Clara Henry Foto: ExpressenClara Henry Foto: Expressen
Clara Henry Foto: Expressen
Therese Lindgren Foto: YoutubeTherese Lindgren Foto: Youtube
Therese Lindgren Foto: Youtube

Här är allt du behöver veta om Guldtuben 2016

Publicerad

Ikväll går Guldtuben 2016 av stapeln.

Här är allt du behöver veta inför Youtube-galan.

Den stora Youtube-galan Guldtuben 2016 äger rum torsdag den 24 mars på Cirkus i Stockholm. Under galan prisas de största Youtube-kanalerna och kända youtubers i Sverige för sina videoklipp. Galan arrangeras av Youtube-nätverket Splay.

 

Hur blir årets Youtubegala?

Förra året leddes galan av William Spetz och bland youbers som vann priser fanns Clara Henry, Pewdiepie, Therese Lindgren, Rackartygarna och Daniel Norberg. Guldtuben anordnades första gången 2014.

Guldtuben 2016 leds av radioprataren Kodjo Akolor och youtubern Keyyo. Totalt har en miljon tittare varit med och röstat om vilka som ska nomineras till Guldtuben 2016 Priserna delas ut i 14 olika kategorier och alla vinnare presenteras under Youtubegalan.

 

LÄS MER: Här är alla vinnare på Guldtuben 2015

Vilka är nominerade till Guldtuben 2016?

Årets stjärnskott: Tova Helgesson, Thomas Sekelius, Hampus Hedström, Uddevallarobert, Daniel H.

Årets löfte: HBA, Nathalie Starcevic, Jens Norell, LovisaKawaii, Elfstrands Blogg.

Årets humorkanal: Ijustwanttobecool, Hampus Hedström, RandomMakingMovies, Keyyo, Dunderhumor.

Årets style: Therese Lindgren, Anty, Thomas Sekelius, Misslisibell, Helen Torsgården.

Årets artist: Daniel Norberg, ISA official, Sofia Karlberg, The Fooo Conspiracy, Zara Larsson.

Årets Youtube-klipp: Tova Helgesson, 2chips1cola, 2chips1cola, Keyyo, Mileycool551.

Årets action: Rackartygarna, Dumbass productions, superretards, SkillTwins, xtr3m3flip3rs.

Årets collab: 2chips1cola/Lakidoris, SaraSongbird/Beas Liv,The Bentish/Axel Palm, Thomas Sekelius/Pojken Drömmer, Keyyo/Clara Henry .

Årets gamer: Pewdiepie, DualDGaming, Stamsite, ArgaSkånskaMän, iTalkWho.

Årets Youtuber: Therese Lindgren, Tova Helgesson, Jockiboi Tv, Lakidoris, 2chips1cola.

Årets vlogg: Clara Henry, Lakidoris, 2chips1cola, Manfred Erlandsson, Tova Helgesson.

Årets serie: En rullande talkshow, Story Time Felicia Bergström, Felix recenserar, Under hundringen, Välkommen till Indien.

Årets dolda kamera: Jockiboi, STHLM Panda, Normeltv, Raggningspartie, Julien Magic.

 

LÄS MER: De är nominerade till Guldtuben 2016

Vilka kända youtubers finns i Sverige?

Bland de mest kända svenska youtube-stjärnorna finns bland annat Clara Henry, Gina Dirawi och William Spetz. Alla tre började sina karriär med klipp på Youtube och har senare gått vidare för att arbeta som programledare och sidekicks för bland annat Melodifestivalen i SVT.

Det finns också kändisar som sadlat om och blivit Youtubers i stället. Daniel Norberg slog igenom i "Idol 2010" men har senare satsat på att göra parodier och musikaliska humorklipp på Youtube. Förra året blev han "Årets artist" på Guldtuben. Också Joakim "Jockiboi" Berg blev känd genom tv, i hans fall "Kungarna av Tylösand". Sedan dess har han och hans flickvän Jonna Lundell tagit över Youtube med sina pranks och dolda kameran-videoklipp.

Bland de mest populära stil- och smink-youtubekanalerna finns bland annat Therese Lindgren, Misslissibell, Anty, Thomas Sekelius och Helen Torsgården.

En av världens mest kända Youtubers är kanske svenska Pewdiepie, på riktigt Felix Kjellberg, som spelar in när han spelar och kommenterar datorspel. Förra året beräknades han dra in cirka 100 miljoner kronor före skatt, vilket placerar honom högst upp på amerikanska tidningen Forbes lista över de bäst betalda Youtube-profilerna 2015.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag