Han vittnar mot ASAP Rocky – kommer direkt från häktet

Detta har hänt i ASAP Rocky-fallet.
Foto: Polisen
Rapparen ASAP Rocky var i Stockholm för en spelning när bråket bröt ut.
Foto: Polisen / Polisen
Butikerna North face och Naturkompaniet på Kungsgatan i Stockholm.
Foto: ARNE LAPIDUS

Den 30 juni var den 20-årige mannen inblandad i ASAP Rocky-tumultet där hans 19-årige vän slogs blodig av rapparen, enligt åtalet.

Mindre än tre veckor senare misstänks 20-åringen ha stulit på Naturkompaniet och North face på Kungsgatan i centrala Stockholm beväpnad med kniv.

Nu sitter han inlåst i häktet – samtidigt är han vittne i ASAP Rocky-fallet.

Den 20-årige mannen misstänks för två fall av stöld och ett fall av brott mot knivlagen – mindre än tre veckor efter ASAP Rocky-situationen.

Mannen anhölls den 19 juli och häktades den 20. Nu sitter han inlåst, samtidigt som han är vittne i ASAP Rocky-rättegången som inleds på tisdagen.

20-åringen är vän med den 19-årige mannen som slogs blodig i tumultet och som är målsägande i fallet.

20-åringens möjlighet att vittna påverkas inte av att han sitter häktad, enligt Frida Rylander, åklagare i stöld- och knivfallet.

– Nej, det gör det inte. Det är bara att han är häktad. Jag har inget med det andra målet att göra, men han är väl kallad till tingsrätten och kommer väl inställa sig där, det är Kriminalvårdens ansvar, säger hon.

19-åringen slogs blodig i bråket

Innan händelsen med ASAP Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, och hans anhängare den 30 juni var 19- och 20-åringen i stan tillsammans. I förhör hänvisar de båda varandra som ”vänner”. De säger att de var på väg till T-centralen när de blev oprovocerat angripna av rapparen och hans vänner.

ASAP Rocky och de andra amerikanerna säger å sin sida att de blev förföljda och provocerade av 19- och 20-åringen, att de bad dem att lämna dem i fred men att de inte lyssnade. Rapparen hävdar i sitt försvar att männen ”uppförde sig på ett argsint och irrationellt sätt”.

ASAP Rocky säger i förhör, om 19-åringen:

– Min vakt bad honom (...) att gå. Då vakten blev knuffad försökte han knuffa bort honom. Han slog ett knytnävsslag som träffade vakten, sen slog han en gång med sina hörlurar vilket vakten också fick ett märke utav när han parerade. Sen försökte han också slå ännu ett slag som missade.

När 19-åringen fotograferades av polisen, efter slagsmålet, hade han kraftiga blödningar från skärsår på armar och ben, en sprucken läpp och ett blåslaget ansikte.

Foto: Polisen

ASAP Rockys försvar: Båda männen slog

Rapparen menar att 19-åringen och 20-åringen följde efter dem i fyra kvarter.

– Vi bad honom lämna oss i fred och gå i annan riktning. Han insisterade på att få tillbaka sina hörlurar. Han menade att vi haft sönder dom. Vi bad honom lämna oss i fred, säger ASAP Rocky om 19-åringen.

Sen gick både 19- och 20-åringen till angrepp, hävdar rapparen i en avgörande del av försvarets strategi:

– Han började då utdela slag mot säkerhetsvakten. Hans vän gjorde också det, hävdar ASAP Rocky.

Foto: Polisen

Varken 19- eller 20-åringen misstänks för brott i samband med slagsmålet. En motanmälan gjordes mot 19-åringen, men förra veckan lades den ner.

19-åringen har dömts för två fall av narkotikabrott. Han är dessutom tidigare dömd till 30 dagars ungdomstjänst för misshandel och snatteri. 

Tre veckor efter ASAP Rocky-händelsen greps 20-åringen, misstänkt för nya brott i centrala Stockholm. Nu sitter han häktad.

20-åringen greps med kniv på Kungsgatan

Då hade han, enligt misstankarna, tillsammans med en annan person stulit två jackor i två olika butiker – The north face och Naturkompaniet – på Kungsgatan i Stockholm.

– Vi grep en av dem på bar gärning med en jacka från butiken. Den andre jagade vi på Kungsgatan. Han var hetsig, men vi fick ett bra grepp på honom så vi kunde gå hela vägen lugnt och fint, säger Tom Schuterman, vd på Paratus security som ansvarar för säkerheten hos The north face.

Tom Schuterman är vd på Paratus security som ansvarar för säkerheten hos The north face.
Foto: PRIVAT

– Vakterna var efter dem. De tog dem. Det gick rätt lugnt till. Och sen kom polisen, säger en butiksanställd på Naturkompaniet.

I samband med stölderna var den 20-årige mannen beväpnad med kniv, enligt åklagaren. Nu står mannen åtalad misstänkt för två fall av stöld och ett fall av brott mot knivlagen.

– Det är två erkända stöder och brott mot knivlagen. Det är en mattkniv som han hade, så det kommer vi förneka, säger Hans Bredberg som företräder 20-åringen.

– Men det är ganska enkelt, det är två stölder på två olika affärer, de är erkända och klara.

20-åringen uppger i förhör att han stal jackorna för att sälja dem och kunna köpa narkotika.

Han säger också i förhör att han hade kniven för att försvara sig och att han ska ha fått den i skolan där han går.

Efter att ASAP Rocky frihetsberövades i Sverige har bland andra USA:s president Donald Trump gett sig in och pressat statsminister Stefan Löfven för att få amerikanen släppt.

Advokat Hans Bredberg säger om 20-åringens mående:

– Han mår bra.

Foto: Polisen

ASAP Rocky och två till åtalade för misshandel

Den 11 juli, mindre än två veckor efter ASAP Rocky-tumultet, dömdes 20-åringen i ett annat fall. Då fick han 21 dagars fängelse för stöld efter att ha stulit ett par solglasögon.

I september förra året dömdes 20-åringen till tre månaders fängelse för flera fall av stöld.

Åklagaren yrkade på att 20-åringen, som är medborgare i Afghanistan, skulle utvisas. Så blev det inte, men tingsrätten skrev i domen:

”Han synes försörja sig genom brott. Det föreligger en uppenbar risk för att han kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet här i landet.”

Daniel Moradi, ordförande i den ideella organisationen Ensamkommandes förening, säger att unga flyktingar kan få problem med droger och kriminalitet på grund av psykisk ohälsa och dåliga levnadsvillkor som ofta har att göra med en påfrestande asylprocess. Men han är noggrann med att understryka att de flesta ensamkommande ungdomarna är väldigt motiverade att integrera sig i samhället, och lyckats med skola och jobb.

ASAP Rocky står, tillsammans med två av sina vänner, åtalad för misshandel efter slagsmålet vid Hötorget i centrala Stockholm den 30 juni. Efter frihetsberövandet, som blivit en världsnyhet, har han fått ställa in sin världsturné och gjort miljonförluster.

ASAP Rockys advokat Slobodan Jovicic sa på en presskonferens i förra veckan att världsstjärnan och försvaret är ytterst besvikna över att åklagaren valt att låta den målsägandes version gå före hans.

– Han anser sig vara oskyldig. Och jag anser att det definitivt finns fog att hitta stöd för min klients invändning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.