Här är alla Klassiska sagor i samlingen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Samlingen innehåller tolv klassiska sagor. Här nedan kan du se när de säljs med Expressen, GT och Kvällsposten.

Här är alla klassiska sagor i samlingen med Expressen, GT och Kvällsposten. 

Den första boken i serien - "Bockarna Bruse" - får du på köpet med tidningen söndagen den 28 februari och måndagen den 1 mars.

I Anna Fribergers form ter sig berättelserna just så klassiskt igenkännbara som man vill att de ska vara, snälla, men ändå med glimten i ögat.

 Hennes lätta ljusa färgskala gör det hemska lagom hemskt för barnen, och det lyckliga slutet så skirande bekymmersfritt som det alltid varit, för generationer av barn.1. Bockarna Bruse

 Får du på köpet med Expressen, GT och Kvällsposten 28 februari-1 mars.

Norsk folksaga. Det var en gång tre bockar som skulle gå till sätern och äta sig feta. Vägen gick över en bro över en strid fors. Under bron bodde ett otäckt troll som ville äta upp bockarna. När den minsta bocken kom ropade trollet: Nu kommer jag och tar dig!

 Den minsta bocken bad trollet att vänta för snart skulle ju mellersta bocken komma. Och det gjorde trollet, som fick samma besked av mellersta trollet, att snart skulle det komma ett ännu större och fetare troll. När så den största bocken Bruse kom stångade han trollet ner i forsen. Sen gick de tre bockarna att äta sig feta på sätern.2. De tre små grisarna - Samlarbox ingår!

 Säljs 7-8 mars

 Engelsk folksaga. Det var en gång tre grisar som bodde hos sin mamma. De bestämde sig för att gå ut i världen och söka sin lycka. De byggde var sitt hus, den första lilla grisen byggde ett av halm, den andra ett av kvistar, men båda blev omkullblåsta av vargen som ville äta upp grisarna. Förskräckta sprang de till den tredje lilla grisens hus, som han murade med tegelstenar. Vargen kunde inte blåsa in dörren så han försökte ta sig in genom skorstenen istället, men då ställde grisarna en kittel med kokande vatten på eldstaden. Sen kokade de vargen och åt upp honom till middag, stor som han var! 3. Rödluvan

Säljs 14-15 mars

Folksaga efter bröderna Grimm. Rödluvan ska gå till mormor som är sjuk med lite mat, på vägen träffar hon vargen som verkar trevlig och frågar vart hon ska. Ärlig som hon är, svarar hon och låter sig luras av vargen att plocka blommor åt mormor.

 Under tiden hinner vargen rusa i förväg till mormors hus och äter upp mormor. Sen tar han på sig mormors kläder och väntar på att Rödluvan ska komma. När hon gör det äter han upp henne också, men som tur är kommer en jägare förbi och räddar både Rödluvan och mormor ur vargens buk.


4.Snövit

Säljs 21-22 mars

Folksaga efter bröderna Grimm. I flykt undan sin onda styvmor, träffar prinsessan Snövit på ett undanskymt hus i skogen. Där bor de sju dvärgarna som tar hand om henne mot att hon tar hand om huset när de är och arbetar i gruvan.

 Styvmodern följer efter henne och försöker förgifta henne, och det ser tyvärr ut som om hon lyckas, men inte helt. En vacker prins räddar henne och det blir ett ståtligt kungligt bröllop som Snövits styvmor inte blir bjuden till!


5. Hans och Greta

Säljs 28-29 mars

Folksaga efter bröderna Grimm. En fattig vedhuggare och hans hustru hade två barn. Under ett missväxtår övertalade hustrun, som var styvmor till barnen, mannen att de skulle ta med barnen ut i skogen och lämna dem där. Mannen ville inte, men han såg ingen annan råd.

 Hans och Greta var ensamma i den stora skogen, Men snart kom de till en liten stuga som var gjord av pepparkaka och andra godsaker. I stugan bodde en elak häxa som låste in Hans och tvingade Greta att arbeta. Häxan gödde Hans och just som hon tänkte äta upp honom fick Greta en idé. Det blev häxan som for in i ugnen istället.

 Hans och Greta hittade en hel kista med pärlor och ädelstenar. De tog så mycket de kunde bära och begav sig av. Till slut hittade de hem till sin far igen.6. Askungen

Säljs  4-5 april

Folksaga efter bröderna Grimm. Det var en gång en rik man, vars hustru blev sjuk och dog. När så mannen gifte om sig hade den nya hustrun två döttrar med sig. De var vackra att se på, men svarta och elaka i hjärtat, de kallade mannens dotter för Askungen. 

 Landets konung skulle ställa till med en stor bal och prinsen skulle välja sig en brud bland de festande. Askungens styvsystrar skulle gå, men Askungen fick inte gå för styvmodern. Då kom hennes gudmoder och trollade så att hon fick klänning och vagn, men hon var tvungen att lämna slottet innan klockan tolv, för på tolvslaget bröts förtrollningen. I sin hast sprang hon ifrån en glassko.

 Prinsen hade tyckt bäst om flickan i glasskon och sökte igenom hela landet för att hitta henne. Till slut fann han Askungen och de gifte sig och fick ett äventyrligt liv tillsammans.7. Den fula ankungen

Säljs  11-12 april

Av H. C. Andersen. Den fula ankungen känner sig utanför. Alla, från hans mor och han syskon till pigan på gården är elaka mot honom för att han inte ser ut som de andra ankungarna. Till slut står han inte ut mer och ger sig av från gården, ut i det okända. 

