Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Han insåg att det här inte kommer att gå"

Bosse Larsson fick vård i hemmet av sin hustru Lisbeth fram tills för en knapp vecka sedan. Han flyttades då till sjukhuset i Haninge, men i går kom beskedet att den folkkäre tv-profilen har avlidit. Bilden på paret är tagen i samband med en intervju i Expressen 2012. Foto: Christian Örnberg

Per Rådelius, projektledare "Allsång på Skansen": " Vi träffades under inspelningen av Måndagsposten 1963. Det var mitt första program och Bosse var kameraman. Senare blev en av våra första riktigt stora kändisar. Det syntes att han hade roligt när han var med i tv och det betydde mycket för tittandet."

Foto: Simon Hastegård

Jonas Wahlström: "Allsången hade säkert inte varit vad den är i dag utan honom. Jag förknippar Bosse Larsson med den otroliga glädjen, den starka energin och entusiasmen."

Foto: Cornelia Nordström

Richard Herrey, artist: "Han lämnar många starka minnen efter sig. Det är klart man blir ledsen när en vän försvinner. Han var så genomärlig, det var inget påklistrat. Han var en fantastisk person ända in i själen."

Foto: Roger Vikström

Barbro "Lill-Babs" Svensson, artist: "Mycket tragiskt att han gått bort. När jag placerade kackerlackor på honom eller lindade pytonormar runt honom så låtsades han alltid vara rädd för att programmet skulle bli bra. Han var alltid positiv."

Foto: Stefan Söderström

I närvaro av sina döttrar somnade folkkära allsångsprofilen Bosse Larsson in tidigt i går morse.

I flera månader hade han förstått att han inte skulle vinna kampen mot cancern, och att döden var honom i hälarna.

Fram tills för en knapp vecka sedan vårdades han i hemmet av hustrun och livskamraten Lisbeth, innan han flyttades till sjukhus där han fick tillbringa sin sista tid.

– Han insåg att det här inte kommer att gå, utan "så här är det, det är så här livet tar slut", säger nära vännen och svågern Lasse Olsson.

Bo "Bosse" Einar Larsson

Född: Den 2 februari 1934 på gården Välsta Vret i Haninge, utanför Stockholm

Familj: Gift med Lisbeth sedan 1968. Tre döttrar, nio barnbarn.

karriär: Var bland annat FN-soldat i Gaza under ett halvår 1959 men fick vid hemkomsten tjänst på Sveriges Radio som kameraassistent. 1963 blev han tv-fotograf. Under en personalfest fick han frågan om han kunde leda allsång och då föddes en ny karriär. 1965 blev Bosse Larsson lekledare i tv-programmet "Gammeldans från Högloftet" som sändes från Skansen. Därefter blev han programledare i "Nygammalt" som sändes i 173 avsnitt från 1971 till 1989, och senare i "Allsång på Skansen" från 1974 till 1993.

Hjärntumör upptäcktes i fjol

2009 drabbas Bosse Larsson av godartad prostatacancer. Den övervinns med lyckade behandlingar.

2011 hittas mer cancer i prostatan, denna gång elakartad. Bosse Larsson opereras och blir frisk.

2014 drabbas Bosse Larsson av ett epilepsianfall i bostaden. Läkarna upptäcker en hjärntumör. Han opereras. Senare upptäcks att tumören börjat växa igen, den går inte att stråla eller operera.

Den 12 juli 2015 somnar Bosse Larsson in.

Den legendariske tv-underhållaren Bosse "Nygammalt" Larsson avled natten mot i går, 81 år gammal, på sjukhus i Haninge söder om Stockholm.

Då hade sjukdomen blivit honom övermäktig, och han släppte taget om livet och lämnade sin stund på jorden.

Men för hans nära vänner kom det inte som en chock. De förstod sedan länge att hans dagar var räknade.

2009 drabbades Bosse Larsson av prostatacancer. Efter en lyckad behandling kom den tillbaka, mer elakartad. Efter ytterligare behandling blev han återigen friskförklarad. Men i mars 2014 konstaterades en hjärntumör - och den lyckades Bosse Larsson inte besegra.

