Hannah Graaf: "Vi har levt en mardröm"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hannah Graaf och hennes make Peter Karyd kämpade i tre år med att färdigställa sitt hus, som lämnats halvfärdigt när byggfirmorna de anlitat gick i konkurs.

Hannah Graafs familj lämnades med ett halvfärdigt hus när byggfirmorna gick i konkurs.

Efter tre års kamp stod huset äntligen färdigt – då hittade familjen bilder på sitt hus ute på nätet: Som exempel på lyckade byggen av den nu ombildade firman.

- Det är så fräckt, som att bli spottad rakt i ansiktet, säger Hannah till Expressen.se.

2008 köpte Hannah Graaf och hennes make Peter Karyd ett nyckelfärdigt hus. Men en bit in i bygget gick företaget de köpt huset av och dess byggleverantör i konkurs - och Hannah och Peter lämnades med ett halvfärdigt hus.

Pengarna de fick från försäkringarna de hade tecknat räckte inte långt.

– Där stod vi och hade betalat väldigt många miljoner och så fick vi bara några hundratusen för att göra hela huset färdigt. Och det gick givetvis inte. Vi har fått betala en djävulsk massa pengar utöver det ur egen ficka, berättar Peter.

Totalt uppskattar Peter att det handlar om cirka en miljon kronor som de fått lägga ut extra på att få huset klart, och familjen har tvingats ta nya lån. Och när huset äntligen var färdigställt var det efter tre tuffa år för trebarnsfamiljen - som till sommaren får ett fjärde barn - och många tårar.

– Vi har verkligen levt en mardröm, säger Hannah.

"Så fräckt"

Men i förra veckan upptäckte Hannah och Peter att en bild på deras hus låg uppe på företaget Sköna hus sajt. Företaget var byggleverantör till Arkitekthus, som paret från början köpte huset av och de båda bolagen gick i konkurs 2008. Strax efter konkursen startades företaget om på nytt – och nu använde de familjens hus som exempel på ett tidigare lyckat projekt.

Hannah berättar att bilden måste ha tagits förra sommaren - och att det gjorts utan deras tillåtelse.

- Det är så fräckt, som att bli spottad rakt i ansiktet, säger hon.

Paret skickade meddelande till företaget och Hannah skrev även om upptäckten på sin blogg.

Ber om ursäkt

Kort därefter togs bilderna på deras hus bort från hemsidan. Och när Expressen.se når Sköna hus vd Ulrik von Schedvin beklagar han det inträffade och tar på sig hela skulden.

- Ja, det är ingen annans fel än mitt eget, säger han.

Hur Sköna hus kom över bilderna och varför man lagt upp dem som referensobjekt på hemsidan kan han inte förklara.

- Jag vet faktiskt inte hur detta har gått till för vi har ju alltid en dialog med kunden.

I ett brev till Expressen.se förklarar han vidare att han känner med såväl Hannahs familj som med andra familjer som drabbades när företagen gick i konkurs. Han ber även om ursäkt:

"Att Fam. Hannah Graafs hus visats på Sköna Hus hemsida kan tyckas vara både osmakligt och klantigt. Vi kan bara hålla med om detta. Det var fel att lägga ut bilder och de är nu borttagna. Vi ber familjen om ursäkt för vårt misstag. Vi kommer framöver att skärpa våra kontroller av vilka hus som visas som referensobjekt på vår hemsida."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.