Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är de 32 bästa svenska filmerna på Netflix

Missa inte Alicia Vikanders debutfilm.
Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN
Eller den roliga "Bröllopsfotografen".
Foto: PETRA JONSSON

Trodde du att Netflix bara har amerikanska filmer och tv-serier i sitt utbud så har du fel.

Här är de 32 bästa svenska filmerna, tillsammans med recensionerna i Expressen.

Här finns många guldkorn, bland annat Alicia Vikanders långfilmsdebut och många andra bra filmtips!

Björn Starrin och Tuva Novotny i "Bröllopsfotografen".
Foto: / SANDREW

 Bröllopsfotografen

Dramakomedi. Ulf Malmros älskade film om värmländske bröllopsfotografen Robin som klär sig alldeles fel när han ska plåta ett bröllop på Djursholm utanför Stockholm. 


 Call girl

Thriller. "Bordellhärvan" skakade förtroendet för landets högsta ledning i mitten 70-talet. Makten hade bokstavligen gått i säng med kriminaliteten och på olika håll - inte minst i polishuset - härskade tystnad. Inför valet 1976 hamnade ändå en bordellmamma inför rätta och rikspolischefen kunde överlämna en innehållsrik namnlista till statsministern. Den nådde aldrig offentligen. Många rykten hördes, få bekräftades.

Av Mikael Marcimain. Med Pernilla August, Sofia Karemyr och Josefin Asplund.


LÄS MER: Här är de 50 bästa filmerna på Netflix 


 Cockpit

Komedi. Jonas Karlsson spelar kvinna och ställer sig i raden av klassiska filmer som "Fram för lilla Märta", "I hetaste laget" och "Tootsie".

Detta är mycket rappt, väldigt roligt och rejält begåvat, skrev Mats Bråstedt.


 Den man älskar

Drama. Lena blev nästan ihjälslagen av sin pojkvän. Han hamnade i fängelse, hon på sjukhus. Väninnorna tog bilder av hennes trasiga ansikte för att hon aldrig skulle glömma. Ett drama mer om passioner än kvinnomisshandel. Från 2007. Heter "Den man älsker" på Netflix.


 För kärleken

Drama. Tuva Novotny och Danny Glover i ett hyllat drama som startar med en trafikolycka. "När människoöden kraschar in i varandra kan bra film uppstå. Det har hänt förr – likheterna med Oscarvinnaren ”Crash” är uppenbara – och fungerar här också", skriver Expressens Bernt Eklund.


LÄS MER: Här är allt du behöver veta om Netflix i 4k 


 Kyss mig

Drama. Sedan Elin och Agnes klev ut ur skoltoaletten hand i hand har det inte precis svämmat över av skildringar av lesbisk kärlek i svensk film. Men nu har vi fått ett nytt kvinnligt kärlekspar. Och precis som i ”Fucking Åmål” är deras relation skildrat på ett sådant innerligt och samtidigt allmängiltigt sätt att man i slutet upphör att se på ”Kyss mig” som en film om just lesbisk kärlek. Detta handlar om kärlek, rätt och slätt.


Jens Hultén som Seth, Joel Kinnaman som Frank och Martin Bornhult som Martin.
Foto: FOTO: PÄR BÄCKSTRAND/TV4 / TV4

 Snabba cash

Thriller. Första delen i Jens Lapidus skildring från Stockholms undre värld. 

– Shit vilket bra drag, skriver Expressens Miranda Sigander.

Av Daniél Espinosa med Joel Kinnaman.


 Snabba cash - Livet deluxe

Thriller. Tredje delen i Jens Lapidus Snabba cash-trilogi. Nu utspelar sig handlingen hemma hos Radovans "la famiglia". 

"Finast är när Jorge och hans kumpaner pratar om vad de ska göra med alla pengar de hoppas tjäna på rånet: De spelar gitarr, röker och delar sina drömmar om "stor kuk", hus i Thailand, musikstudio eller att bara få komma bort från allt", skrev Maria Brander i Expressen.

 Av Mårten Klingberg. Med Jonas Karlsson och Marie Robertson.


Ladda ner Netflix app

Netflix app är gratis att ladda ner. För att ladda ner den – gör så här:

iPhone eller iPad: Gå in i AppStore, sök rätt på Netflix-appen och installerar den därifrån.

Android mobil eller surfplatta: Gå in i Google i Play, sök rätt på Netflix-appen och installerar den därifrån.

Vissa filmer och serier som finns i Netflix utbud kan du ladda ner och titta på offline när du inte har nätverksuppkoppling.


