Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hans ”Hatte” Furuhagen är död – blev 90 år

Hans Furuhagen belönades med Hertig Karls pris 1996 eftersom han bidragit till ett ökat intresse för historia.
Foto: Hans T Dahlskog / TT NYHETSBYR¿N
Hans Furuhagen, Tv-producent, historiker och mycket annat.
Foto: Anders Wiklund / TT / / TT NYHETSBYRÅN
Fem sjättedelar av "Mosebacke monarki" fr.v. Olle Pahlin, Hans "Hatte" Furuhagen, Tage Danielsson, Hans Alfredson och Carl-Uno Sjöblom.
Foto: Jacob Forsell/EXP/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fem sjättedelar av "Mosebacke monarki" letar material ur dagstidningarna för kommande program.
Foto: Ingvar ANDERSSON/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Underhållaren Hans ”Hatte” Furuhagen är död.

Det uppger familjen till Kulturnytt.

Han blev 90 år gammal.

Som karaktären Hatte var Hans Furuhagen bland annat känd som en del i satirgruppen ”Mosebacke monarki” tillsammans med bland andra Hasse Alfredson och Tage Danielsson.

Hans Furuhagen var förutom underhållare, författare, historiker, akademiker, tv-producent och programledare.

Han gjorde tv-programmet ”Pompeji bakom ruinerna” som var ett folkbildande program om antiken. 

Han lärde känna Tage Danielsson genom studierna på Uppsala universitet.

– Tage och jag fann varandra direkt i en känsla för samma slags humor och började skriva nya, rimmade texter till kända melodier som vi sedan underhöll kamraterna med, har Hans Furuhagen tidigare berättat för TT.

Belönades med hederstitlar 

1958 började satirprogrammet ”Mosebacke monarki” sändas i Sveriges radio. 1968 blev det även ett tv program.

– Vi höll på med Mosebacke Monarki i 25 år. Egentligen var det Tage som jag kände mest från universitetet. Hasse hade idén med ”Mosebacke monarki” och behövde folk som kunde skriva manus, berättade Hans Furuhagen för TT 2017 när Hasse Alfredson gick bort.

För Göteborgs-Posten berättar Carl-Uno Sjöblom, en av medlemmarna i ”Mosebacke monarki”, om hur allting startade.

– Vi har känt varandra i 70 år, jag och Hatte. Vi träffades och blev kompisar i Uppsala, han tillhörde Östgöta nation och jag Sörmland-Nerikes. Sedan har vi följts åt. Drömmen för oss var att komma in vid radion. Tage började där och de behövde semestervikarier och då anställdes Hatte och jag, säger han till TT.

Hans Furuhagen anställdes på Sveriges Radio 1963 och blev senare chef på kulturredaktionen. Han har efter det gått vidare till SVT som chef för TV2.

Han har skrivit ett flertal böcker om antiken.

Bland annat ”Bibeln och arkeologerna” som gavs ut 2010. Där skildrar han hur arkeologi har blivit ett vapen i kampen mellan Israel och Palestina.

Han konstaterar att lokalpatriotism och nationalism är starka drivkrafter bakom många arkeologiska projekt.

För sin gärning belönades han med ett hedersdoktorat vid Uppsala universitet och en professorstitel av regeringen.

Journalisten Kalle Lind tror att just kombinationen underhållare och akademiker är det som kommer göra Hans Furuhagen ihågkommen.

– Spexaren och underhållaren Hatte hade en tvillingbror, akademikern Hans Furuhagen. Han fanns i två roller i offentligheten, säger han till Kulturnytt.

Hans Furuhagen

Hans Furuhagen föddes den 12 november 1930 i Norrköping och studerade klassisk fornkunskap, det som i dag heter antikens kultur- och samhällsliv, i Uppsala. Där blev han sedan lärare på den historiska institutionen.


I Uppsala träffade han Tage Danielsson för första gången. Tillsammans började de skriva texter till kända melodier och satte även upp det kända spexet ”Gustav Hasa eller Glid i natt eller Fara i Mora”.


1958 blev Hans Furuhagen en del av satirprogrammet ”Mosebacke monarki”. Han anställdes sedan på Sveriges radio och blev sedan chef på kulturredaktionen. Han har även jobbat som chef för TV2.


Hans Furuhagen har belönats med ett hedersdoktorat vid Uppsala universitet och en professorstitel av regeringen.


Hans Furuhagen blev 90 år.

LÄS MER: Anita Goldman läser Hans Furuhagens bok om de bibliska fyndplatserna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.