Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska stjärnornas nya succé i Hollywood

Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: THOMAS ENGSTROM / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN
Foto: BUCHAN/REX/SHUTTERSTOCK / BUCHAN/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Tre svenska stjärnor har blivit invalda att sitta i Oscarakademin.
Det är regissören Hannes Holm, filmfotografen Linus Sandgren och skådespelaren Rebecca Ferguson som är de svenska namnen bland de 774 nya medlemmarna i Oscarakademin.

I år har Oscarakademin valt in rekordmånga nya medlemmar, vilket är ett steg i deras mål att nå större mångfald.

Bland de 774 nya medlemmarna finns tre svenskar – Hannes Holm, Linus Sandgren och Rebecca Ferguson.


Skådespelaren Rebecca Ferguson väljs in


Skådespelaren Rebecca Ferguson, 33, har bland annat spelat i ”Mission: Impossible – Rouge nation”, ”Florence foster Jenkins” och ”Kvinnan på tåget”. För tre år sedan, 2014, nominerades hon till en Golden globe för sin roll som Drottning Elizabeth i tv-serien ”The white queen”.

Filmfotografen Linus Sandgren, 44, ligger bakom musikalen ”La La Land.” Han vann en Oscar i kategorin bästa filmfoto för arbetet med den filmen. Linus Sandgren har också arbetat med filmerna ”American Hustle” och ”Joy”.

Regissören Hannes Holm, 54, nominerades till en Oscar för filmatiseringen av Fredrik Backmans bok ”En man som heter Ove”. Han är även känd för att ha regisserat "Himmelen är oskyldigt blå" och "Delhis vackraste händer."


LÄS MER: Rebecca Ferguson om romansryktet med Tom Cruise


Oscarsakademin vill ha mer mångfald


Av de nya medlemmarna är 39 procent kvinnor och 30 procent etniska minoriteter. Akademin har sagt att de vill få deras grupp att vara ”mer representativ för de män och kvinnor som arbetar med film världen över.”


LÄS MER: Alicia Vikander väljs in i Oscarsakademin  


Det är 90 år sedan Oscarsakademin bildades. Akademin bildas 1927 som ett sällskap i Hollywood för betydande personer i filmindustrin. Sedan 1929 delar akademin ut de prestigefulla Oscarstatyetterna på en årlig gala. 

Förra året valdes den svenska skådespelerskan Alicia Vikander in till akademin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.