Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Haags nya superkropp – efter svåra skadan

Let´s Dance-aktuella Martina Haag lär Expressens reporter Karin Sörbring hur man håller balansen i hög klack. Foto: OLLE SPORRONG
Martina Haag trodde att det skulle vara mer tävling och konkurrens i "Let´s Dance" än vad det visade sig vara. "Vi har blivit jättebra kompisar och hjälper och peppar verkligen varandra", säger hon. Foto: OLLE SPORRONG
Tobias Bader berättar att Martina Haag har tappat massor i vikt, men Martina vill hellre fokusera på hur stark och vältränad hon känner sig efter åtta veckors intenstivt dansande. Foto: OLLE SPORRONG
Martina Haag berättar för Expressens Karin Sörbring om varför Martina var stökig som barn och om varför hon tionde gången hon fick frågan tackade ja till "Let´s Dance". Foto: OLLE SPORRONG
Martina Haag skadade menisken då hon sprang Loch Ness marathon och skulle egentligen ha rehabiliterat sig efter en operation. I stället kör hon hårdträning på dansgolvet med Tobias Bader. Foto: OLLE SPORRONG
Martina Haag säger sig ha dansafasi, men så länge hon gör sitt bästa står hon ut med att utsätta sig för juryns och folkets tyckande. Här med Tobias Bader i "Let´s Dance". Foto: OLLE SPORRONG
1 / 7

Egentligen vill hon inte vara med i tävlingar som hon inte tror sig kunna vinna.

Men när "Let's Dance"-erbjudandet kom för tionde gången tackade Martina Haag i år ja, trots att hon säger sig vara dansstegsblind och sakna taktkänsla.

– Man lever bara en gång. Och jag har aldrig varit så vältränad som nu, säger 53-åringen.

Martina Haag och danspartnern Tobias Bader, 32, har precis avslutat förmiddagens salsapass.

– Å, vad gott med smoothie! Jag behöver äta som en häst för att orka nu när vi dansar sex timmar om dagen, säger Martina och tar regi av fotograf Olle Sporrong som vill att hon ska göra en danspose.

Din danspartner Tobias Bader avslöjade att du har tappat massor i vikt?

– Jag tycker att vi som är med i tv har ett ansvar att inte prata om just vikt, men det stämmer att jag aldrig har varit så vältränad som nu. Jag har dragit i gång muskler som jag inte har använt sedan 1972. Vad jag sedan har för klädstorlek känns inte lika relevant.

Sex timmar om dagen kör Martina Haag och Tobias Bader stenhård dansträning. Då gäller det att ha kul för att orka! Tobias är imponerad av Martinas fokus och styrka. Foto: OLLE SPORRONG

Jag passar på att fråga Tobias vilka styrkor Martina har.

– Martina ger inte upp, ältar inte gamla poäng. Hon fastnar inte i det gamla utan går in och kör. Hon var ju redan väldigt vältränad efter alla maratonlopp, men nu har hon fått ännu fler och helt andra muskler, säger Tobias.

Har fått många nya vänner i "Let´s dance"

Vi fortsätter in i dansstudion ute i Frihamnen i Stockholm, där paret snart ska återuppta repetitionerna.

– Jag hade ingen aning om att jag skulle få så många nya vänner här i "Let's Dance". Egentligen är vi ju konkurrenter, men man vill verkligen att det ska gå bra för alla och vi hjälps hela tiden åt att köpa lunch till varandra och peppa, förklarar Martina.

Äta, träna, sova är livsrytmen nu, skrev du på Instagram?

– Ja, det är stenhård träning! Jag hade någon bild av att jag skulle kunna skriva färdigt ett filmmanus och en bok samtidigt som jag kör "Let´s Dance", men vid åttasnåret om kvällarna försöker jag övertala barnen att vi ska gå och lägga oss för då orkar jag ingenting mer. 

Martina Haag berättar för Expressens Karin Sörbring om nya boken som skildrar vad som - ur den lämnades perspektiv - händer när en familj går sönder. Foto: OLLE SPORRONG

 

LÄS MER: Martina Haags gåtfulla förvandling

 

"Ska jag tacka ja till en tävling vill jag ha en chans att vinna"

Att ställa upp i "Let´s Dance" var verkligen att gå utanför din bekvämlighetszon, har du sagt. På vilket sätt?

