Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Håkan Hellströms fejd som ännu inte har läkt

Håkan Hellström slog Springsteens publikrekord på Ullevi 2014. Men intill all framgång så finns det även en bitter tvist som ännu inte är läkt.
Foto: Jan Wiriden / GT/EXPRESSEN
I helgen fyller Göteborgssonen Ullevi igen, två gånger om.
Foto: Jan Wiriden / GT/EXPRESSEN

GÖTEBORG.

■■ Det råder inga tvivel om att han har rest sig efter det där grälet som nästan kostade honom karriären.

– En masspsykos. Det är den bästa beskrivningen. Alla vill vara där. Det är en kille från Göteborg som lyckats fylla Ullevi två gånger, säger Isse Samie, på Håkan Hellströms skivbolag inför helgens dubbla spelningar.

■■ Expressens Pascal Engman har vandrat i den store sonens kvarter - men inte bara stött på personer som sjunger hans lov, där finns också en infekterad tvist som fortfarande inte läkt.

KB, Malmö 2000

Leila K:s “Electric” spelas på repeat.

Anledningen är att Håkan Hellström, som just rivit av sin turnépremiär, varenda gång den tar slut ropar “spela den igen”. Några timmar tidigare har han ventilerat sin oro inför att det inte ska dyka upp några människor.

Den sortens funderingar är som bortblåsta när han i KB:s loge, klädd i sjömanskostym och med en öl i handen, omgiven av vänner och fans, dansar på efterfesten.

Håkan Hellström på KB i Malmö 2000
Foto: Joachim Wall

Han erbjuds att ha sex på toaletten två gånger, men föredrar att istället dansa vidare. Till skribenten, Klas Ekman, som täcker turnén för magasinet Café, säger han:

– Jag avböjde, jag förvånar mig själv.

Någon kilometer från Malmköping, maj 2016

Vad är det som gör “Känn ingen sorg för mig Göteborg” till en bra låt? Eldkvarns Plura Jonsson rattar bilen mot sitt lantställe medan han funderar.

– Håkan har ett speciellt sätt att skriva texter. Det kommer alltid oväntade ord och meningar. Håkan har ett speciellt språk. Sårbart, säger han.

Plura Jonsson
Foto: Sven Lindwall

I intervjuer har Håkan Hellström ofta lyft fram Plura Jonsson som en förebild. Pluras favoritlåt är “Du är snart där”.

– Det är hedrande. Jag älskade honom när jag hörde “Känn ingen sorg” första gången. Blev direkt förälskad i den råa energin. Det var som när jag såg Jimi Hendrix första gången på tv.


Gårda, Göteborg, november 2000

Två veckor tidigare har han burits runt på en nattklubb i Stockholm medan Andres Lokko, som agerar dj, spelat “Ramlar”. Varit med i “Sen kväll med Luuk”. Hyllats av Lill-Babs.

Samtidigt som 26-åriga Håkan Hellström är landets mest hajpade popstjärna plankar han fortfarande på spårvagnen och bor i ett 25-kvadratmeter stort studentrum i stadsdelen Gårda.

Väggarna har han dekorerat med en Chaplin-affisch och en Broder Daniel-poster. Säng, kokvrå, databord, soffa och skrivbord.

Håkan Hellström, 42

Fastställd förvärvsinkomst: 7 594 800 kronor

Överskott av kapital: 2 187 393 kronor


Ledamot och ordförande i Tro och tvivel AB 

Omsättning: 34 313 000 kronor

Resultat efter finansnetto: 30 795 000 kronor

Verksamhet: Idka producerande verksamhet, konsultverksamhet, förlagsverksamhet, artistverksam het, kompositörsverksamhet, textverksamhet, arrangörsverksamhet och handelrörelse inom marknadsföring, PR, reklam, konst, bok, film, video, radio, TV, grammofon, musik, nöjes och teater- branschen samt idka därmed förenlig verksamhet. Därjämte kan bolaget köpa, sälja och förvalta aktier, obligationer, reverser, andelar, fastigheter samt köpa och sälja administrativa tjänster, ingå borgensåtaganden samt idka därmed förenlig verksamhet. Tillika äger bolaget rätt att för dotterbolag och närbesläktade företag ingå borgensåtagande, så och till dessa lämna lån.

