Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är alla deltagare i ”Allt för Sverige” 2018

Alla deltagare i Allt för Sverige 2018: Ashley Mullanex, Kyle Johnson, Domonique Jackson-Russel, Andrew Morrison, Christina Wight, David Neslund, Susan Snyder, Louis Larsson, Tanya Edgil och Kevin Chown.
Foto: Sebastian Järnerot/Meter Television

Tio färgstarka amerikaner är redo att möta Sverige och förhoppningsvis återförenas med sin svenska släkt.

Hösten 2018 sänds den åttonde säsongen av ”Allt för Sverige” i SVT1.

Den åttonde säsongen av SVT:s succéserie ”Allt för Sverige” sänds hösten 2018 i SVT1.

Tio färgstarka amerikaner söker sina svenska rötter. Tittarna kommer bland annat att få stifta bekantskap med en balettdansande dokumentärfilmare, en kvinnlig Afghanistanveteran och en rockstjärna. För en av dem väntar det ultimata priset – en återförening med sin svenska släkt.

Programledare är liksom tidigare år Anders Lundin.

Serien kommer att visas i SVT Play och SVT1 hösten 2018.

Deltagare i ”Allt för Sverige” 2018

I ett pressutskick från SVT presenteras deltagarna i höstens säsong:

Tanya Edgil, 39 år, Hamilton, Alabama, studerande hemmafru

Tanya en varm och öppen människa från den amerikanska Södern. Hon är gift och har en dotter. När dottern var liten var Tanya hemma på heltid, men nu har hon börjat studera till socialarbetare. Tanya är djupt religiös och kyrkan är, vid sidan av familjen, det mest betydelsefulla i hennes liv.

Tanya är i rakt nedstigande led släkt med den svenske predikanten Erik Jansson, som tillsammans med sina lärjungar emigrerade från Hälsingland på 1840-talet. I USA byggde Erik Jansson och lärjungarna svenskstaden Bishop Hill på den amerikanska slätten, 26 mil söder om Chicago, Illinois.

Christina Wight, 34 år, Maryville, Tenessee, speciallärare

Christina är ensamstående mamma till en tioårig pojke och jobbar som speciallärare. Hon är till hälften korean (på sin mamma sida) och på pappans sida har det italienska arvet dominerat. Hennes svenska farmor lade bort alla svenska traditioner när hon förälskade sig och senare gifte sig med en man från Sicilien. Därför har Christinas svenska del aldrig varit närvarande, men när hon för några år sedan började fundera över sitt ursprung, blev det viktigt för henne att ta reda på mer om sitt svenska arv.

Domonique Jackson-Russel, 34 år, Seattle, Washington, jurist

Domonique är utbildad jurist och har en dröm om att öppna en egen juridikbyrå, specialiserad på juridik inom robotteknik och dataspel. Fram tills att drömmen blir verklighet driver hon en kiropraktorklinik tillsammans med sin fru, som också har svenska rötter. Domonique är Afghanistan-veteran. Hon var stationerad i Kandahar, där hon dagligen upplevde strider med talibanerna. Hon ser på Sverige som ett drömland och hoppas kunna flytta hit i framtiden.

Domonique är svensk på sin mors sida, det var hennes morfarsfar som emigrerade från Sverige. Han skrev dagbok som finns i Domoniques ägor, men det mesta om den svenska släkten är okänt för henne.

Susan Snyder, 58 år, Roswell, New Mexico, säljare

Susan Snyder kommer ifrån Roswell i New Mexico, staden som är känd för att ett UFO ska ha kraschat där 1947. Hennes pappa hade en nära vän som jobbade inom flygvapnet och som var i tjänst den dagen kraschen ska ha inträffat. Efter att ha hört historien från någon så närstående, är Susan övertygad om att det var just ett UFO som kraschade.

Susan är en hårt arbetande kvinna och hon började jobba redan i 13-årsåldern. Hon har tre barn som i dag är nästan vuxna. De senaste åtta åren har varit tuffa, eftersom hennes livs kärlek, som också är far till hennes barn, dog i cancer och hon var tvungen att ta hand om allt med uppfostran och försörjning av tonårsbarnen på egen hand.

Susan vet att hennes farfar kommer från Sverige och att familjen flyttade tillbaka några år när pappan var liten. I övrigt är Sverige ett blankt papper för henne.

