Sami Jacobsson syntes med nazisymboler och högerextrema tatueringar

Samtidigt slängs Isabel Pereirs ut ur Big Brother – sa att hon hatar judar.
Sami Jacobson tävlar i årets upplaga av ”Big Brother”.
Foto: TV4
På en bild syns logomärket för högerextrema klädmärket ”European Brotherhood”.
Foto: Instagram
Sami Jacobson med samma symbol på tröjan.
Foto: Instagram

Sami Jacobsson tävlar om en miljon kronor i årets upplaga av ”Big Brother” - på sitt Instagramkonto har han senaste åren delat bilder på sig själv iklädd tröjor och med tatueringar som kopplas till Vit makt-miljö. 

En av hans tatueringar har sifferkombinationen 1488. 

TV4 uppger att Sami tagit avstånd från nazism och högerextremism, men vägrar svara på Expressens frågor om hur castingen gått till.

– 1488 är ett sätt att säga ”jag är Hitlers arvtagare”. Det är den mest extrema formen av högerextremism, säger stiftelsen Expos vd Daniel Poohl.

På måndagen klev de tolv deltagarna in i ”Big Brother”-huset i realityserien som sänds i TV4. 

Bland deltagarna finns Sami Jacobsson som tidigare synts i bland annat dokumentären ”Raggarjävlar” i SVT.

Inför programmet beskrev han sig själv som en ”glädjespridare” som kommer från en tuff bakgrund som, säger han, har härdat hans psyke och ”gjort att han bryr sig extremt mycket om andra och han rycker in om han ser att någon sitter ensam eller känner sig utanför”. 

Sami Jacobsson har vid flera tillfällen delat bilder på sitt Instagramkonto med både kläder och tatueringar som kopplas till Vit makt-miljö, vilket Nyheter24 var först med att rapportera. 

På en av bilderna syns ett hakkors intatuerat på hans högra ben. På en annan bild syns en tatuering med Nazitysklands statsvapen. Bilden lades ut 2019. 

Han har även lagt upp en bild med en tröja med märkessymbolen för ”European Brotherhood” som är ett högerextremt klädmärke. 


På Sami Jacobssons vänstra arm syns Nazitysklands statsvapen.
Foto: Instagram
På hans högra ben syns ett hakkors.
Foto: Instagram
På en annan bild syns logomärket för högerextrema klädmärket ”European Brotherhood”.
Foto: Instagram

I ett klipp från dokumentären ”Raggarjävlar” syns också tatueringen med sifferkombinationen 1488 på hans vänstra handled. 

Expos vd: Det betyder 1488

14 står för det som kallas ”de 14 orden” som är: ”Vi måste säkra existensen av vårt folk och en framtid för våra vita barn”. 8 står för den åttonde bokstaven i alfabetet, H, och 88 står således för ”Heil Hitler”. Det berättar Daniel Poohl som är vd för den antirasistiska stiftelsen Expo. 

– Om man tänker sig extremhögern som ett eget politiskt fält så befinner sig de som använder begreppet 1488 på den absolut yttersta kanten. Det är den mest extrema formen av högerextremism vi har. Det är där vi har sett terrordåd de senaste decennierna, det är där man förespråkar diktatur, det är där man förespråkar etnisk rensning, säger han. 

– 1488 är ett sätt att säga ”jag är Hitlers arvtagare”. Det går inte att uttrycka att man är nazist på ett tydligare sätt än att säga 1488. 

Sami Jacobsson i dokumentären ”Raggarjävlar”. Här kan man se tatueringen där det står 1488 – som står för en nazistisk slogan.
Foto: SVT

Syftet med sifferkombinationen, berättar Daniel Poohl, är att kunna slå ifrån sig anklagelser om hets mot folkgrupp. 

– Det är en tradition som har växt fram i en politisk rörelse som befunnit sig i marginalen där en del av deras retorik är olaglig för att den utgör hets mot folkgrupp. Där har man byggt den här hemlighetslogiken. Man ska kunna säga jag är nazist utan att folk fattar att man är det. 

Hur stor är den här mest extrema gruppen i Sverige? 

– Det som gemene man kan associerar till den här typen av idéer är Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som står för den här typen av idéer. Bland aktivisterna så fattar man precis vad det här betyder. Sedan kan man räkna antalet som röstade på NMR eller antalet som går i demonstrationsled. 

Enligt Daniel Poohl är Sami Jacobsson inte en person som på något sätt gjort avtryck i den politiska miljön. 

– Men kombinationen av det han har haft på sig och tatuerat sig är ju ingenting man råkar göra det om man inte har ett kompisgäng där alla är nazister. 

”Big Brother”-deltagaren har också på sitt Instagramkonto delat Vit makt-musik, enligt Nyheter24. På en bild ur dokumentären ”Raggarjävlar” har han en tröja med bandet Vit Legions logga – något som journalisten Christoffer Röstlund Jonsson var först med att avslöja – och han ska också ha hyllat bandet Nothung – ett band som bland annat sjunger om hur de har ”lampor utav judehud”.

– Banden Vit Legion och Nothung är band som är kopplade till samma idévärld, säger Daniel Poohl. 

https://twitter.com/crj138/status/1103408884792860672

Har tidigare förnekat att han varit nynazist

Sami Jacobsson har tidigare förnekat att han har varit nynazist. 

– Jag står för mina skelett i garderoben som jag anser att det är i dag. Vissa håller fortfarande på med sådant här medan andra inte gör det. Jag hade på mig det här då. Men jag står inte för sådana åsikter, sa han till Aftonbladet i juni 2019. 

Då kommenterade han även tröjan med högerextrema klädmärket ”European Brothers”.

– Jag gick runt med sådant för några år sedan. Det handlade mest om attityden, och att göra revolt. Man går emot saker och ting. Jag är politiskt obunden, säger han.

Expressen har ställt en rad frågor till TV4 angående hur castingförfarandet gått till:

1: Ni sa att han har tatuerat över de nazistiska tatueringarna, är ni säkra på det? Om han har det– hur vet ni att han har gjort det? Hur har ni kontrollerat det? Om inte, hur ser ni på att en deltagare eventuellt har nazistiska tatueringar?

2: Det finns Instagrambilder på honom som är relativt nya där hans tatueringar syns, hur har ni ställt er till dem?

3: Vet ni med 100 procents säkerhet att han inte är nazist, i så fall, hur vet ni det ? 

4: Var det här något ni tänkte på när ni castade honom? Hur har ni resonerat?

5: En del tatueringar är väldigt grova och enligt Daniel Pohl, Expos vd, har man inte dessa tatueringar om man inte tycker så? Vet ni om han umgås i nazistiska kretsar?

6: Om han hade umgåtts i nazistiska och fascistiska kretsar, är det något som hade påverkat er casting?

Det svar som hittills kommit är från Joel Bendrik, exekutiv producent för ”Big brother”, som säger att de har pratat med Sami Jacobsson.

Sami har i samtal med mig och produktionen tydligt tagit avstånd från rasism och högerextremism. Han har också valt att tatuera över de här tatueringarna”, skriver han i ett meddelande och fortsätter:

Vi tog med Sami i Big Brother för att han är en intressant personlighet, som nu säger att han vill göra allt för att hamna på rätt bana i livet igen.

Expressen söker produktionsbolaget Meter.

Judiska centralrådet om skandalen: ”Väldigt allvarligt”

Ordförande Aron Verständig om Isabel Pereiras uttalande: ”Jag blir helt bestört”.

Se Big Brother-huset inifrån 

Ellinor Svensson guidar runt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.