Ledamot och ordförande i Bohus Dreamin' AB

Omsättning: 2 141 000 kronor

Resultat efter finansnetto: 1 693 000 kronor

Verksamhet: Bolaget ska bedriva musikproduktion.

Ledamot i Telegram Musikförlag AB 

Omsättning: 369 000 kronor

Resultat efter finansnetto: 280 000 kronor

Verksamhet: Bedriva musikförlagsverksamhet samt därmed förenlig verksamhet.

Håkan Hellström röker Marlboro Lights och festar fyra dagar i veckan. Ibland är han “vild som en vildkatt”.

“Känn ingen sorg för mig Göteborg” har existerat i några veckor – ändå kan publiken alla låtar var Håkan Hellström än dyker upp.

Trots framgångarna har han fortfarande svårt att tala med tjejer.

– Jag ser tjejerna som änglar, så är det. Och då blir det svårt att prata seriöst med dem. De är för fina. Jag blir nervös, jag ballar ur totalt på dejter. Det har hänt att jag gjort slut med tjejer jag bara tagit en kaffe med. De har naturligtvis tyckt att jag varit helknäpp och sagt ”men vi är ju inte ens ihop, vi har bara tagit en kaffe, då kan du ju inte göra slut”. Men det har jag gjort ändå. Och då tycker de att jag är galen, förklarar Håkan Hellström för Klas Ekman.

Utanför fönstret, i studentrummet i Gårda, tornar Ullevi upp sig.


Håkan Hellström spelar på Ullevi 2014
Foto: Jan Wiriden / GT/EXPRESSEN

Ullevi, Göteborg, juni 2014

Medan 69 000 människor sjunger “Valborg” på Ullevi sitter mannen som komponerat melodin, Björn Olsson, 52, och tänker på annat – han har bråkat med sin flickvän.

– Det var rätt dålig stämning. Men ibland när jag kollar låtar man gjort tillsammans känner jag “fan vad bra han är”. Det är liksom inte jag. Det är samma känsla som när man kollar på Led Zeppelin. Jag blir som ett fan, säger Björn.

Björn och Håkan sitter aldrig fysiskt tillsammans när de arbetar. Processen går till så att de skickar ljudklipp mellan varandras telefoner.

– Jag kan skicka vilken skit som helst. Ibland skickar jag en låtidé och sen är det helt tyst i andra änden. Är det en bra låt svarar han direkt. Skriver att vi ska köra på. Jag vill inte ta någon kredd. Jag är ganska hjälplös utan honom.

Vad texterna handlar om vet inte Björn. Han har heller aldrig frågat.

– Jag vet inte varför. Jag är en sån som aldrig tror att det ska bli någon ny skiva. Det är ingen kommunalanställning. Jag kan liksom inte veta vad han söker hos mig. Jag har full förståelse om han tröttnar.


Frölunda, Göteborg, våren 2005

Det är en annorlunda, mer mogen och märkt, Håkan Hellström som sitter i en studio i Frölunda. Sår, som i efterdyningarna av framgångarna med “Känn ingen sorg för mig”, blivit till ärr. Men de kliar fortfarande.

Håkan Hellström 2005.
Foto: Olle Sporrong

– Det blev en hel del fester och folk betedde sig lite märkligt. Alla hade plötsligt något att säga mig. På Broder Daniel-tiden var alla ointresserade av att prata med mig. Det var alltid sångaren – aldrig trummisen. Jag minns att jag utropade nån gång på bussen att trummisens tid äntligen var kommen, berättar han i Café.

Dessutom har han varit i slagsmål.

– Efter att första singeln hade släppts kom en kille med rastaflätor och muckade. Han höll på en hel kväll och skrek att jag förpestade radion. Vid ett tillfälle stod han och några av hans polare och knuffade runt mig i en ring – som om vi var tillbaka på skolgården. Sedan gick jag och då kom han efter. Det skulle han aldrig ha gjort. Jag sänkte honom med ett slag i ansiktet och då började han gråta. Håller man på så där får man smaka Hellströms fågelklo, berättar han för Café.

Framför honom, på ett bord, ligger fimpar och ölflaskor.

I “En midsommarnattsdröm” sjunger Håkan om “Johnny med amfetaminet”.

