Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Håkan Hellström: "Familjen är det viktigaste"

Nästa helg inleder Håkan Hellström sin stora sommarturné "Rullande åska".
Efter smygpremiären i Berlin förra helgen har Håkan Hellström, 43, och hans band låst in sig i replokalen för att finslipa showen inför premiärhelgen på Stockholms Stadion den nionde och tionde juni.Foto: Tommy Holl / /IBL
För Expressen berättar han om de minutiösa förberedelserna, sina rekordspelningar, att ryktet om en avskedsturné är betydligt överdrivet och vikten av att hitta tid för familjen.

Nästa helg inleder Håkan Hellström sin stora sommarturné "Rullande åska".

För Expressen berättar han om de minutiösa förberedelserna, sina rekordspelningar, att ryktet om en avskedsturné är betydligt överdrivet och vikten av att hitta tid för familjen.

- Jag är en väldigt närvarande men frånvarande pappa.

Efter smygpremiären i Berlin förra helgen har Håkan Hellström, 43, och hans band låst in sig i replokalen för att finslipa showen inför premiärhelgen på Stockholms Stadion den nionde och tionde juni.

- Vi har blivit väldigt ambitiösa med åren. Man undrar vad det kom från?, frågar sig Håkan.

• Vad är det ni pysslar med?

- Främst hur det ska hänga ihop. Det är väldigt roligt, men det tar väldigt lång tid. Vi gör inget med vänsterhanden. Det är så himla paradoxalt att vi spelar och spelar och spelar inför en turné, medan det brukar räcka med några tagningar om man spelar in en låt till en skiva. Det borde vara tvärtom.

• Varför är det så viktigt att allt ska sitta exakt?

- Det är en balansgång, förstås. Men låtarna måste ha en fast form som man är jättetrygg i för att man ska kunna gå på känsla när det väl är live. Då kan man landa på båda fötterna om man improviserar. Musikerna är väldigt skickliga, så när allt sitter kan de gå på känslan. Fast när vi repat klart brukar vi säga "nu kan vi det här, nu glömmer vi allt vi lärt oss".

 

 

• Har du några särskilda förberedelser inför turnén?

- Jag försöker sticka ut och jogga, och så spelar jag fotboll. Jag är en sån som springer på alla bollar, så det är nyttigt för flåset. Men jag kör ingen diet eller så. Mitt problem är att jag är för smal. Min pappa är tunn som ett löv och jag blev lite skranglig...

• Har du någon tid över för familjen?

- Det har jag faktiskt. Jag läser mycket rockbiografier och har insett att jag aldrig varit den personen som tagit till flykten. Det är en typisk musikergrej - det är otroligt många som försakat familjen, men jag är en riktig hemmapappa. Familjen är der viktigaste för mig. Fast jag sitter i och för sig mest hemma och spelar gitarr, så jag är en väldigt närvarande men frånvarande pappa (skratt).

• Förklara tanken bakom "Rullande åska"-turnén.

- Det låter ju väldigt pompöst? Men titeln är förstås en nick till Bob Dylans "Rolling thunder revue". Jag har alltid varit förtjust i att översätta saker som mina idoler gjort, och sedan göra dem på mitt sätt.

- Samtidigt kan ju "Rullande åska" syfta på det svenska sommarvädret, inte så insäljande kanske... Och så är det en rubrik på det allmänna klimatet i världen. Det tickar på med otäcka saker där ute.

• Det finns en politisk underton?

- Äh... Jag har alltid skruvat på mig när det gäller politik. Jag har aldrig känt någon partitillhörighet. Men jag respekterar de flesta partier, de som kan visa empati och humanism. Man kan inte få nog av det i dag.

 

 

• Sommarens turné saknar motstycke i Sverige med alla jättespelningar. Är det viktigt för dig att slå rekord?

- Nej absolut inte. Men det har blivit några och det är jättekul så klart. Det är en efterrätt på efterrätten. Den verkliga efterrätten är att så många vill titta på det och diggar till musiken. För mig hör rekord till sportens värld, inte musikens. Jag är uppväxt med alternativ musik som kokat sin soppa på passion och inlevelse och med band som aldrig slagit några rekord.

- Ska man säga en sak till min fördel är det att det är roligt att en artist som jag, som aldrig kompromissat med musiken, har blivit så stor. Jag står inte på "Summerburst" och sjunger om att erövra världen, jag sjunger låtar om åsidosatta människor och brusten kärlek. Man får tacka publiken som släppt fram en sån person.

• Det talas om en väldigt lång paus efter turnén?

- Det här är inget som helst "farväl", det är en alldeles för dramatisk rubrik. Det brukar ta ungefär två tre år att göra en ny platta, så det är väl den vanliga pausen man kan tala om. Jag ska börja skriva på nya låtar redan i höst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.