"Varit orolig"

Lasse Olsson, 79, jobbade tillsammans med Bosse Larsson i 60 år och har bland annat spelat dragspel med honom. Han var också svåger till Bosse Larsson och besökte honom på sjukhuset senast för en knapp vecka sedan.

– Hans fru Lisbeth och en av döttrarna var med, men han var inte så kontaktbar. Men jag tror att han förstod att vi var där men så mycket mer var det inte, säger Olsson.

Han berättar att Bosse Larsson haft problem med hörseln de senaste åren, men som en följd av sin sjukdom var den nu väldigt dålig.

– Det var svårt att ha kontakt med honom.

Han berättar att Bosse Larssons hustru Lisbeth då böjde sig fram över sin make och frågade ifall han förstod att hans nära vän var där.

– Och då nickade han.

Han berättar att Bosse Larsson under sin långa sjukdomsperiod inte pratade så mycket om sin död, däremot om sjukdomen som allt mer tog över hans liv.

– Han har pratat mycket om sin sjukdom och varit lite orolig, men nu på slutet tycker jag att han var ganska realistisk och han insåg att det här inte kommer att gå.

"Har haft det jättejobbigt"

Olsson berättar hur Bosse Larsson förhöll sig till döden.

– Han har hela tiden sett det som en självklarhet så länge han var vid någon så där vigör.

Samtidigt berättar han att Bosse Larsson emellanåt också visade tecken på rädsla.

– Han fick lite panikångest, tyckte jag, några gånger när vi var där sista gången.

Nästan till slutet var det hustrun Lisbeth som tog det största ansvaret för Bosse Larsson, som i långa perioder vårdades i hemmet.

– Oh ja, hon har haft det jättejobbigt. Det är ju så när en person mår så dåligt och närmar sig döden. Hon har fått hjälpa honom med i princip allting, säger Lasse Olsson och fortsätter:

– Lisbeth har verkligen ställt upp och jobbat hårt. Jag tror att hon var helt slut på slutet. Det var tufft, kan jag säga.

"Förstod att jag var där"

Uno Sköld, 75, var Bosse Larssons manager och de har tillsammans i många år turnerat runt i landet.

Han berättar att han besökte Bosse Larsson för några veckor sedan.

– Då förstod vi att han inte hade så långt kvar, säger han.

Han berättar hur svårt det var att kommunicera med Bosse Larsson på slutet.

– Han hade hörapparat men det stämde inte. Hörseln var väldigt försvarad. Det berodde på hjärntumören. Man kunde inte prata med honom sista tiden, det gick inte, men han förstod att jag var där, säger Uno Sköld.

Han berättar att Bosse Larsson anförtrott honom att han inte hade lång tid kvar i livet.

– Men han tyckte att han hade levt ett rikt liv, säger Uno Sköld.

Han berättar att han fick dödsbudet i går vid 12-tiden. Det var Lisbeth som själv ringde för att lämna sorgebeskedet.

– Hon var skärrad, verkligen. Hon mår nog inte så bra nu, säger han och berättar att han vet att de närmast anhöriga under gårdagen samlades för att tillsammans minnas och sörja.

Berättade om cancern

Ingen av de vänner till Bosse Larsson som Expressen varit i kontakt med säger sig känna till ifall han uttryckt några önskemål inför sin begravning och hur den skulle utformas.

Men Bosse Larssons svåger Lasse Olsson har ett eget förslag.

– Är det någonting jag tycker ska spelas så är det en Jussi Björling-opera, för det var Bosses stora passion. Han var operafrälst och åkte världen runt på operafestivaler och operahus, säger Lasse Olsson.

Så sent som april gjorde Sveriges radio en dokumentär om Bosse Larsson som Expressen då skrev om.

Han talade då ut om den långt gångna cancern.

– Nu går jag och väntar på den där killen med lien på ryggen. Jag försöker ta det här med en klackspark, sa Bosse Larsson då till Expressen.

Tidigt i går morse kom han så.