Foto: Bo Håkansson / TT NYHETSBYRÅNFoto: Bo Håkansson / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Bo Håkansson / TT NYHETSBYRÅN

Här är årets "På spåret"-deltagare 2016

Publicerad

Kakan Hermansson, Göran Hägglund, Anne-Lie Rydé, Malou von Sivers och Sigge Eklund.

Snart drar SVT:s mest populära frågesportprogram i gång igen.

Förra säsongens vinnare Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl får dock inte vara med.

Här är deltagarna som tävlar i "På spåret" 2016.

– Jag har gråtit färdigt över det här, säger Elisabet Höglund.

I dag presenterar SVT deltagarna i årets säsong av "På Spåret". Namnen släpptes under en presskonferens i Stockholm.

Tre par återvänder från förra säsongen. Bland dem Göran Hägglund, som dock står utan Anna Ekström, som blev gymnasieminister för två veckor sedan.

– Det har varit uppe på högsta nivå på SVT. Vi kan inte ha en sittande minister i ett underhållningsprogram, så lyder lagen, förklarar Kristian Luuk.

Istället ska Göran Hägglund bilda par med Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen.

Kakan Hermansson och pappan Jan Hermansson gör också comeback, precis som Jonas Eriksson och Åsa Sandell.

Bland de nya paren finns Malou von Sivers och Sigge Eklund, som dock inte närvarade på pressträffen.

– Malou var här och slängde i sig en bit lunch men sen var hon tvungen att dra, säger Fredrik Lindström.

Tävlar gör också journalisterna Kristin Lundell och Johan Hilton, skulptören Charlotte Gyllenhammar och sportjournalisten Erik Niva.

Radioprataren Kalle Lind tävlar med journalisten Isobel Hadley-Kamptz, författaren Bea Uusma och komikern Kristoffer Appelqvist blir också ett par medan journalisten Ronny Svensson tävlar med sångerskan Anne-Lie Rydé.

Fredrik Lindström: Äntligen får man sjösätta båten

Under pressträffen berättade Fredrik Lindström om hur skönt det är att äntligen få dra i gång säsongen.

– Vi har ju jobbat på det här hela året. Det är lite som en båt man snickrat på och tjärat och så får man äntligen sjösätta den, säger han.

Fredrik Lindström och Kristian Luuk levererade också en nyhet inför årets säsong.

Istället för 13 episoder blir det 14 episoder i år. Anledningen är att det blir en julspecial dagen före julafton där bland annat gamla deltagare är med.

En annan nyhet är att "På spåret" även nu blir en ny app.

Veronica Maggio uppträder

Även kapellmästaren Stefan Sporsén deltog under presskonferensen och han berättade bland annat hur han väljer ut vilka artister som ska uppträda i programmet.

– Vi vill ha en variation men artisterna ska också ha en stark personlighet som vi blir berörda av.

Stefan Sporsén avslöjar också några av vinterns artister.

– Det här året blir det en kombination av några väldigt välkända svenska artister, några världsnamn fastän de är svenskar. Och sedan blir det några nykomlingar.

Några av artisterna som kommer att uppträda är First Aid Kit, som uppträder i säsongspremiären av "På spåret" och Niklas Strömstedt, som tidigare har tävlat i "På spåret". Dessutom kommer LaGaylia Frazier och Mariam The Believer att underhålla.

– Efter sju år av tjat är också Veronica Maggio klar, säger Stefan Sporsén.

 

 

LÄS MER: Här gör "På spåret"-tävlande uppror mot reglerna

 

 

Elisabeth Höglund och Jesper Rönndahl populära deltagare

Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl är två namn som har blivit starkt förknippade med det populära frågesportsprogrammet under de senaste åren.

I februari avslöjade dock Elisabeth Höglund att hon och Jesper Rönndahl troligen inte får vara med ytterligare en omgång.

– Efter inspelningen meddelade producenten att vi inte får vara med nästa år för nu har vi varit med så mycket. Kanske kan vi vänta några år. Det är tråkigt men samtidigt har jag viss förståelse för att andra måste ha en chans att vinna så jag får väl acceptera det även om jag tycker att det är kul att vara med, sa Elisabeth Höglund då.

I dag bekräftade Kristian Luuk att Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl inte är med.

– Vi brukar bjuda tillbaka vinnarna men det har vi inte gjort i år för de har vunnit så många gånger, säger han under pressträffen.

Elisabet Höglund kände redan på förhand till att hon och Jesper Rönndahl inte skulle få vara med.

– Det har jag känt till sedan förra hösten. Jag hade väl hoppats att de skulle hitta någon lucka, att de inte skulle få tag i några deltagare så att vi behövdes. Men jag har gråtit färdigt över detta, säger hon och tillägger:

– Nej jag har inte gråtit alls.

Känns det trist?

– Ja fast vi vann ju två år i rad. Första gången var vi självklara för nästa säsong men efter två vinster och en andraplacering kan jag förstå att de inte vill ha med oss. Jag tycker inte att Kristian Luuk var oförskämd, säger hon och tillägger:

– Vi kanske får en förfrågan om några år igen så jag får väl överleva detta. Jag har två jordglober i fönstret som jag tittar på varje dag.

 

LÄS MER: Fredrik Lindströms bortklippta språktabbe i "På spåret"

 

 

"På spåret" snart 30 år

SVT:s "På spåret" firar i år 29 år. Premiären var i september 1987, då leddes programmet av Ingvar Oldsberg. Totalt blir det den 27 säsongen av programmet.

I dag leds det populära frågesportsprogrammet av programledare Kristian Luuk, 50, och domare Fredrik Lindström, 53.

"På spåret" sänds fredagar 20.00 i SVT1.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag