Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Haber och Persbrandt i åtta nya Beckfilmer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Tv4

Martin Beck och Gunvald Larsson är snart tillbaka i tv-rutan.

Nu är det klart att det blir åtta nya Beck-filmer - med hela det gamla skådisgänget.

- Beck är den i särklass största deckarserien i TV4:s historia, och har de flesta tittarrekorden av alla svenska kriminalserier, säger Åsa Sjöberg, programdirektör TV4 i ett pressmeddelande.

Redan tidigare i höstas avslöjade Moviezine.se att det blir åtta nya Beckfilmer. Aftonbladet har fått uppgifterna bekräftade av teamet bakom och i ett pressmeddelande avslöjas att inspelningarna börjar i Stockholm i februari.

- Beck är den i särklass största deckarserien i TV4:s historia, och har de flesta tittarrekorden av alla svenska kriminalserier. Det är därför alldeles extra fantastiskt att kunna återse dessa både älskade och legendariska karaktärer, Martin Beck och Gunvald Larsson, i åtta nya filmer, säger Åsa Sjöberg, programdirektör TV4 i pressmeddelandet.

"Gamla gardet"

Hela det gamla skådespelargänget, med Mikael Persbrandt och Peter Haber i täten, kommer vara tillbaka på inspelningsplatsen. Det var en av förutsättningarna för att det skulle bli av. Lars Blomgren, producent för flera av "Beck"-filmerna och vd på Filmlance, har tidigare sagt till Expressen.se:

– Ska vi göra det så vill vi göra det med det gamla gardet.

Däremot kommer teamet bakom kameran att vara nytt. Mårten Klingberg som tidigare har gjort "Cockpit" och "Offside" regisserar de två första filmerna.

- Min ambition är att bygga vidare på den unika kombinationen av humor och allvar som är Beck-seriens signum, säger Mårten Klingberg i pressmeddelandet.

Små förändringar

Förutom de gamla vanliga karaktärerna kommer även några nya, berättar  Klingberg för Aftonbladet.

- Jag är intresserad av de bakomliggande orsakerna till varför människor begår allvarliga brott. Publiken ska inte bara ges möjlighet att engagera sig i våra hjältar, utan även i offer och förövare.

Filmerna produceras av Filmlance i samarbete med Nordisk film och TV4. De släpps på först på dvd och kommer därefter sändas i TV4.

– Vi är måna om grundvärdena i "Beck". Vi tar in kreatörer som tillför och förändrar småsaker. Vi jobbar med subtila förändringar som man kan känna igen sig i och anpassa efter i dag, säger Tomas Michaelsson, producent på Filmlance, till Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.