Ashley Mullinax, 32 år, Clifton, Virginia, förskollärare

Ashley Mullinax har alltid varit stolt över och älskat sitt svenska arv. Så till den grad att hon uttrycker sin konstnärliga ådra genom att måla dalahästar på allt hon kommer över. Kärleken till det svenska arvet kommer från Ashleys mormor som hon kallar sin bästa vän. De umgås konstant och är båda med i Vasaorden, en svenskförening som ordnar träffar en gång i veckan och firar alla svenska högtider ”over there”. Ashley har precis flyttat ihop med sin man och inför bröllopet fick Ashley sin emigrerade förfaders vigselring av sin mormor, så att hon skulle kunna bära den när hon gifte sig.

David Neslund, 42 år, Sutton, Alaska, cad-designer

David Neslund är mannen med känslorna utanpå och han älskar sin familj över allt annat på jorden. David bor med sin fru, som har svenskt-norskt påbrå, och två söner, Björn och Leif, ute i vildmarken i Alaska. Att David och hans fru fann varandra är en magisk historia då deras förfäder är från samma breddgrader i Skandinavien. Generationer senare träffas David och hans fru i Alaska.

David ser möjligheten att åka till Sverige som en pilgrimsresa. Han vill fullända sin släkthistoria genom att ta med sig jord från fäderneslandet till sin egen mark i Alaska.

Andrew Morrison, 28 år, Scandia, Minnesota, dokumentärfilmare

Andrew Morrison kommer från svenskorten Scandia i Minnesota. När han var liten fick han sig till livs så mycket Sverige: Lucia, midsommar, lutfisk, sill, kanelbullar, köttbullar och Sverigeflaggor, att han under tonåren hade hunnit bli trött på Sverigetraditioner.

Men svenskintresset kom lyckligtvis tillbaka. I Brasilien träffade Andrew svenskarna Per och Per, och efter att ha hört dem berätta om Sverige, började han förkovra sig i det svenska. Nu pluggar han svenska och grottar ner sig i allt svenskt. Han ser det som sin uppgift att återinföra det ”äkta svenska” i Scandia då han anser att det blivit för exotifierat där, och att det inte finns någon äkta kontakt med det gamla hemlandet.

Andrew arbetar som dokumentärfilmare och på fritiden dansar han balett.

Kevin Chown, 48 år, Escanaba, Michigan, rockmusiker

Kevin Chown bor i Los Angeles, men kommer ursprungligen från lilla Escanaba, Michigan. Han har musiken med sig från barnsben, då både hans pappa och äldre bror är musiker. Kevin flyttade till Los Angeles tidigt på 90-talet och har sedan dess försörjt sig framgångsrikt som basist i olika band, men också som studiomusiker.

Kevin spelar just nu med den finska superstjärnan Tarja, tidigare sångerska i bandet Nightwish och med Red Hot Chili Peppers trummis Chad Smith i hans sidoprojekt. Tidigare har han också spelat med bland andra Ted Nugent och Chuck Berry.

Kyle Johnson, 29 år, Independence, Minnesota, lärare

Kyle är en frikyrklig mellanstadielärare från Independence, Minnesota. Det är samma plats där hans svenska förfäder slog ner sina pålar och byggde sig ett nytt liv efter emigrationen från Sverige. Kyle sparar sin oskuld, tills att han träffar den kvinna han vill gifta sig med, något han inte tycker är en särskilt lätt uppgift. Han är också en kille som gillar äventyr och spenderar gärna mycket tid i naturen.

Förfädernas farm blev till salu för några år sedan och Kyle kunde inte se den hamna i någon utomståendes ägo, så därför köpte han den. Kyle vill till Sverige för att se landet som han tror är det vackraste i hela världen.

Louis Larsson, 52 år, Covington, Kentucky, musiklärare

När Louis Larssons dotter föddes växte hans intresse för det svenska arvet. Han gick med i en svenskförening och trodde han skulle lära sig en hel del om Sverige och vad som är svenskt. Tji fick han när han upptäckte att det bara var knytkalas med sura typer när föreningen hade sammankomster. Istället var det en professor på skolan där Louis jobbar som musiklärare, som delade med sig av sin kunskap då även han hade svenskt påbrå.

Med åren har frågorna kring det svenska arvet växt: Hur är människorna i Sverige? Är Louis mer som de? Skulle Sverige kunna vara en plats där Louis skulle kunna bo? Frågor som han förhoppningsvis ska kunna få svar på när han nu äntligen får komma hit. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.