 Stockholm Östra

Komedi. ”Stockholm östra” är alls ingen romantisk komedi, knappast ens en romantisk tragedi utan en passionshistoria född ur sorg – osannolik men trovärdig. De flesta av oss har dessbättre inga egna erfarenheter – eller i vart fall inte samma erfarenheter – men kan ändå rätt lätt förstå.


 Svinalängorna

Drama. När man ska filmatisera älskade romaner riskerar man alltid omdömet ”boken var bättre än filmen”. Här har Pernilla August tillsammans med Lolita Ray utvecklat Susanna Alakoskis roman och lagt till en ny ramberättelse, ett genidrag som helt tar udden av ett sådant resonemang. 

Av Pernilla August.

 Ego

Drama. 25-årige Sebastian är en dryg Stureplanskille med musiktalang. Han är bortskämd av sina föräldrar. Jobbar i en trendig klädaffär. Eller snarare går och drar. Och har vip-kort till inneklubbarna där han konsumerar tjejer som smågodis, som han sedan kastar ut.

Av Lisa James Larsson. Med: Martin Wallström, Mylaine Hedreul och Emil Johnsen.


 En ganska snäll man

Drama. Stellan Skarsgård är i tanken egentligen perfekt för rollen. En dekig man med fina drag, ganska snäll, som precis släppts ut ur fängelse. Han strövar ödesmättat runt i en liten norsk fabriksstad med moloken hästsvans. Ingen har något att glädjas över i staden där alla väntar på att dö. Norsk dramakomedi med Stellan Skarsgård.


LÄS MER: Här är de bästa kriminalfilmerna på Netflix 2018 


Jenny Skavlan, Peter Magnusson och David Hellenius i "En gång i Phuket".

 En gång i Phuket

Komedi. Solen skiner, men Phuket är inte som midsommar. Och Peter Magnusson är inte Hugh Grant, men han är kanske det närmaste en småfumlig och otursförföljd romkom-stjärna vi kan frambringa just nu.

Av Staffan Lindberg. Med: Peter Magnusson, Jenny Skavlan, Susanne Thorson, David Hellenius och Grynet Molvig.


LÄS MER: Netflix: Här är alla nyheter för juni 2018 


 Happy end

Drama. Regissören Björn Runge skildrar fem nedkylda själar.” Happy end” kretsar kring fem personer som verkar nått vägs ände. Här knakar det i de själsliga fogarna så det smäller i öronen på åskådaren.


 Himlen är oskyldigt blå

Drama. Mitt i 70-talet, när den svenska himlen ännu var oskyldigt blå, avslöjades en knarkhandlare som opererade från överklassens anrikaste ankringsplats i Stockholms skärgård, Seglarhotellet i Sandhamn.

Om den händelsen berättar Hannes Holm - fast ändå inte.


 Jag saknar dig

Drama. Finstämt om syskonsorg. Filmen är ojämn, men i slutändan så gripande att man måste ha ett hjärta av sten för att inte grina som ett barn. 


 Kronjuvelerna

Drama. "Kronjuvelerna" tar sin början när den unga Fragancia blir anhållen för mordförsök på jämnåriga fabrikörssonen Richard Persson. Under polisförhöret rullas hennes livshistoria upp i olika flashbacks och vi får följa hennes och Richard Perssons märkligt hoplänkande liv. Av Ella Lemhagen.


 Lycka till och ta hand om varandra

Drama. Blyg pensionär blir oväntad vän med provokativ tonåring. Regissören Jens Sjögren balanserar realism och vardagspoesi väl, i den typiska gråa svenska småstaden.


 Simon och ekarna

Drama. Baserad på romanen av Marianne Fredriksson. Berättelsen om pojken som växer upp utanför Göteborg under andra världskriget har efter lång väntan och en hel del trassel blivit välgjord film. Drama med Helen Sjöholm och Bill Skarsgård.


 Skumtimmen

Dramakomedi . Bilderna från öländska Alvaret är mäktiga i sin oerhörda enslighet. För över 20 år sen försvann Julias (Lena Endre) femårige son där i i dimman. Daniel Alfredson sammanfogar skickligt bitarna i Johan Theorins bästsäljare. 


 Snabba Cash II

Thriller. "Snabba Cash II" är en blandning av böckerna "Snabba cash" och "Aldrig fucka upp". Filmen följer tre personers kamp på liv och död. Alla blir förövare och offer i Stockholms hårdföra ­kriminella värld.


 Pojken med Guldbyxorna

Komedi. Remake av tv-serien med samma namn från 1970-talet där huvudpersonen Mats kan dra oändligt med pengar ur fickorna. Av Ella Lemhagen. Med Lukas Holgersson, Shanti Roney, Olle Krantz, Nina Sand.


 Sound of noise

Komedi. En häpnadsväckande kriminalsymfoni i fyra satser för sex subversiva slagverkare och en tondöv polis, ett studium av musikens mångskiftande makt – men samtidigt också en jakt på tystnadens svårfunna magi.


 Puss

Komedi. Johan Kling, svensk films senaste darling, är tillbaka. Hans debut - "Darling" - var en vemodig komedi om vårt moderna klassamhälle. "Puss" är mer absurd fars, många roller och många förvecklingarna kring en teatergrupp på fallrepet.


LÄS MER: Netflix: De här serierna älskar vi att sträcktitta 2018 


Tuva Novotny i "Smala Sussie".
Foto: / FILMBOLAG SANDREW /WARNER

 Smala Sussie

Komedi. I sann deckartradition blir Erik kontaktad av en fal dam som berättar att hans syster försvunnit. Han reser tillbaka till sin hemstad. Men saker och ting är inte som det brukar. Med Tuva Novotny.


 Sune på bilsemester

Komedi. Sune åker på semester med familjen. Förra gången åkte Sune till Grekland. I "Sune på bilsemester" är tonen ljusare och känslorna varmare – familjevänlig humor med hyggligt tempo och sympatisk ton. Av Hannes Holm. Med Morgan Alling, Anja Lundqvist, William Ringström.


 Till det som är vackert

Drama. Alicia Vikanders långfilmsdebut handlar om en ung fattig kvinna som gillar klassisk musik och som ljuger sig till ett jobb på ett konserthus. Vikander är en "färsking – i alla fall i långfilmsformatet – som kommer att dröja sig kvar länge. 22-åringen har ett ständigt skiftande ansikte och åstadkommer med små medel stora saker", skrev Expressens Mats Bråstedt.


 Allt flyter

Komedi. Gubbar simmar konstsim. Av Måns Herngren med Jonas Inde.


 Att göra en pudel

Komedi. Streetsmarta hundfrisören Rita möter cynisk journalist i Hugh Grant-kopian Knut. Vi har sett det förr, men då med gott humör.


 Kärlek deluxe

Komedi. Selma skriver storsäljande böcker - förläggaren jublar, recensenterna sågar.

Snipiga finförfattaren Britta bestämmer sig för att det nog ändå går att göra firad kulturperson av Selma - hon vill vinna ett vad - och lånar henne sitt sommarhus på Gotland. Hon skickar även dit parnassens unga gunstling Nils, allt för den obildades uppbyggelse. Med Moa Gammel och Martin Stenmarck.


 Morgan Pålsson  – världsreporter

Komedi. Morgan Pålsson, känd från tv, tar sorglöst klivet över till långfilmens krävande värld. Även om arroganta korkskallar gör sig bäst i små portioner går det hyggligt.


LÄS MER: Här är de 40 bästa klassiska filmerna på Netflix 


 Sune i Grekland - all inclusive

Komedi. Sune har tappat sin tjejtjusarkraft, inte ens ett fejkat benbrott får tjejerna att höja på ögonbrynen. Pappa Rudolf har tagit sig vatten över huvudet i och med den dyra semestertrippen och räknar frenetiskt på hur mycket de bör äta och göra för att få valuta för pengarna. Komedi av Hannes Holm.


 Tillbaka till Bromma

Komedi. Peter Magnusson återvänder till barndomens Bromma med en film som är en fortsättning på hans dramakomediserie "Blomstertid" från 2009. Med Peter Magnusson, Hanna Alström, Sandra Huldt, Julia Ragnarsson. Hela recensionen här.


 Tusenbröder – återkomsten

Thriller. Vilsna tusenbröder med kalkonvarning. "Tusenbröder återkomsten är en räcka plågsamt pinsamma idéer staplade på varandra. Hjärnan viskar kalkon, men hjärtat bromsar på godkänt", skrev Expressens Jenny Rickardson.


 Allt om min buske

Sexkomedi. Mycket trädgårdar och buskar och sexanspelningar och Ola Rapace.

"Suddigare buske och tydligare buskis hade möjligen gjort en roligare film", skrev Expressens Bernt Eklund.


Missa inte

Glöm inte att kolla efter actionparodin "Kung Fury", där en Miamipolis med ninjakrafter reser tillbaka i tiden för att döda Adolf Hitler. 


LÄS MER: Så mycket kostar Netflix – guide till olika abonnemang 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.