Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han söker sin syster

Artisten Bosse Parnevik försöker nu hitta sin familj. För en tid sedan mötte han sin bror för första gången.
ÖSTERSKÄR. I många år grubblade artisten och imitatören Bosse Parnevik, 67, över sin pappa som han aldrig sett - och om han kanske hade några okända syskon.
Bosse har hittat en bror - Ulf.
Det här är dikten som visar att han kanske också har en syster.

FAKTA

Ålder: 67 år.
Yrke: Imitatör och komiker.
Karriär: Slog i genom på 60-talet som den imiterande gymnastikdirektören.
1978 ledde han tv-succén "Parneviks tv-party" och 1997 var han programledare för "Revysverige".
Har varit med i ett oräkneligt antal revyer och tv-shower.
Övrigt: Pappa till golfspelaren Jesper Parnevik

Helmer Nordström.
Frågan är nu: Lever hon? Var bor hon? Hur ser hon ut? - Jag skulle så gärna vilja komma i kontakt med henne, säger Bosse Parnevik till Expressen. Handelsbiträdet, elektrikern, montören, cykelreparatören, sparrisodlaren och potatisodlaren Helmer Sigfrid Nordström, född i Nacka, i juli 1900, avliden 1965. Det var Bosse Parneviks biologiska pappa som han aldrig fick träffa. En pappa som en tid till och med förnekade att han var Bosses pappa.

Borta när Bosse föddes

1936 förlovade han sig med Britt, som fick sonen Bosse. Men då hade Helmer Nordström redan stuckit sin väg, så Britt hittade en ny käresta och Bosse fick så småningom en ny pappa - Gösta i Munkfors, som han kom att älska och respektera. - När jag gick i skolan anade jag att pappa Gösta inte var min riktiga pappa. När jag läste om blodgrupper förstod jag, pappa Gösta hade en helt annan blodgrupp än jag - alltså kunde han inte vara min pappa. - När jag var 18 år berättade mamma vad han hette. Hon visade också ett kort på honom, som hon rev sönder. Det var ett känsligt ämne, mamma ville aldrig prata om min biologiska far. - Det kändes heller inte nödvändigt för mig, jag hade ju pappa Gösta som jag gillade. - Mamma sa att "det där ska du inte rota i", berättar Bosse Parnevik.

Helmer dog 1965

Det var inte förrän i 40-årsåldern som han började intressera sig för att "rota" i sina rötter. Då fick han veta att Helmer Nordström dog 1965. Det var alltså för sent att träffa honom. Och för några år sen satte han i gång på allvar. - Han blev ju 65 år och nu var jag lika gammal. Jag ville veta vad han dog av. Han hade strupcancer. Och så tänkte jag att mina fyra barn kanske skulle vilja veta vem som var deras farfar, säger Bosse.

Hittade en halvbror

För några år sedan hittade Bosse en halvbror - Ulf, som är ett halvår yngre än Bosse och som bott nästgårds, i Åkersberga, i 25 år. En dag tog Bosse modet till sig och ringde: - Hej, jag heter Bosse Parnevik. - Hej, jo, det är väl du som bor där i Österskär... - Vad heter din far? - Han hette Helmer Sigfrid Nordström. Hurså? - Det hette min pappa också. Ulf, som också hade forskat om sin far, hade heller inte träffat honom. Nu är Bosse och Ulf goda vänner och träffas ibland familjevis. - Vi har planerat att för första gången åka till Älvkarleby och besöka pappas grav, berättar Bosse. Han säger också: - Både Ulf och jag konstaterade att vi hade en alkoholbenägen, ansvarslös kvinnotjusare till far. Han tyckte om sprit, men han drack aldrig stora mängder, var aldrig full. Han var belevad och trevlig. Har du och Ulf några likheter? - Jo, båda dricker ett glas mjölk innan vi dricker kaffe... Har du hittat några likheter mellan dig och din far? - Nja, det skulle väl i så fall vara att han tyckte om att rimma. Jag har också ganska lätt för det.

Kan ha varit i publiken

Helmer Nordström förnekade faderskapet. Men Bosse vet att hans pappa åtminstone en gång berättade: "jag är pappa till Bosse Parnevik". - Jag slog ju igenom tidigt och turnerade i Sverige, bland annat i Skutskär och Älvkarleby. Det kan faktiskt ha varit så att min pappa stod i publiken utan att vilja ge sig till känna. Han kanske inte vågade, eller så kanske han inte ville förstöra något. Han kanske trodde att jag inte visste att jag hade en annan pappa än Gösta, säger Bosse. Bosse Parnevik fick kontakt med Helmer Nordströms sista sambos dödsbo. I en pärm hittade han dikten, till melodin "Flottarkärlek", där Helmer Nordström talar om "kära dotter min". - Dikten gjorde mig nyfiken, det är därför jag har börjat leta efter henne. Om hon finns. Om hon lever. Då kan hon vara mellan 57 och 77 år, säger Bosse Parnevik.

Helmer Nordströms dikt

(Melodi: "Flottarkärlek") Jag har jobbat flera dagar för att få ihop det här. Inte tror jag väl att någonting är glömt. Kära dotter min, hon ordnar som en riktig husmor plär, så jag tror väl någon flaska hon har gömt. Hadderian, haddera...

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.