Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Happy Jankell: ”Vill att unga ska förstå sitt värde”

Ur arkivet: Happy Jankell berättar om känslorna och relationen med sin pappa. Klipp från september 2020.
Happy Jankell hoppas serien kommer ses av fler än unga. Gärna föräldrar till ungdomar för att de ska kunna sätta sig in i hur det är att växa upp i en tid där allt kan dokumenteras.
Foto: Karin Törnblom / Viaplay

Studentlängtan, en läckt nakenvideo och en hackare med sug efter hämnd. 

I en ny norsk ungdomsserie spelar Happy Jankell den feministiska förkämpen hon önskar hon själv var som ungdom.  

– Jag kan se tillbaka på mitt eget liv och se på situationer att det som hände då och där var inte okej, jag önskar att jag agerat annorlunda. Jag vill att unga ska förstå sitt eget värde och inte vara rädda att säga nej, säger hon.

På söndagen är det Sverigepremiär för en ny norsk ungdomsserie på Viaplay. 

Serien ”Delete me” skildrar hur det är att växa upp i en tid då kvinnors sexualitet blir en handelsvara och ungdomar går allt längre i sin jakt på uppmärksamhet på nätet. 

I centrum för serien står vännerna Marion, som spelas av svensk-norska Amalia Holm och Marit, som spelas av norska Thea Sofie Loch Næss.

– Serien handlar om bästa vännerna Marion och Marit som är helt vanliga tjejer i studenttiden som längtar efter att bli fria och vuxna. Sen går Marion på fest och blir packad, har sex och sexakten läcks utan hennes samtycke eller vetskap och över en natt har den bubbliga ungdomstiden förvandlats till ett svart helvete, säger svenska skådespelaren Happy Jankell, 27, som har en stor roll i serien.

Serien ska hjälpa andra

Happy Jankell spelar feministen och hackaren Fanny Andersson som brinner för en värld där unga tjejer ska få växa upp i trygghet och som hjälper dem som fått intimt material läckt på nätet.  

– Jag har nog aldrig blivit så taggad på att spela en roll som att spela Fanny, säger Happy Jankell. 

Serien bygger på intervjuer skaparen Marie Kristiansen gjort med personer som råkat ut för liknande saker som tas upp i serien och skildrar hur det är att växa upp i en tid då allt du gör dokumenteras.  

– Temat är så högaktuellt och är viktigt för att få en större förståelse för hur unga tjejers liv på riktigt kan förstöras när de stämplas för livet. Det tillhör ju ungdomen att göra misstag man lär sig av, men litet felsteg kan få såna konsekvenser för någon spelat in nåt och lagt på Instagram och plötsligt har hela din skola, stad, land sett det. Det är läskigt, säger Happy Jankell och poängterar att sprida exempelvis nakenbilder på någon kan vara olagligt, även om man själv inte skapat materialet. 

– I Fannys fall blir hon tokig på polisen att det är så låg prio och där kan jag verkligen hålla med.

”Vi fick ta våra snedsteg utan att det hamnade på sociala medier dagen efter.” säger Happy Jankell som spelar hackaren Fanny Andersson i ”Delete me”.
Foto: Viaplay

”Någon gång varit med om nåt”

Ungas rättigheter och att internet ska vara en trygg plats är ämnen Happy själv brinner för och hon känner igen sig i sin karaktär.

– Fanny stärker mina åsikter och hennes huvudbudskap är att offer inte ska ta skulden och skammen. För det är ju ofantligt problematiskt att unga tjejer som varit med om sexuella trakasserier ska behöva känna skuld och skam.

Känslor hon har egna erfarenheter av.

– Jag kan räkna in mig själv och nästan alla mina tjejkompisar i att man någon gång varit med om nåt man i vuxen ålder kan se tillbaka till och förstå att man själv inte gjorde nåt fel men att man då kände skulden och skammen.

Släpper bok

De erfarenheterna skriver hon också om i sin kommande debutroman ”Livlina”. En roman som handlar om stockholmstjejen Liv som är ständigt rädd för att dö och inleder en relation med en äldre läkare. Happy Jankell är själv hypokondriker och har gått i kbt för sin hälsoångest. 

– Boken är en fiktiv berättelse men som inspirerats av tankar jag haft. Liv, som huvudkaraktären heter, är kanske en person jag är rädd att jag själv skulle bli om jag inte tagit kontroll över min hypokondri, säger Happy Jankell.

”Delete me” sänds på Viaplay med premiär 7 mars och seriens sju avsnitt blir tillgängliga samtidigt. Romanen Livlina släpps den 10 mars. 

https://youtu.be/98OOe3fuzhk

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.