liv? 60-talstittarna jämförde filmen med en LSD-tripp. Men var lugna, det finns en story i botten.


■  "Välkommen Mr. Chance!"

1970-talets kanske populäraste film tillsammans med "Gökboet". Peter Sellers spelar en naiv trädgårdsmästare som dras in i storpolitiken mot sin vilja. Hans enkla kommentarer om trädgårdar tolkas som stora världspolitiska tankar. Men är han så naiv som folk tror?


■  "Broarna i Madison County"

En olycklig hemmafru i 60-talets norra Kalifornien träffar en fotograf från National Geographic. En varm romantisk film med Meryl Streep och Clint Eastwood.


■  "Amelie från Montmartre"

Den naiva och drömmande Amelie hittar ett plåtskrin med barndomsminnen i sitt badrum. Men det är inte hennes, så hon bestämmer sig för att hitta den rätta ägaren. Filmen om den hjälpsamma Amelie – spelad av Audrey Tautou - hyllas som en av de bästa franska filmerna genom tiderna av TimeOut.Dramafilmer du inte får missa på Netflix


■”Memento

Guy Pearce spelar huvudrollen som Leonard Shelby. Han jagar sin frus mördare, men kan samtidigt inte skapa nya minnen. Christopher Nolans minnesvärda film håller än i dag högsta klass i manus och regi, men framför allt klippningen, som Oscarnominerades, är fantastiskt.


■”The Hurt locker

En del män älskar krig, vilket regissören Bigelow tar fasta på och försöker förklara i sin Oscarvinnande film. Gastkramande tittning varje gång.


■ ”The Queen

Peter Morgan har skrivit manus till Netflix originalserie ”The Crown”. Innan det gjorde han bland annat ”The Queen”, där Helen Mirren spelar den brittiska regenten, drottning Elizabeth.


■”Hämnden

Susanne Biers drama med Mikael Persbrandt är gripande och skakande och en film som måste ses, speciellt om man är förälder.


Mer drama

"Dunkirk"

Påkostat andra världskrigsdrama om en av de mest spektakulära evakueringarna under kriget. Lyckas inte engelsmännen rädda sina soldater från Dunkirk skulle kriget få ett helt annat slut.


■  "Eternal sunshine of the spotless mind"

Bitterljuvt kärleksdrama med Jim Carrey och Kate Winslet. Efter uppbrottet genomgår Kate Winslets rollfigur en experimentell behandling för att helt glömma sitt ex. Även hennes ex, spelad av Carrey, genomgår samma behandling. När de senare träffas är de som de aldrig setts förrut. En potentiell kultklassiker.


■  "Tretton dagar"

Världen hotas av ett kärnvapenkrig när USA i oktober 1962 upptäcker att Sovjetunionen placerat ut kärnvapen på Fidel Castros Kuba. Under 13 dagar pågår en maktkamp dels mellan supermakterna, men också mellan USA:s president Kennedy och militären. Baserad på en sann händelse.


Filmer som är ren magi


■  "Fantastiska vidunder och var man hittar dem"

Ett slags prequel till Harry Potter. Den här trollkarlshistorien utspelar sig 1926 i New York där den egensinnige magikern Newt Scamander planerar något riktigt ondskefullt.


"The Lobster"

Mörk, romantisk, sci-fi-komedi där ensamstående människor spärras in på ett hotell för att inom 45 dagar hitta en partner – annars förvandlas de till djur och skickas ut i skogen. Med Colin Farrell.


"World War Z"

TIdigare FN-medarbetaren Gerry Lane, spelad av Brad Pitt, kämpar mot klockan för att stoppa en zombie-epidemi som hotar att utrota mänskligheten från jorden.


■  "Sagan om ringen – Härskarringen"

Filmen som gav regissören Peter Jackson stjärnstatus, från att tidigare bara gjort obskyra skräckkomedier. Baserad på Tolkiens trilogi. En spännande och välgjord filmsaga. Detta är första delen. De andra två finns inte på Netflix.LÄS MER: Så mycket kostar Netflix – guide till olika abonnemang


Actionfilmer du inte får missa hos Netflix


■”Dödligt vapen

80-talsklassikern som slår alla 80-talsklassiker på fingrarna. Richard Donners film med Mel Gibson och Danny Glover fick naturligtvis för många uppföljare och är numera en knastertorr tv-serie. Här finns originalet och det bästa filmen i detta framgångsrika franchise


■”Point break

Keanu Reeves, Patrick Swayze och Gary Busey - för oss som var i rätt ålder på 90-talet betyder den trions namn en sak: ”Point Break”.
LÄS MER: De 20 bästa dramafilmerna på Netflix
■”Zodiac

David Finchers hittills mest underskattade film. Jake Gyllenhaal och Mark Ruffalo i centrum under jakten på en seriemördare.