– Jag sjunger ibland om droger eftersom de alltid har varit sinnesutvidgande på olika sätt. Rock handlar om utlevelse, att vara öppen för allt. Extas, utlevelse, fantasi. Det är inte så konstigt att rockmusik handlar om det, berättar han senare för Corren.

Han har lämnat studentrummet. Träffat flickvännen Natalie Devet under en resa till Rio de Janeiro.

–·I 24–25-årsåldern började jag känna att livet som singel åt upp en. Det var jävligt jobbigt på nåt sätt. Man letade efter en trygg famn bara att stanna i, och till slut hittade jag det. Jag vill väldigt gärna ha det så bara, för alltid, berättar han senare i en intervju med Corren.

I smyg, för att imponera på henne, har han pluggat portugisiska.

1998. Broder Daniel med Teo Jensen, Håkan Hellström, Henrik Berggren, Anders Göthberg och Lars Malmström
Foto: Per Wissing

Pluggkompis är ingen mindre än fotbollslandslagets tränare Erik Hamrén.

Istället för dans handlar texterna om ångest. Och ångest har han, Håkan.

Han befinner sig mitt i arbetet med “Ett kolikbarns bekännelser”.

– Jag gråter naken på golvet eller river ner tapeter. Och morgonen efter sitter jag med gitarren och sjunger när hon vaknar. Visst låter det hemskt, säger han i Café.


Haga, Göteborg juni 2016

I Håkan Hellströms hemkvarter i Haga gassar solen. Det är 24 grader i skuggan. Uteserveringarna är fullbelamrade. En kvinna går gatan fram och skriker hest “nej” till ingen alls. På fiket Hebbe Lelle brukar Håkan Hellström ibland sitta och dricka kaffe. Ägaren, Linda Serti, berättar att det ibland kan bli lite uppståndelse när fans får syn på Håkan.

– En gång var det ett gäng tjejer som sprang efter honom in. De frågade om de fick ta en bild med honom. Han sa “visst, inga problem”. De tog några bilder och sen frågade han “är ni nöjda med bilden?”. Och det var de.

Leffe, bakom kassan, fyller i:

– Han hälsar alltid, är trevlig. Tjötar lite, han är ju göteborgare. Men jag har många kändisar här. Vi har bra kvalitet, bra råvaror.

Lars Eklund, kaféansvarig på Jacobs Café
Foto: Anders Ylander

Ett annat stamställe är Jacobs Café, längre nedåt gatan, mot Järntorget till. På väggen hänger en inramad bild av Håkan Hellström tillsammans med ett av fikets andra stammisar.

– Han dricker mycket te och äter småkakor. De andra gästerna försöker prata med honom, men när det blir för mycket tar han med sig sina saker hem istället. Ibland känner de inte igen honom, när han har solglasögon och långt hår. Då de känner igen honom brukar tjejerna bli helt chockade. Men han är alltid trevlig och pratar med dem, säger Lars Eklund som är kaféansvarig.


Hagabion, Göteborg, 1995

Det var vid en av de pelare, som hindrar Hagabions foajé från att rasa samman, som Håkan Hellströms liv för en kort stund rasade samman.

Två veckor tidigare hade han fyllegrälat med gitarristen Daniel Gilbert – följden blev att Håkan hoppade av Broder Daniel. Och nu stod alltså en man framför honom och på dalmål förklarade att Broder Daniel fått skivkontrakt. Året som följde blev en lång fylledimma. Håkan drack det han kom över: Hawaii-drinkar och slattar på krogen.

– Just då var det ju på allas läppar att Broder Daniel var den stora nya grejen och jag var väldigt deprimerad. Jag hade svullnat upp 20 kilo av alla hawaiidrinkar som jag förgäves försökt trösta mig med sedan Broder Daniel började hypas, sa han i Café.

Istället blev han trummis i “Honey is cool”.

Håkan spelade med Karin Dreijer i Honey is cool
Foto: Hanna Flodr / GT ARKIV, 227 970

– De hade mycket politiska åsikter också. Jag hade inte en enda politisk åsikt och visste ingenting. Men jag var oerhört glad, inte minst eftersom jag äntligen fick bli av med oskulden. Jag blev ju av med oskulden väldigt sent, inte förrän jag började spela i band på allvar. Ingen var särskilt intresserad innan, har Håkan sagt i Café.


