Haags och Lundgrens nakenlöfte till slottet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Julkalendern, som i år leds av "Historieätarna"-radarparet Lotta Lundgren och Erik Haag, ska visa hur man levt från år 1015 till 2015, via olika tidsepoker. Här syns de tillsammans med bland andra Kakan Hermansson.
Foto: Thelma/Louise
Tareq Taylor under inspelningen av årets julkalender.
Foto: Thelma/Louise
Erik Haag under förra årets säsong av "Historieätarna".
Foto: SVT

Efter långa förhandlingar är inspelningarna av årets julkalender i gång på Ulriksdals slott.

Men slottet har ställt flera krav på produktionen – och Erik Haag kommer inte visa sig naken.

– Det har varit vettiga krav. Att vi ska sköta oss, säger producenten Karin af Klintberg och berättar att kungen haft makt i beslutet.

Efter månader av slit har inspelningen av julkalendern på Ulriksdals slott nu beviljats.

Julkalendern, som leds av "Historieätarna"-radarparet Lotta Lundgren och Erik Haag, ska visa hur man levt från år 1015 till 2015, via olika tidsepoker.

Under våren har Karin af Klintberg, producent, och Palmer Lydebrandt, locationansvarig, varit på flera möten för att försäkra slottets informationsavdelning om att det som ska spelas in är seriöst.

– Slottet är, med all rätt, noggranna med vilka typer av inspelningar som görs där. Just julkalendern är ett bra val, det är ett fint sätt att visa slottet för svenska folket. Det är ju många tittare, säger Karin af Klintberg.

Exakt vad för krav slottet ställt på produktionen är oklart. Vad som däremot är säkert är att Erik Haag, som flera gånger visat sig naken i "Historieätarna", inte kommer göra det i det aktuella programmet.


LÄS MER: Erik Haag näckar i nya "Historieätarna"


Haags rumpa en portal till kunskap

– Det har inte uttalats, men det brukar ju vara en återkommande komponent i "Historieätarna". I "Historieätarna" har Erik Haags rumpa varit en ypperlig portal till kunskap, så jag skulle inte tveka att ta till den portalen igen. Men just nu gör vi faktiskt inte det, men det har inte varit något krav från slottet, säger Karin af Klintberg.

Vad för krav har ställts?

– Det har varit vettiga krav. Att vi ska sköta oss, och det gör vi ju, och liksom inte missbruka vår plats där. Men det är speciellt att vara på ett möte där man ändå pratar om att "ja, kungen säger att han tycker att det här är en rolig idé". Att han är inkopplad. Jag har aldrig känt mig så nära kungen som nu.

Utöver Ulriksdals slott har inspelningsplatser för julkalendern varit vikingasamhället Birka, Vadstena, Gotland, med flera.

Trots Haags och Lundgrens medverkan ska programmet däremot inte ses som en ny säsong av "Historieätarna".

– Det är barnen som står i fokus här. Men det är samma lustfyllda tilltal och blandning av fakta och humor.

Expressen har sökt informationsavdelningen på Ulriksdals slott för en kommentar. De hänvisar till hovets informationschef Margareta Thorgren.


LÄS MER: Har du koll på julkalendrarna genom åren?Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.