Hansdotters monster- rekord – chockar alla

Deltagarna i Mästarnas mästare svarar på frågor om programmet.
Frida Hansdotter vann över de andra med råge.
Foto: SVT
Kim Källström gav upp först.
Foto: SVT
Sanna Kallur gav också upp och var imponerad av Hansdotter
Foto: SVT

Magdalena Forsberg satt nästan 13 minuter i jägarvila i ”Mästarnas mästare” 2013, och har sedan dess behållit rekordet.

Nu får skidskytten se sig slagen av en annan skidåkare – i söndagens avsnitt lyckas Frida Hansdotter dubbla det gamla rekordet.

– Jag tänkte när jag slog Magdas rekord att ”ska jag ge upp nu då?” Men samtidigt hade jag ju mer i mina ben, så jag tänkte att tänk om jag kanske kan ta 15, säger Frida Hansdotter i ”Mästarnas mästare”.

Jägarvila, eller att sitta i nittio graders vinkel så länge man bara orkar, är en klassisk gren i SVT:s långkörare ”Mästarnas mästare”, som har varit med sedan starten.

Rent traditionellt är skidåkare duktiga i grenen – både Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg och Magdalena Forsberg har alla imponerat i att sitta i nittio grader. 2013 lyckades den sistnämnda vinna tävlingen när hon satt statiskt i 12 minuter och 59 sekunder. Sedan dess har Forsbergs rekord setts som snudd på omöjligt att slå.

Frida Hansdotter slår rekordet – med råge

Fram tills nu. I söndagens avsnitt av ”Mästarnas mästare”, när slutspelet äntligen är i gång, imponerar skidåkaren Frida Hansdotter ordentligt, när hon tävlar mot de andra i jägarvila. 

Fotbollsspelaren Kim Källström ger upp först, några sekunder under fem minuter sätter han sig på marken. Han följs sedan av Henrik Windstedt, Sanna Kallur och Michel Tornéus. Kvar i finalkamp är kampsportaren Pernilla Johansson och Frida Hansdotter.

Frida Hansdotter kände att hon hade mer att ge.
Foto: SVT
Då slog hon det gamla rekordet och dubblade tiden.
Foto: SVT

Efter tolv minuter, bara en knapp minut från det ursprungliga rekordet, ger Pernilla Johansson med sig – men Frida Hansdotter har fortfarande mer att ge.

– Nu är det en minut kvar till Magdas rekord Frida, står du, undrar programledaren Micke Leijnegard.

– Jag står, säger Hansdotter.

Uppmuntran från konkurrenterna

Frida Hansdotters medtävlande tycker inte hon ska ge upp bara för att hon tagit Magdalena Forsbergs rekord – de uppmuntrar henne att stå så länge hon kan, och hejar på henne från sidan.

– Jag tänkte när jag slog Magdas rekord att ”ska jag ge upp nu då?” Men samtidigt hade jag ju mer i mina ben, så jag tänkte att tänk om jag kanske kan ta 15, säger Frida Hansdotter i ”Mästarnas mästare”.

Framför allt Kim Källström hejar på Hansdotters otroliga prestation. När hon suttit i 15 minuter tycker han att hon ska ta 20 minuter.

– 20! Kom igen, det har aldrig gjorts, säger han.

– Jag fick hetsa Frida lite, det där är lite lagsport tror jag, att man försöker hjälpa varandra. Jag kände att jag tar gärna den rollen.

Hyllas av de andra deltagarna

Vid 20 minuter höjer Källström insatsen ännu mer – nu ska Frida Hansdotter dubbla Magdalena Forsbergs gamla rekord. När hon kliver av med det ofattbara nya rekordet 26 minuter, hyllas hon av de andra.

– Helt otroligt, man undrar vad hon är gjord av, säger Sanna Kallur imponerat.

Frida Hansdotter berättar om hennes fördel i tävlingen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.