Lasse Hallström. Foto: ANNIKA AF KLERCKERLasse Hallström. Foto: ANNIKA AF KLERCKER
Lasse Hallström.  Foto: ANNIKA AF KLERCKER
Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS POLARIS IMAGESFoto: RON SACHS / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES
 Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES
Harvey Weinstein. Foto: TMZA / STELLA PICTURES BACKGRID USHarvey Weinstein. Foto: TMZA / STELLA PICTURES BACKGRID US
Harvey Weinstein. Foto: TMZA / STELLA PICTURES BACKGRID US
Foto: THOMAS ENGSTROM / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSENFoto: THOMAS ENGSTROM / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN
 Foto: THOMAS ENGSTROM / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN
Producent Lena Rehnberg. Foto: LEIF JACOBSSONProducent Lena Rehnberg. Foto: LEIF JACOBSSON
Producent Lena Rehnberg.  Foto: LEIF JACOBSSON

Lasse Hallström hotad – av sexbrottsmisstänkte mogulen

Publicerad

Hollywood skakas av övergreppsanklagelserna mot filmmogulen Harvey Weinstein.

Flera svenskar i filmbranschen berättar nu att ryktena cirkulerat länge utan att branschen agerat.

Regissören Lasse Hallström har vid ett flertal tillfällen arbetat med Weinstein – men när Hallström ville arbeta för en konkurrent till Weinstein ska han ha blivit hotad av filmmogulen.

"Han var otroligt charmig och rolig "privat" om man inte stod i vägen för honom eller.. attraherade honom", skriver Lasse Hallström i ett mejl till Expressen.

Den 5 september trädde flera kvinnor fram i New York Times och anklagade Harvey Weinstein för sexuella övergrepp. En efter en berättar de kvinnliga skådespelarna sin historia. 

Enligt Ashley Judd blev hon lurad av Hollywoodproducenten till hans hotellrum i tron om en affärsfrukost - för att i stället mötas av en Weinstein i baddrock som bad skådespelerskan massera honom uppger Judd i ett uttalande. 

Även Gwyneth Paltrow har uttalat sig. Hon vittnade om att hon som 23-åring ska ha blivit trakasserad av Weinstein - som då konfronterades av Gwyneths dåvarande pojkvän skådespelaren Brad Pitt. 

I en hemlig inspelning gjord av polisen hörs Weinstein pressa modellen Ambra Gutierrez till att följa med till sitt hotellrum. Ljudinspelningen blev spiken i kistan.

Harvey Weinstein: "Det var en annan kultur"

Efter att skandalen uppdagats har filmmogulen sparkats från sitt eget filmbolag Miramax – och lämnats av sin fru Georgina Chapman. 

Weinstein förklarar sig så här: 

– Jag kommer från 60- och 70-talet, när alla regler över hur man beter sig på en arbetsplats var annorlunda. Det var en annan kultur då, försvarar sig Harvey Weinstein i ett uttalande till New York Times

Efter skandalen är Harvey Weinstein intagen på rehab i staden Scottsdale, Arizona, enligt TMZ. 

 

LÄS MER: Anklagelserna mot Harvey Weinstein – det här har hänt

 

Skandalen har skapat stor debatt i Hollywood. Och även bland svenskar som arbetar i den internationella filmindustrin väcker det känslor. Regissören Lasse Hallström har vid ett flertal tillfällen arbetat med Weinstein.

 

Lasse Hallström hotad av Harvey Weinstein

För honom var avslöjandet långt ifrån chockerande. Han ger sin bild av mogulen i ett mejl till Expressen.

"Jag hörde skvallret.. men om andra skådespelare än de som nämnts hittills...", skriver Lasse Hallström i ett mejl till Expressen och fortsätter. 

"Han betalade inte bara medarbetares och journalisters tystnad och lojalitet, han var otroligt charmig och rolig "privat" om man inte stod i vägen för honom eller.. attraherade honom.. så även om det ryktades om privata castingmöten, så förlät många. Hans karisma är otrolig."

 

LÄS MER: Nu träder stjärnorna fram – efter skandalen 

 

Lasse Hallströms hade till en början en positiv bild av mogulen. Men den ändrades hastigt. 

"Jag hade den positiva erfarenheten att få hjälp med Oscarslansering av "Ciderhusreglerna". Det gick bra, var bara roligt och stimulerande. "Chocolat" gick också bra, men tredje filmen - när han hotade att kasta sig över mixerbordet med hela sin tyngd om vi inte ändrade musiken för "Shipping News".. därifrån gick det utför."

Lasse Hallström berättar att han ville arbeta för en av Weinsteins konkurrenter. Enligt Hallström ska Weinstein då ha hotat honom.

"Han hotade att bojkotta mig från Miramax om jag gjorde film för värste konkurrenten, Dreamworks.. Dumt nog vek jag mig, och filmen med Leonardo Di Caprio togs över av Spielberg i stället - "Catch me if you can" hette den" skriver Lasse Hallström. 

 

LÄS MER: Stjärnan träder fram – utsattes för övergrepp

 

Stellan Skarsgård: "Karln är krossad"

Skådespelaren Stellan Skarsgård menar i ett uttalande till SVT att Harvey Weinsteins sexuella övergrepp bör ses ur en större kontext. Som ett exempel på samtidens maktkultur, och inte fokusera på en individs snedsteg. 

”Karln är krossad och det är meningslöst att sparka mer på honom. Det får bara folk att tro att det handlar om ett enstaka rötägg när det är ett problem som finns varhelst det finns makt och maktlöshet och massor av kvinnor och män är dagligen utsatta för övergrepp. Och bara en del av dem har med sex att göra”, skriver Stellan Skarsgård till SVT

Filmproducenten Lena Rehnberg, 57, säger att Weinstein länge haft ett dåligt rykte. 

– Förr, när jag besökte "Sundance" var det alltid dåliga rykten kring det här företaget. De var svåra att ha och göra med. Då hörde jag inget om sexual harassment, men jag blir inte förvånad - tyvärr, säger Lena Rehnberg. 

Deltog i samma Oscarsgala

Sminköserna Eva von Bahr, 48, och Love Larsson, 39, har blivit tvåfaldigt Oscarsnominerade – och därmed gått på samma galor som Weinstein.

– Det är fruktansvärt kvinnoförnedrande. Det är inte så det får gå till att göra film, säger sminkösen Eva von Bahr. 

Är du förvånad?

– Nej, sådana saker hör man ju om. Däremot är jag förvånad att det inte krupit fram tidigare. 

Under fredagen anklagade också skådespelaren Rose McGowan Harvey Weinsten för våldtäkt. Det rapporterar The Guardian. Rose McGowan har tidigare berättat att hon blev våldtagen av av en känd producent men namngav då aldrig Harvey Weinstein. Händelsen ska ha ägt rum på ett hotellrum när hon var 23 år gammal och parterna ska ha förlikats.

Relaterade ämnen
Moa Lindstedt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag