Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hälften av musiken på Spotify kan vara olaglig

Det var KSMB-trummisen Johan Johansson, som med hjälp av Musikerförbundet stämde skivbolaget MNW Music AB, som tillhör det större bolaget Universal, efter att de lagt ut Johanssons musik på Spotify. Foto: Jeanette Andersson

En unik dom slår fast att det är olagligt för skivbolag att lägga upp musik på Spotify utan tillstånd från musikern.

Johan Johansson (KSMB) stämde sitt skivbolag och fick rätt.

– Det är glädjande att det kan bli lite rättvisa, säger han.

På måndagen slog Solna Tingsrätt fast att det är olagligt för skivbolag att lägga ut musik på Spotify och andra strömningstjänster utan att ett avtal slutits med musikern eller artisten - även om skivbolaget äger rättigheterna till musiken sedan innan.

Det handlar om äldre skivor som läggs ut av skivbolagen, där avtalen tecknades innan digitaliseringen av musik - vilket Musikerförbundet uppskattar är ungefär hälften av all svensk musik som finns på Spotify.

Det var KSMB-trummisen Johan Johansson, som med hjälp av Musikerförbundet stämde skivbolaget MNW Music AB, som tillhör det större bolaget Universal, efter att de lagt ut Johanssons musik på Spotify.

– Jag har påtalat det här under en längre tid, men ingen har varit intresserad av att göra avtal, säger han till Expressen.

Han tror att domen kan ha en stor betydelse andra musiker och artister. Enligt Musikerförbundet består 90 procent av musikförsäljningen i Sverige av strömmad musik.

– Stora skivbolag har anklagat hela befolkningen för stöld när de laddat ner musik och sedan när de väl får betalt själva så vägrar de att göra ordentliga avtal med artisterna. Det är bra att detta kastar ljus över hur situationen ser ut, säger Johan Johansson.

Det är enligt Musikerförbundet första gången en svensk domstol prövar skivbolagens rätt att lägga ut musikers och artisters musik på strömmade musiktjänster, när avtalen tecknades innan den digitala eran.

Expressen har sökt Universal för en kommentar om de planerar att överklaga domen.