– Ska jag tacka ja till en tävling så vill jag ha en chans att vinna, som jag har gjort med "Stjärnkockarna", "På Spåret" och "Otroligt antikt"... Just därför har jag varje år tackat nej till det här när jag har fått frågan. Tionde året jag blev tillfrågad så tänkte jag att jag förvisso fortfarande är sopig på att dansa, men man har ju bara ett liv. Är jag så urdålig på att dansa så kan jag ju inte missa den här chansen att lära mig! Tobias är världens bästa danspartner och han har ett enormt tålamod. 

Men du skadade menisken i Loch Ness Marathon och fick dansa med knästöd de första veckorna?

– Ja, till maraton i Loch Ness hann jag inte träna som vanligt för jag hade fullt upp med en filmroll. Jag tänkte att jag skulle klara det på ren vilja. Men då gick menisken av. Jag höll på med rehab i ett år för att slippa att läkarna skulle skära i knäet, men till slut var jag ändå tvungen att opereras. Det var meningen att jag skulle gå på rehab igen efter ingreppet, men då insåg jag att jag hade skrivit på för "Let's Dance" och jag har inte ens frågat doktorn om vad doktorn tycker om den saken... 

– De första veckorna hade jag knäskydd med skena och jag hade nog trott att jag skulle få hoppa av tävlingen om jag inte blev utröstad, men det händer något med kroppen när man dansar så här mycket. Visst har jag begränsningar med mitt knä, men mycket funkar också. Nu kan jag till exempel gå i trappor igen.

Martina Haag trodde att det opererade knäet skulle ge så mycket problem att hon kanske skulle tvingas hoppa av tävlingen, men den hårda träningen har gjort att knäet fungerar bättre. Foto: OLLE SPORRONG

Martina: "Man kan inte pleasa alla"

Vad tänker du om tv-publikens tyckande hemma i sofforna?

– Oavsett om man håller på med tv eller skriver en bok så finns det alltid folk som tycker saker om en. I "Let´s Dance" är jag inte ute efter att alla ska tycka att jag är bäst och man kan inte pleasa alla. Däremot är det väl inte jättekul om alla skulle skrika att man dansar "fult, fult".

Tycker du att du har fått sådana reaktioner?

– Skojar du? Tony Irving tyckte ju att jag skulle sätta mig i bilen och åka hem redan i premiärprogrammet. Men om jag dansar dåligt så beror det i alla fall inte på att jag har tränat för lite. Det är inte som att jag tittar in i studion en halvtimma om dagen och kör ett semmeltest. Jag har verkligen gjort mitt bästa och då känns det inte lika hemskt att bli bedömd.

Du pratade om att du skulle ha "dansafasi"?

– Ja, jag är totalt dansstegsblind, ingenting fäster. Jag förstår inte ens takten. När jag skriver en bok så hör jag rytmen direkt, men med ord är det lättare att känna pulsen.

"Jag är totalt dansblind, ingenting fäster", säger Martina Haag som bland annat vunnit "På Spåret". Foto: OLLE SPORRONG

Ny bok om vad som händer när en familj går sönder

När jag läste din nya bok "Livet går så fort. Och så långsamt" så berördes jag starkt av huvudpersonen Sandras upplevelse av en nära anhörigs alkoholberoende och självmordsförsök. Var har du hittat inspiration?

– Det där med självmordsförsöket var bara något som passade bra in i handlingen. Många ville att jag skulle skriva en fortsättning på "Det är något som inte stämmer", men jag bestämde mig för att vända på perspektiven och skildra vad som - ur den lämnades perspektiv - händer när en familj går sönder. 

– Då man är 14-15 är man i en väldigt känslig fas. Många debuterar med alkohol, sex, cigg och knark och har inga som helst verktyg att hantera livet.

Detaljskärpan imponerar i Martina Haags nya roman. Foto: Piratförlaget

Det är en sådan detaljskärpa i miljöer, musikval och typiska 1970-talsfenomen. Har du kvar dina tonårsdagböcker att hämta inspiration ifrån?

– Ja, jag skrev dagbok, men på den tiden skrev man inte som det var utan som om någon skulle läsa. Det var en fasad. Jag har googlat som en dåre för att få fram rätt detaljer till boken.

Skriver du dagbok nu också, som vuxen?

– Är du galen? Jag har bara ett visst antal ord i kroppen och dessa ord vill jag använda till mina böcker.

Huvudpersonen är med om ett övergrepp

Huvudpersonen Sandra är med om ett övergrepp där en raggare tar sig in i hennes tält och vräker sig över henne. Vad tänker du om det, apropå höstens #MeToo-debatt?

