Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Håkan går fortfarande sin egen väg

Håkan Hellström släppte en ny singel klockan 00.00
Här under konsert på Ullevi.
Foto: Jan Wiriden / GT/EXPRESSEN
I sommar intar han Ullevi igen.
Foto: Jan Wiriden

Håkan Hellström går fortfarande sin egen väg. Grattis alla fans.

"Din tid kommer" är ett stort och mäktigt anthem för de stora arenorna.

Grattis Ullevi.

Håkan Hellström är tillbaka.

Tillbaka med besked. Ett styrkebesked dessutom, även om det kanske inte är det besked som det viskats om. Hans producent och låtskrivarpartner Björn Olsson har ju till exempel uttalat sig om att det nya soundet påminner om - Abba.

Nåja.

"Din tid kommer", som släpptes precis efter midnatt, har mer gemensamt med 80-talets brittiska dysterkvistar som Simple Minds, The Cure, The LA:s och The Mission än, säg, "Gimme gimme gimme" och "Voulez-vous. Samt, inte minst genom de mullrande Mullen-trummorna; U2 - vilket inte känns helt fel tänkt med tanke på att det stundar två utsålda Ullevi i början av juni.


LÄS MER: Det här blir starten på Håkans jättelansering


Det är ett ganska vågat, oväntat och inte särskilt insmickrande drag från landets store rockpoet.

Hellström hade ju kunnat smälla iväg en poprökare som "Det kommer aldrig va över för mig", för att vara på den säkra sidan. I stället skruvar han ner intensiteten och vågar vara både suggestiv, mäktig och mörk.


LÄS MER: Mystiska beskedet om Hellström efter läckan


Håkan Hellströms nya singel - en ny hit

Tid - ålder och ungdom - har alltid varit ett centralt tema i Håkans texter ("Det här är min tid", "För en lång lång tid", "Det tog så lång tid att bli ung"), och här fortsätter nostalgin och livskrisandet att gå hand i hand.

Håkan har en ängel på axeln, och en sängplats på dårhuset i ögonvrån. Han blandar depp med pepp, och sjunger att vägen som en gång var rak "är skruvad som en psykopat".

Men så har han ju en gång varit en väsentlig del av de göteborgsrockens vackraste outsiders, Broder Daniel. Något som känns både i singeln stämning och - mot slutet - gitarrslingor.

Håkan Hellström på Ullevi
Foto: Jan Wiriden / GT/EXPRESSEN

Inramningen överskuggar dock aldrig melodin, som är så älskvärd att den redan efter några lyssningar känns som alldeles självklar. Som en ny hit, och en kommande publikfriare, i Håkan Hellströms alltmer imponerande katalog.

Det är bara att lyfta på kepsen, och gratulera 42-åringen. Han firar sin födelsedag med en ny triumf.

Hurra, Håkan.

Grattis, alla.

Håkan Hellström - din tid kommer

SINGEL

Håkan Hellström
"Din tid kommer"
Genre: Rock.
Ute nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.