Han bokade gravplatsen

Publicerad
Uppdaterad
Ingmar Bergmans stora rädsla var döden men genom sina filmer botade han den skräcken.
Han regisserade sin egen begravning - sista vilan blir på Fårö.
- Han hade en öppen tilltro till livet bortom döden, säger biskopen och vännen Lennart Koskinen.
I många av Ingmar Bergmans verk har döden varit närvarande men Bergman själv led länge av dödsskräck.
Hans jobb med döden i sina filmer och uppsättningar gav honom så småningom ett lugn. I går somnade han stilla in.
– Det känns väldigt tråkigt att han är borta. Samtidigt var han mätt på att leva, eller som det står i Bibeln ”mätt på år”. Tiden var inne och han har gjort allt man möjligtvis kan göra, säger Koskinen

Gravplats redan bokad

Författaren och svärsonen Henning Mankell uppger för Dagens Nyheter att begravningen kommer att äga rum i Fårö kyrka och förrättas av en präst i församlingen.
Gravplatsen på kyrkogården är redan bokad.
– Han ville ha det enkelt och han har sitt hjärta på Fårö i allra högsta grad. Han ville inte åka härifrån, säger biskopen Koskinen.
Det är ännu inte bestämt när begravningen hålls.
– Jag tror att det blir en liten begravning, säger Erland Josephson, nära vän och kollega.
Trots att Bergman var prästson var den religiösa vägen i livet ingen självklarhet.
– Han har kämpat med religionen hela sitt liv, det har framgått i våra samtal. Han kritiserade det kyrkliga hyckleriet men insidan i religionen accepterade han i allra högsta grad, säger Koskinen.

Kunde organisera döden

Bergman blev av med skräcken och kunde till och med organisera döden.
Han antog att folk skulle vara nyfikna på hans liv och därför gjorde han sig av med det som han upplevde som personligt. Ett exempel är responsen från hans Sommarprogram i P1 2004 då han fick två kartonger med lyssnarbrev.
Han läste och njöt men brände alla brev.
”Jag lämnar inget efter mig...jag organiserar min epilog”, förklarade han.

Johanna Hellsten
johanna.hellsten@expressen.se
Lars Johansson
lars.johansson@expressen.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag