Peter Jezewski från The Boppers gjorde fyra konserter med Chuck Berry 1989. Foto: PRIVATPeter Jezewski från The Boppers gjorde fyra konserter med Chuck Berry 1989. Foto: PRIVAT
Peter Jezewski från The Boppers gjorde fyra konserter med Chuck Berry 1989. Foto: PRIVAT
– Jag har spelat med ganska många genom åren men han är den som är mest speciell av alla, säger Peter Jezewski om Chuck Berry. Foto: Nina Torsede / ALL OVER PRESS KAMERAREPORTAGE– Jag har spelat med ganska många genom åren men han är den som är mest speciell av alla, säger Peter Jezewski om Chuck Berry. Foto: Nina Torsede / ALL OVER PRESS KAMERAREPORTAGE
– Jag har spelat med ganska många genom åren men han är den som är mest speciell av alla, säger Peter Jezewski om Chuck Berry. Foto: Nina Torsede / ALL OVER PRESS KAMERAREPORTAGE

”Han var en stjärna
ut i fingertopparna”

Publicerad

Artisten Peter Jezewski, 59, från The Boppers gjorde fyra konserter med Chuck Berry 1989.

Han minns en väldigt speciell man – som inte ens hade en färdig låtlista.

– Han var en stjärna ut i fingertopparna. Han hade pondus liksom, säger Peter Jezewski.

På lördagen hittades världsartisten Chuck Berry död i sitt hem i St. Louis i Missouri, USA. Han blev 90 år gammal.

En av de svenska artister som fick äran att spela med Chuck Berry under hans långa karriär är den forne The Boppers-sångaren Peter Jezewski.

1989 turnerade de ihop och hann med totalt fyra konserter i Sverige: I Åhus, Hede, Stockholm och på Gotland.

– Jag har spelat med ganska många genom åren men han är den som är mest speciell av alla, säger Peter Jezewski.

Chuck Berry kastade ut halva The Boppers

Det var meningen att hela The Boppers skulle kompa Berry – men i sista stund kastade han ut de två gitarristerna.

– Så de fick aldrig vara med. Jag vet inte vad han fick för infall, det var bara fem minuter innan den första konserten, säger Peter Jezewski.

 

LÄS MER: Chuck Berrys liv var kantat av skandaler

 

Det blev fyra ovanliga spelningar för Peter Jezewski och trummisen Kenneth Björnlund – de visste aldrig hur gigen skulle te sig.

– Normalt sett brukar man repetera tillsammans innan eller åtminstone få en låtlista med tonarter. Vi fick varken det ena eller det andra, berättar den forne The Boppers-sångaren.

Drog i gång – utan att berätta vilken låt

När Chuck Berry kom upp på scen första kvällen hälsade han på musikerna. Sedan vände han sig mot publiken – och drog i gång.

– Jag hörde one, two, three, four. Han sa inte vilken låt det var eller i vilken tonart vi skulle spela. Så var de där konserterna, han ändrade dem varenda gång, säger Peter Jezewski.

Bruce Springsteen har tidigare berättat om när han skulle spela tillsammans med Chuck Berry och frågade artisten vilka låtar de skulle spela.

"Well, vi ska köra några Chuck Berry-låtar", svarade Berry.

Sådan var han, enligt Peter Jezewski.

Peter Jezewski: "Var speciell"

– Han var väldigt speciell men samtidigt, när man träffade honom märkte man direkt att det var en stjärna ut i fingertopparna. Han hade pondus liksom. Det är en stor ära att ha spelat med honom.

 

LÄS MER: Kändisarna sörjer Chuck Berrys död

 

Chuck Berry brukade försvinna strax efter konserterna, så det fanns aldrig särskilt mycket tid för umgänge. Men en gång, efter spelningen i Stockholm, pratade de. Då fick Peter Jezewski beröm.

– Han sa "you have a good eye". Han menade att jag kunde hänga med i låtarna utan att veta vilken det var. Det berömmet kan man leva gott på.

Peter Jezewski minns också när gänget spelade i Åhus och Chuck Berry bjöd upp så många från publiken att Jezewski trodde scenen skulle brista.

– Det var säkert 200 personer där uppe. Scenen började svikta och jag trodde den skulle braka, berättar han.

Inte förvånad över Berrys död

Peter Jezewski är aktuell med föreställningen "Be Bop A Luba" där han pratar om hur han spelade med Chuck Berry. Han ger också ut en låt i år, för att fira sitt 40-årsjubileum som artist, där han sjunger om Berry.

– Det känns lite konstigt att det sammanfaller med hans död. Men jag är inte jätteförvånad, han var gammal. Men det blir lite tomt, han har betytt så himla mycket för den musikstil jag sysslar med. Må han vila i frid! säger Peter Jezewski.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag