Håkan Nessers skattesmäll – tvingas nu betala miljoner

Håkan Nesser berättade förra året: "Värdelös på ekonomi"
Håkan Nesser måste betala cirka fyra miljoner till Skatteverket inom mindre än en månad.
Foto: ULF RYD / KVP/EXPR

Deckarförfattaren Håkan Nesser har åkt på en stor skattesmäll och måste inom mindre än en månad betala omkring fyra miljoner kronor till Skatteverket, enligt Aftonbladet.

Nesser förekom förra året i den så kallade ”Paradisläckan”, där han pekades ut för ha tagit ut närmare 15 miljoner kronor i utdelningar som han inte skattat för i Sverige. 

Håkan Nesser, 69, och hans fru måste betala totalt drygt 7,5 miljoner kronor har Skatteverket tagit beslut om.

– Det är för oskattade utdelningar och kapitalvinster på drygt 14 miljoner, säger Johan Lundberg, skatterevisor på Skatteverket, till Aftonbladet.

Paret bodde tidigare utomlands och hade sitt gemensamma bolag registrerat på Malta, där skatterna är låga.

Håkan Nesser tvingas betala miljoner i skatt

När de flyttade tillbaka tog de ut pengarna ur bolaget. SVT:s Uppdrag granskning och Kulturnyheterna berättade förra året om hur välbärgade personer placerat pengar i utländska skatteparadis och Håkan Nesser pekades ut för att ha tagit ut närmare 15 miljoner kronor i utdelningar från Maltabolag som han inte skattat för i Sverige.

Författaren berättade för Expressen att han skattade för pengarna i England, där han bodde under flera år. 

– Av det lilla jag kan om skattelagstiftning tycker jag ändå att det verkar rimligt, eller att jag blivit felaktigt utpekad, sa Håkan Nesser då.

Skatteverket kontrollerade efter Paradisläckan

Det var när Håkan Nesser pekades ut i Paradisläckan som Skatteverket började titta på honom och hustrun, enligt Aftonbladet.

– Det var så vi fick tips om det här upplägget, det var flera som nämndes i media i samband med Paradisläckan och vi har naturligtvis lyssnat och tittat på de uppgifter som har publicerats i samband med läckan, säger Johan Lundberg, till tidningen.

Till Aftonbladet säger Håkan Nesser att han kommer att ge en kommentar inom några dagar.

Håkan Nesser och hustrun, som han ägde företaget på Malta med, måste betala skatten senast i mitten av januari 2020. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.