På ett tåg, mellan Stockholm och Göteborg, 2016

Gitarristen Daniel Gilbert sitter på ett framrusande X2000 med destination Stockholm. Eftersom han sitter i den tysta avdelningen viskar han fram sina svar. Sedan 2012 har Daniel och Håkan en musikalisk paus.

Däremot umgås de fortfarande.

Genom åren har de brutit upp några gånger men alltid återförenats.

– Man har sina ups and downs med alla bra vänner. Vi har jättebra relation nu. Skickar konstiga Youtube-klipp till varandra på mobiltelefonerna. Det är väl huvuddelen av vår kontakt. Och när jag är i Göteborg brukar vi fika, säger Daniel.

De gick i parallellklass i sjuan på Göteborgs högre samskola.

– Han lyssnade bara på The Jam. Det var Paul Weller dygnet runt. Han var rätt stilig i högstadiet. Mods-stuk på allting. Sen gick det utför med badtofflor och Hawaii-skjortor och shorts, säger han.

Daniel Gilbert
Foto: Per Wissing / GT/EXPRESSEN

I åttonde klass bildade de Broder Daniel, tillsammans med Henrik Berggren.

– Daniel gick i samma klass som en kompis till mig i sjuan. Daniel såg väldigt lustig ut. Det var nåt med hans ansikte. Det var … ovanligt. Ett babyansikte med jättelockigt hår. Men jag har vant mig nu … Henrik (Berggren) gick omkring i korridoren med en jättestor slokhatt med blommor i. Jag hade aldrig sett såna människor förut. Henrik var destruktiv och skolans freak. Han sa att han hatade allt och alla, speciellt snobbiga människor. Första gången jag pratade med honom var när vi stod i rökrutan. En kompis sa: “Det här är Håkan, Henrik. Han har precis färgat håret svart.” Henrik svarade: “Bra!”, har Håkan berättat i “Berättelsen om Broder Daniel”.

Smeknamnet, Hurricane Gilbert, fick Daniel Gilbert efter att några kompisar sett en Discovery-dokumentär.

– Det var en jamaicansk orkan på 80-talet. De tyckte väl att det var passande.

Han önskar att han stått på Ullevis scen i helgen – men han stannar hemma i Stockholm.

– Självklart hade jag också velat spela. Men livet går åt olika håll ibland.

Tror du aldrig att ni kommer spela tillsammans igen?

– Jo, det kommer vi säkert göra. Jag har sagt om allt skiter sig så ska vi sätta oss på en pizzeria i Sätila och köra covers på våra egna låtar. Förhoppningsvis dröjer den dagen. Men jag är redo.

Berätta något om Håkan.

– Han har berättat allt om sig själv på sina skivor. Även om det är olika karaktärer han sjunger om, så har han en stor portion av vad han själv är i dem. Det är bara att lyssna på hans musik får man reda på allt om Håkan.


Änggården, Göteborg 2016

Vid ett träbord, framför ett gult hus, med pool och lummig trädgård, sitter låtskrivarparet Johan Forsman-Löwenström och Christina Löwenström.

– Det är inte Hellström-låtarna som betalat för poolen, säger Christina Löwenström.

För två år sedan väckte paret stor uppmärksamhet när de sålde rättigheterna till de fem låtar de skrivit med Håkan Hellström.

– Vi behövde pengar, säger Johan.

Tvisten blev infekterad och utspelade sig inför öppen ridå.

– Vi erbjöd Håkan att köpa dem först, men ville att han skulle betala marknadsvärdet. Allt finns på mejl, säger Christina.

Johan Forsman-Löwenström och Christina Löwenström.
Foto: Anders Ylander

“Shelley” är den Håkan Hellström-låt som Johan Forsman-Löwenström är mest stolt över att vara medförfattare till. Den såldes på Auktionsverket för 300 000 kronor.

Också en tamburin, som ska ha varit med vid inspelningen av “Känn ingen sorg för mig Göteborg” såldes för 1600 kronor.

– Den hade använts på inspelningen och var den enda tamburin som fanns i studion, säger Johan Forsman.

Försäljningen av de, och några gitarrer och mikrofoner, fick Håkan Hellström att se rött.

