Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hannes Holms varning till Östlund: "Oroväckande"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Jag är jätteglad för Rubens skull, men det finns vissa risker", säger Hannes Holm efter Östlunds nominering.
Foto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN
Ruben Östlund kan ta revansch efter Guldbaggen – där han snuvades på priset för Bästa film.
Foto: SVEN LINDWALL

Ruben Östlund är i samma sits som Hannes Holm var för två år sedan – snuvad på bästa film vid Guldbaggegalan, men nominerad till en Oscar.

Hannes Holm kritiserar Guldbaggegalan för att den inte ger tillräcklig uppmärksamhet till breda filmer – men är ändå väldigt glad över "The squares" framgång.

– Jag är jätteglad för Rubens skull, även om det finns vissa risker. Det kan stiga honom över huvudet nu, han får passa sig, säger Hannes Holm.

Hannes Holm och Ruben Östlund har mycket gemensamt. 

Nu kan båda titulera sig Oscarsnominerade – och Guldbaggeförlorare. 

Båda snuvades på Guldbaggen för bästa film, men blev sedan Oscarsnominerade för bästa utländska – Hannes Holm 2016 för "En man som heter Ove" och Ruben Östlund för "The square". 

Ruben Östlund kan ta hem priset för Bästa icke-engelskspråkiga film på Oscarsgalan 2018.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Hannes Holm: "Kan stiga Ruben åt huvudet"

– Jag är jätteglad för Rubens skull, även om det finns vissa risker. Det kan stiga honom över huvudet nu, han får passa sig, säger Hannes Holm och fortsätter: 

– Det är en oroväckande tendens, om det går för bra vet jag inte om det är riktigt bra. Det här Lutherska arvet vi har, det är alltid bra om det går lite emot oss också. 

Han säger detta med en skämtsam ton – men blir mer allvarlig då han pratar om Guldbaggegalan och juryns prioriteringar. 


LÄS MER: Ruben Östlunds "The square" nomineras till en Oscar 


Han menar att breda filmer inte har en sportslig chans på galan.

– Jag kände det redan när vi inte fick pris för bästa film på Guldbaggegalan. När vi gjorde "Eva och Adam" en gång i tiden, redan då kunde jag känna att det här med jury är något man ska passa sig för lite. Det blir väldigt subjektivt och väldigt så där trendigt på något sätt, säger han och fortsätter: 

– Det är därför jag efterlyser mer publika filmer på Guldbaggen, så att de som tittar på tv kan känna igen titlarna. Jag tror att programmet får plats för både och. Programmet är väl två timmar långt på den där jävla Guldbaggegalan. 

Hannes Holm betonar samtidigt att han är väldigt glad över Ruben Östlunds nominering.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Håller med Felix Herngren

Hannes Holm säger att han håller med om "Solsidan"-regissören Felix Herngrens kritik mot Guldbaggen – Herngren bestämde sig för att bojkotta årets gala – och menar att breda filmer blir mer hyllade i länder som Danmark och USA. 

– Det är många belackare som blir irriterade på breda filmer, men jag förstår inte konflikten. Vi är ett så jävla rikt land så vi har plats med både solsidor och fyrkanter. 


LÄS MER: Ruben Östlund snuvades på Guldbaggegalan 


Hannes Holm säger att han önskar att han hade regisserat en "The romb" eller "The circle" innan Ruben Östlund kom ut med "The square". 

Hannes Holms tips till Ruben Östlund

Men han har även ett tips till Ruben Östlund inför årets Oscarsceremoni: 

– Ett tips till Ruben är att, med tanke på erfarenheterna från förra året ska han aldrig vara säker på att han verkligen har vunnit, även om hans namn blir uppläst som vinnare. 

Förra året lästes fel namn upp då bästa film skulle presenteras – gänget bakom "La la land" fick snopet lämna scenen efter att det stod klart att det i själva verket var "Moonlight" som vunnit.

– Han ska inte ropa hej, även om han har vunnit, säger Hannes Holm. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.