 Hans sökande blir inte lätt och hans karaktär sätts på prov, men när vintern gått och han ser några svanar i en damm måste han ta sig fram till dessa undersköna varelser. De är ju så vackra, tänker han. Och de tar emot honom som en vän. När han speglar sig i vattnet visar det sig att han själv också är en svan! Vilken glädje. Så lycklig trodde han aldrig att han skulle kunna bli!8. Törnrosa

Säljs  18-19 april

Folksaga efter bröderna Grimm. När Törnrosa föddes bjöd hennes föräldrar, kungen och drottningen, in till fest, men eftersom de bara hade tolv guldtallrikar kunde de inte bjuda alla de tretton feerna i landet. Den fe som blev över smög sig ändå in på festen och förtrollade Törnrosa. När hon fyllde femton år, skulle hon sticka sig på en slända och falla död ner. Den tolfte fen ändrade det till att hon skulle falla i en lång djup sömn, vars förtrollning endast ett ungt och ädelmodigt hjärta kunde bryta.

 I hundra år sov Törnrosa och hela slottet. Allt innanför slottsmurarna stannade upp som om de blivit fotograferade, kungen och drottningen, vakterna, hästarna, ja till och med flugorna på väggen. Många prisar försökte ta sig igenom den ogenomträngliga rosenhäck som växte upp runt slottet, tills en ny prins kom till landet.9. Dummerjöns

Säljs  25-26 april

Av H. C. Andersen. En gammal herreman hade tre söner, två som var så kloka att hälften kunde vara nog och en som kallades Dummerjöns. De två första gjorde sig i ordning för att fria till kungadottern. Det ville även Dummerjöns, men hans pappa ville inte ge honom en häst att rida på, istället fick han en get. 

 Kungadottern hade bestämt sig för att gifta sig med den man som bäst kunde tala för sig. Friarna stod på rad utanför slottet, men ingen dög. När de kom in till kungadottern blev de nervösa och miste målföret. Men Dummerjöns kunde ge svar på tal och fick sig en fru och blev själv kung, även om det är svårt att tro.10. Prinsessan på ärten

Säljs  2-3 maj

Av H. C. Andersen. Det var en gång en prins som sökte efter en riktig prinsessa, men vart han än kom så var det alltid något som inte riktigt stämde. Till slut vände han hem igen, besviken och trött.

 Men så en riktig ovädersnatt knackar det på slottsporten. En ynklig flicka står utanför i regnet, hon säger att hon här en riktig prinsessa och frågar om hon kan få tak över huvudet för natten. Kan hon verkligen vara den prinsessa kungafamiljen väntat på? Prinsens mor, drottningen sätter genast igång ett test för att undersöka om hon är vad hon påstår sig vara.11. Kejsarens nya kläder

Säljs  9-10 maj

Av H. C. Andersen. För många år sedan levde en kejsare som tyckte så väldigt mycket om nya fina kläder. Han spenderade nästan alla sina pengar på att köpa nya. En dag kom två bedragare till staden. De höll upp armarna som om de höll i ett fint tyg och sa att det var ett alldeles fantastiskt vackert tyg som hade den underbara egenskapen att det var osynligt för varje människa som inte dög till sitt arbete, eller som var otillåtligt dum. 

 Ingen vågade säga att de inte kunde se något tyg och till och med kejsaren höll mun och köpte nya kläder av bedragarna. Han hade på sig dem under en procession genom staden och alla beundrade de fina kläderna – ända tills ett barn sa: Han har ju ingenting på sig!12. Pojken som åt ikapp med jätten

Säljs  16-17 maj

Nordisk folksaga. En liten vallpojke lyckas lura en jätte att han kan krama en sten så att det bara blir en blöt fläck kvar. Jätten blir så imponerad av detta att han anställer pojken som dräng. 

 Hos jätten ska de äta ikapp och pojken vinner. När jätten förundrat frågar hur han som är så liten kan äta så mycket visar pojken hur han gör genom skära upp magen (där han egentligen har en lädersäck) så att gröten rinner ut. När jätten försöker göra samma "praktiska" sak dör han givetvis och pojken kan gå hem till sin mamma med en hel säck full av guld.

 Denna nordiska folksaga har varit utgiven i en del samlingar tidigare, men ytterst sällan som fristående bilderbok. Det är därför med stor glädje vi presenterar den spjuveraktiga vallpojken och hans motpart jätten i Anna Fribergers sagoskimmrande skrud, allvarsamt men med en lätt färgskala och ett lyckligt slut. Första boken på köpet, gäller endast 28/2 – 1/3 2010 vid köp av  Expressen/GT/Kvällsposten (så länge lagret räcker). Samlarbox på köpet, gäller endast 7–8/3 2010 vid köp av bok 2 och Expressen/GT/Kvällsposten (så länge lagret räcker).

 Ny bok varje söndag. 69 kr/styck. Gäller varje söndag–måndag från och med 7/3 till och med 17/5 2010 vid köp av Expressen/GT/Kvällsposten (så länge lagret räcker).

 Samlingen innehåller 12 Klassiska sagor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.