– Den är såld under falsk flagg. Vad säger man? Helt absurt. Låträttigheterna har jag inte ägnat en tanke på flera månader, men grejerna? Snart letar väl folk i toaletterna efter dasspapper jag kan sälja, sa Håkan Hellström till Aftonbladet.

Sedan auktionen har de inte hörts.

– Vi har inte haft någon kontakt, säger Johan.

Johan Forsman-Löwenström och Håkan Hellström arbetat tillsammans, till och från, sedan 1989.

– Om en artist väljer att jobba med någon annan är det inte anmärkningsvärt alls. Snarare är det ganska otroligt att vi jobbat tillsammans så länge.

Saknar du att jobba med honom?

– Ja, vi hade skitskoj när vi jobbade. Det var lekstuga. I och med att vi jobbat så länge kunde man bolla på ett sätt man inte kan med så många artister.


Foto: Jan Wiriden / GT/EXPRESSEN

Ullevi, Göteborg, 7 juni 2014

Håkan Hellström blickar ut över de 69 349 personer som letat sig till Ullevi. Inte bara Bruce Springsteens Ullevi-rekord är slaget – publiken utgör den största konsertpubliken någonsin i Norden.

– Oj, oj, oj hörrni. Hur blev de så här? Hur känner ni till mig, hur kan ni veta vem jag är? Det är märkligt, jag visste inte hur jag skulle reagera på det här. Jag ser varenda en av er, sa han när han hämtat sig, säger han.


LÄS ÄVEN: Här är Håkan Hellströms karriär i bilder


Innan han kliver av scen blickar han ut över människomassan igen och konstaterar:

– Tusen tack för att ni kom i kväll mina kära vänner. Det här var min stora stund i livet.

Där, och då, har han ingen aning om att han två år senare ska vara tillbaka på samma arena – två gånger.


Majorna, Göteborg 2016

Isse Samie, har till de andra på skivbolaget Woah Dads förskräckelse, börjat morgonen med att dricka två kaffe och en energidryck.

Det gör honom “lite speedad”.

När Isse, 2014, tillsammans med Joel Borg, Klas Lunding och Dan Bengtsson, startade skivbolaget Woah Dad följde Håkan Hellström med honom med orden:

– Woah Dad är mina kompisar och finns alldeles runt hörnet där jag bor. Och så har Isse en grym skivsamling.

Kontoret består av två rum och kök och ligger på markplan. Isse har inget fast skrivbord utan sitter där det finns plats.

– Håkan är här titt som tätt. Senast förra veckan. Han kommer in och tar en kaffe, svarar på fanmail eller om det är någon plåtning som han ska göra. Han har egna tider. Han kommer när han kommer om det är något som ska göras.

Isse Samie
Foto: Anders Ylander

Vi lämnar kontoret och ger oss ut på Majornas gator som omgärdas av låga hus, i jakt på en parkbänk att sitta på. Vi hittar en vid Karl Johansskolan, men blir omgående bortkörda av en bestämd lärarinna.

Håkan och Isse har känt varandra sedan 1996.

Jag frågar hur man får Sveriges största artist att byta skivbolag.

– Vi har hängt i tjugo år. Det var som när jag slutade på EMI. Då sa jag “du kommer få det mycket fetare i fall du hänger på”. Så blev det. Man är ärlig mot varandra, sen får han ta ett beslut. Det är som att byta fotbollsklubb, boom.

"Det är en masspsykos"

Vad lockade du med?

– Han vet vem jag är. Framför allt var det så. Jag tror inte att ekonomin spelade så stor roll. Det handlade mer om att komma vidare konstnärligt.

Hur skulle du beskriva stämningen i Göteborg just nu?

– En masspsykos. Det är den bästa beskrivningen. Alla vill vara där. Det är en kille från Göteborg som lyckats fylla Ullevi två gånger. Det är som att Oasis skulle spela i Manchester efter att ha släppt “Wonderwall”. Jag har fått hur många telefonsamtal som helst. Alla vill prata om Håkan. Ska du på konserten?

Jag har biljetter men kommer inte kunna gå.

– Fan, vill du sälja dem till mig? Trycket är så stort nu att jag har slut på mina så jag måste fixa till några andra som vill gå. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.