Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hans Rosenfeldt stoppades i växten

Hans Rosenfeldt är tv-profilen, manusskrivaren och författaren som gjort "Bron" till en världssuccé. Foto: Anna-Karin Nilsson
"Tokdopad". "Jag ägde på basketplanen. Jag var 14 år och 2,06 meter lång. Visserligen tokdopad, kan man säga", säger Hans Rosenfeldt och skrattar när han berättar om sin basketbakgrund. Foto: Annika Af Klercker
Bild från inspelningen av "Bron". Foto: Lasse Svensson

Hans Rosenfeldt är tv-profilen, manusskrivaren och författaren som gjort "Bron" till en världssuccé.

Han mäter 2,06 meter lång - men hade han inte fått hjälp av mediciner hade han blivit hela 2,36.

- Jag blev stoppad i växten, säger han.

Så stoppades hans längdutveckling

Tillväxthormon gör att skelettet växer snabbare, vilket gör att man kan minska den kvarvarande tillväxtlängden till hälften.

Hos killar injiceras vanligtvis testosteron, medan tjejer får östrogen.

Succéserien

"Bron" är en svensk-dansk kriminalserie från 2011.

Hans Rosenfeldt har skrivit manus efter en idé i samarbete med Måns Mårlind och Björn Stein.

Sofia Helin och Kim Bodnia spelar huvudrollerna.

Säsong två har premiär i SVT den 22 september.

Den 22 september är det dags för andra säsongen av den dansksvenska supersuccén "Bron".

Bakom manus står Hans Rosenfeldt, 49, som bland annat var med och skrev manus till de 20 säsongerna av klassikern "Rederiet". "Rederiet" i all ära, "Bron" har slagit alla rekord.

Serien är i dag såld till 131 länder.

- När vi började se dagstagningarna kände vi att det nog blir bra. Ungefär som vi tänkt. Men att den skulle färdas över hela jorden, det var helt... nej. Det var makalöst, säger han.

"Vi kom i rätt tid"

På frågan varför "Bron" blivit en sådan succé säger han:

- Jag tror att det är karaktärerna, Martin och Saga, man vill hänga med dem. Se mer av dem. Sen är det en plot som håller intresset vid liv i tio avsnitt, serverar någonting nytt. Det är visuellt, ett eget universum, förhöjd naturalism.

- Men det går inte att komma ifrån att vi kom i rätt tid. Stieg Larsson kom först och krattade. Sen brände danskarna till med "The Killing" och "Borgen". Sen kom vi. Intresset var på tipp för vad vi gjorde i Norden. Det gjorde att intresset fanns initialt. Sen fortsatte den leva på egna meriter.

Basketdrömmar

Men trots de internationella framgångarna har han inte överösts med erbjudanden om att skriva serier i utlandet.

- Även om jag tycker att jag talar bra engelska kan jag inte skriva på det språket. Jag kan inte nyanserna. Är inte tillräckligt insatt i kulturen, säger han.

För tillfället arbetar han på "Bron" säsong tre, skriver en ny säsong av "Morden i Sandhamn" för TV4 och arbetar på sin och författarpartnern Michael Hjorths bok om kriminalpsykologen Sebastian Bergman.

Som ung valde han mellan att bli skådespelare och basketstjärna.

Hans mäter hela 2,06 meter, men kunde ha blivit ännu längre. Läkarna meddelade honom att om han inte fick tillväxthormon skulle han kunna bli mellan 2,28-2,36 meter lång.

"Tokdopad"

- Jag blev stoppad i växten. Det blir man genom att spruta in tillväxthormon. Man växer fortare men blir klar tidigare. Jag var 14 när jag började med det. Så jag har varit 2,06 meter sedan jag var 14.

Längden hjälpte honom på basketplanen.

- Det var kanske inte så himla kul på skoldanserna. Men det spelade ingen roll. Du vet, jag ägde på basketplanen. Jag var 14 år och 2,06 meter lång. Visserligen tokdopad, kan man säga, säger han och skrattar.

Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!