"I am legend"

En pest har förvandlat nästan hela världens befolkning till monster. Will Smith

Will Smith spelar forskaren som inte drabbats och som nu försöker hitta ett vaccin innan allt är för sent.


■  "Django Unchained"

Quentin Tarantinos spaghettiwestern är en hyllning till den italienska 60-talsgenren. Jo, den är ganska våldsam. Den är också lång. Men den är älskad av fansen.


■  "Annihilation"

En biolog ger sig ut i ett avspärrat område, där fysikens lagar tycks ha upphört. Vad värre är, området växer och hotar att sluka världen. Originalfilm på Netflix.


"Léon"

En lönnmördare blir motvilligt ansvarig för en mycket hämndlysten tolvårig flicka efter att hennes familj mördats. Luc Besson regisserade och den unga flickan spelas av Natalie Portman.


The Dark Knight" Batman, poliskommissarie James Gordon och distriktsåklagaren Harvey Dent fortsätter att bekämpa brott i Gotham City. Deras framgångsrika arbete hotas dock av att gå om intet när en ny brottsling dyker upp i staden - Jokern.


Läskiga skräckfilmer


"Cloverfield"

En fest i New York avbryts när en explosion skakar stan. Ingen förstår då att det är inledningen på en utomjordisk invasion.


"Det"

Skräckfilm baserad på Stephen Kings roman med samma namn. Barn försvinner från den lilla staden. En mystisk clown misstänks för dåden. Men är han ens mänsklig? Och finns det ett samband med försvinnanden från 27 år tillbaka i tiden?


"The Omen"

Nyinspelning av skräckklassikern från 1976 om en liten pojke som tycks vara i centrum för all ondska. Kan han vara djävulen själv?


Kul komedier på svenska Netflix


"This is 40"

Uppföljaren till "På smällen". Nu kämpar det gifta paret Debbie och Pete med utmaningen att vara medelålders.


■  "Easy A"

Ett rykte sprids på gymnasieskolan om en lite nördig tjej – hon spelar på ryktena för att bli populär. Men är hon beredd på konsekvenserna? Lättsam komedi om ett tungt ämne. Emma Stone gör en hyllad rolltolkning i huvudrollen som Olive.


"Polka king"

Jack Black spelar polkakungen Jan Lewan som chockar sina fans när han försöker bli rik på ett allt igenom olagligt sätt.


Bästa barnfilmerna på Netflix


■”Shrek

Måste ses på engelska eftersom Mike Meyers, Eddie Murphy, Cameron Diaz och John Lithgow gör rösterna. Ingen av uppföljarna når tyvärr upp till samma klass som originalet.


■”Kung Fu Panda

Med tanke på att det är Jack Black, Angelina Jolie, Jackie Chan, Dustin Hoffman, Lucy Liu och Ian McShane som gör rösterna i ”Kung Fu Panda” finns det all anledning att de filmen om de klumpiga pandan Po på engelska.LÄS MER: Här är de 40 bästa klassiska filmerna på Netflix
■”Horton

Baseras på boken av Dr. Seuss med samma titel och handlar om elefanten Horton som blir beskyddare av ett mikroskopiskt samhälle. Bland andra Robert Gustafsson, Dick Eriksson och Sissela Kyle gör de svenska rösterna.LÄS MER: Här är de 20 bästa barnfilmerna på NetflixMissa inte heller

■ "Dumma mej"

Skurken Gru ska stjäla månen. Minionerna gör sitt till för att göra den här filmen extra festlig. Missa inte "Hitta Nemo" och "Upp". Också de från Pixar.


Musik och dokumentärer


"Before the flood"

Leonardo diCaprio reser jorden runt för att förstå vad klimatförändringen gör för livet på vår planet.


"Bowie: The man who changed the world"

Dokumentär från 2016 om universalgeniet David Bowie och hur han påverkat populärkulturen. Många klipp och intervjuer.■ "We are the Twisted fucking sisters"

Storyn om ett rockband med stor fanbase och hur de ständigt faller på målsnöret för att slå igenom stort. Älskad även av dem som inte riktigt gillar bandet. Många fascinerande anekdoter och historier i denna dokumentär.LÄS MER: Netflix: Här är alla nyheterna under november 2018

LÄS MER: Guide: Se film och serier offline från Netflix

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.