Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han Solos hemlighet avslöjas – och den passar helt perfekt

”Det mesta i ”Solo” är kletig lera, grå snömodd, vindpinad öken och kitschiga nattklubbar”, tycker Maria Brander. Foto: JONATHAN OLLEY / AP TT NYHETSBYRÅN
Harrison Ford var det första att spela rymdhjälten Han Solo. Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är naturligtvis helt omöjligt att förkroppsliga Harrison Fords Han Solo som ung. Alden Ehrenreich är inte alls dålig, men hela första delen av filmen grunnar jag ändå på allt han saknar i termer av snett leende och farlig glimt i ögat. 

Han Solo är den enda i ”Star wars”-sagan som på riktigt varit något av ett mysterium. Som ensam cowboy med en paradoxal kombination av ädelmod och förförisk sex appeal, har hans bakgrund varit en saknad pusselbit som jag inte är helt säker på att man faktiskt vill ha. Men nu är den här, och det visar sig att den passar helt perfekt, samtidigt som den är lite tråkigare än vad man kanske hoppats på.

Det mesta i ”Solo” är kletig lera, grå snömodd, vindpinad öken och kitschiga nattklubbar. Det känns lite som att hamna i en mix av ”Mad Max” och sjuttiotalets guldlaméglimmande James Bond-filmer. Extravagansen, högtidligheten och filosoferandet som följer med Imperiet, Republiken och Jediorden existerar endast i marginalen av denna skitiga kuppfilm som börjar med ett kärlekspar.

SOLO: A STAR WARS STORY

Äventyr

USA. Av Ron Howard. Med Alden Ehrenreich, Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover, Thandie Newton. Längd: 2:15. Från: 11 år.

Han (Ehrenreich) och Qi’ra (Game of thrones Emilia Clarke) är unga, fattiga och kära när de brutalt separeras ifrån varandra. Som ett led i att hitta tillbaka till sin kärlek blir Han del av ett tågrån lett av Val (Thandie Newton från Westworld) och Tobias (Woody Harrelson), och därifrån verkar det mesta  handla om att plikttroget beta av allt i ett slags imaginär Han Solo-uppslagsbok. Hur erövrade Han egentligen sin Millennium Falcon och hur blev han vän med Chewbacca? Svaret finns här, och det finns en viss tillfredsställelse i att bli serverad lösningarna på gåtorna, samtidigt som de lite tar död på magin.

Lyckligtvis finns här piggare detaljer som triggar den. Donald Glover gör en så karismatisk ung Lando Calrissian att han närapå stjäl showen från Han. För att inte tala om hans olyckligt kära jämlikhetskämpande robot L3-37.

Ehrenreich landar till slut i en underhållande lite kramgosigare variant på Han Solo med den där patenterade förmågan at smöra sig ur de tajtaste kniporna. Men med det begränsade spelrum som kommer av ett givet slut (och möjligen mängder av produktionsproblem), så känns filmen snarare trivsamt nostalgisk än rebelliskt storslagen.

Så bra är skådespelarna

Alden Ehrenreich

Gör bra ifrån sig som charmig rymdcowboy. Detta till trots känns han ändå som en annan hjälte än Han Solo. Känslan av samband blir inte lika trovärdig som exempelvis när Ewan McGregor gjorde Obi-Wan Kenobi som ung.

 

Emilia Clarke

Verkar till en början alldeles för glad för att platsa som kalkylerande rymdskurk, men efterhand börjar hon skala av sig de olika lager som hade kunnat bli grogrunden för en spännande femme fatale. 

 

Donald Glover

”This is america”-aktuella Glover är nästan lika magnetisk här som i Childish Gambino-videon. Fångar den kaxiga attityden bättre än sin mjukare kollega Ehrenreich. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!