Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Häkteschefen slår tillbaka efter ASAP Rocky-ryktena

ASAP Rocky sitter häktad misstänkt för misshandel – detta har hänt.
ASAP Rocky vid Paris Fashion Week. Foto: KATCH/SHUTTERSTOCK / KATCH/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
ASAP Rocky sitter inlåst på Kronobergshäktet. Foto: AXEL ÖBERG

Kändissajten TMZ rapporterade att ASAP Rocky levde under ”inhumana” förhållanden i häktet i Stockholm:

Maten var oätlig, det kastades avföring och vattnet var smutsigt, enligt uppgifterna som sen tillbakavisats av ASAP Rocky.

Nu väljer häkteschefen att uttala sig om ryktena.

– Det stämmer överhuvudtaget inte, säger Fredrik Wallin, chef på Kronobergshäktet.

Den amerikanske rapparen ASAP Rocky – som egentligen heter Rakim Mayers – sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för misshandel efter ett bråk i centrala Stockholm den 30 juni.

Artisten hålls inlåst på Kronobergshäktet på Kungsholmen, något som blivit kraftigt omskrivet i svenska och internationella medier. Inte minst efter att nöjessajten TMZ skrev att rapparen levde under ”inhumana” förhållanden i sin cell.

Flera stora amerikanska artister kräver att svenska myndigheter ska släppa ASAP Rocky. Även svenske dj-stjärnan Sebastian Ingrosso har gått in.

USA:s tidigare ambassadör i Sverige, Mark Brzezinski, uppmanar regeringen att släppa artisten. Ex-ambassadören menar att ”hanteringen av fallet skadar Sveriges rykte”, och påstår att det handlar om ”rasrelaterad orättvisa”. Utrikesminister Margot Wallström (S) har i sin tur svarat att regeringen inte lägger sig i ärendet.

– I Sverige är det rättsväsendet som hanterar sådana ärenden. Jag har fullt förtroende för dem, säger Wallström till TT.

Förlorar 16 miljoner dollar under två veckors häktning.

Häkteschefen uttalar sig om situationen

En uppgiftslämnare till TMZ har påstått att rapparen tvingats dricka smutsigt vatten och att han serverats oätlig mat på Kronobergshäktet. Och:

– Rapparen sover på en yoga-matta utan filtar. I cellen bredvid sitter en person med svåra mentala problem fängslad som slår sitt huvud i betongväggen och kastar avföring överallt ... och avföringen städas inte upp, menade TMZ:s uppgiftslämnare.

De uppgifterna, som senare dementerats av ASAP Rocky, har kompletterats med uppgifter om att intagna rasar i vikt i cellerna. Nu uttalar sig Fredrik Wallin, häkteschef på Kronobergshäktet, om ryktesspridningen och situationen.

Den amerikanska nyhetssajten TMZ skriver att personal från amerikanska ambassaden, som besökt ASAP Rocky på Kronobergshäktet, har sett att intagna rasat i vikt varje gång de varit på besök. Vad säger du om det?

– Jag konstaterar att ingen har kontaktat oss eller någon annan myndighet för att framföra kritik mot häktet Kronoberg. Samtliga sådana här påståenden är ute på sociala medier av personer eller företrädare med låg eller ingen insyn i häktet Kronobergs arbete. Jag har inte blivit kontaktad av någon angående det här, säger Fredrik Wallin.

”Det stämmer överhuvudtaget inte”

Stämmer det att folk rasar i vikt?

– Nej, det stämmer överhuvudtaget inte. Och när man läser DN så har ju till och med advokaten gått ut och sagt att hans klient aldrig pratat med den här tidningen TMZ, eller någon annan utomstående, angående förhållandena på häktet Kronoberg.

Hur tänker du rent generellt kring att det har skrivits så mycket om Kronobergshäktet, och att dessa uppgifter har spridits internationellt?

– Är det något som är massmedialt intressant så är det klart att de bevakar de frågorna, det är inte konstigt att medier kontaktar oss och frågar om vår verksamhet. Vi försöker svara så gott vi kan. Däremot så kan vi inte kommentera enskilda intagna. Och i det här fallet så är det sociala medier som driver något och det är personer som inte har kontaktat oss, och de har ingen insyn i vår verksamhet. Så jag skulle vilja säga att det mesta som florerar är inte sanning.

 ”Väldigt god internationell standard”

Tror du att detta har påverkat Kronobergshäktets, och övriga svenska häktens, rykte?

– Det är inte bra att man för den debatten, att Sveriges häkten inte håller god standard. Jag skulle nog säga att det är tvärtom – att Kriminalvården håller väldigt god internationell standard. Dels på sättet vi bedriver arbetet, men även våra fysiska lokaler. Det som förs på sociala medier verkar leva sitt eget liv.

ASAP Rocky har i tidigare intervjuer sagt att han inte äter kött. Och enligt uppgifter till TMZ ska han bara ha ätit ett äpple om dagen. Hur gör ni med intagna som är vegetarianer?

– Generellt så anpassar vi kosten efter våra intagna, om man har medicinska behov eller religiösa. Har man en medicinsk åkomma, allergi till exempel, då får man ta det med vår sjukvård som ser till att de får den kosten behöver. Om man har allergi mot nötter, får man inte nötter. Tål man ingen fisk, får man ingen fisk. Annars serverar vi en varierad svensk husmanskost. Frukost, lunch, middag. Troligtvis anpassar vi så att vi får vegetarisk kost.

Nu har ju advokaten gått ut och dementerat uppgifterna om häktet. Hur går dina tankar nu?

– Det är bra om advokaten konstaterar att hans klient tycker att han blivit korrekt behandlad. Vi försöker behandla alla klienter korrekt. Att man ska kunna bemötas på ett så bra sätt som möjligt medan rättsprocessen pågår.

John Ehmann ger sin på händelserna.