– Boken skrevs precis innan den debatten drog i gång och jag skildrar det som händer ur hennes perspektiv utan att skriva läsarna på näsan. Om jag har några erfarenheter av det slaget? Jag orkar nog inte dra upp det här. Men jag var ju med i #TystnadTagning-uppropet (för skådespelare, reds anm).

– Jag minns att det när jag växte upp fanns någonting som kallades för att "bli näckad". Det var att tjejerna blev fasthållna och att killarna drog av dem kläderna. 

När jag intervjuade dig 2008 sade du att du som författare använder dig av "slängmetoden" och att nio av tio sidor går i papperskorgen?

– Så jobbar jag fortfarande. Min syster Bea (Uusma, reds anm) och jag hjälps åt jättemycket. När vi närmar oss deadline åker vi i väg och tar in på något stort hotell. Där tvingar vi oss att motivera varför varje enskilt kapitel ska vara kvar eller slängas, det är värre än en Melodifestivaltävling. Det är som när man kokar en fond: det som är kvar ska smaka och inte vara blaskigt.

Efter krönikörsuppdraget i Cosmopolitan blev Martina Haag en efterfrågad skribent. Foto: JOHAN JEPPSSON / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

Bygger karriären om sina "misslyckanden"

Det känns som att du har gjort karriär på dina "misslyckanden"?

– Det stämmer. Jag bestämde mig tidigt för att bli filmstjärna. Jag harvade på som skådis och det var kanske inte helt kört, men jag fick tjata mig till varje liten roll. Långa perioder var jag arbetslös och ingenting kom liksom med lätthet.

– En brytpunkt var när Jonna Bergh som var chefredaktör för Cosmopolitan bad mig skriva krönikor. Jag sade att jag som gått ut skolan med 0,7 i betyg ju inte kunde någonting. "Skriv om det då", sade Jonna - och många kände igen sig i hur det är att vara oallmänbildad.

Nja, en viss bildning krävs väl för att vinna "På Spåret"!

– Skolfröknarna på Lidingö måste ha blivit chockade! Hur som helst fick jag krönikörsuppdrag för Aftonbladet, Elle och Mama i väntan på att Kjell Sundvall skulle vakna upp ur sin koma och erbjuda mig filmroller. Sedan hörde Piratförlaget av sig och så började jag skriva böcker för dem. Men det är inte som att jag hade som affärsidé att göra en grej av mina misslyckanden.

Då - för drygt tio år sedan - var det inte så vanligt att man skyltade med sådant som inte hade gått bra?

– Nej, men jag har alltid varit en underlägesperson. På så sätt passar det mig lite grann att hela tiden vara på väg att nästan åka ut från "Let´s Dance".

När Martina Haags pappa dog 2001 insåg hon att hon inte visste något om familjens estniska arv. Därför gjorde hon research och medverkade i SVT:s "Vem tror du att du är". Foto: OLLE SPORRONG

Har fått drivet av sina estniska släktingar

Din pappa Mart var flykting från Estland, en historia som du utforskade i SVT:s program "Vem tror du att du är". Hur mycket av det estländska har du tagit till dig?

– Min farmor flydde via en stig där det var livsfarligt att hon och hennes barn skulle skjutas, men pappa och jag pratade aldrig om kriget och vad han hade varit med om. Som barn var jag helt ointresserad av Estland, men då pappa dog 2001 insåg jag att jag inte skulle veta någonting om mina barn hade frågor om vårt ursprung. Därför gjorde jag research och använde materialet i mitt sommarprogram och så var det kul att göra det där SVT-programmet. Kanske har jag fått mitt driv från de strävsamma människorna som var mina anfäder.

Du har beskrivit dig som "den skitjobbiga ungen som skolkade från skolan". Varför blev det så?

– Jag växte upp i en liten lägenhet med en pappa som var flykting och jag var omgiven av en massa skitrika brudar som hade egna ponnyhästar. Det gick liksom aldrig att komma in i omgivningens värld. Jag blev skitbråkig.

Cykelolyckan Martina Haag var med om som 16-åring gjorde henne lugnare och gjorde att hon hittade till teatern. Foto: OLLE SPORRONG

Men den svåra cykelolyckan som du var med om som 16-åring förändrade dig?

– Ja, en kille skjutsade mig och jag satt på styret. Det slutade med brutna ben, brutet revben och bruten näsa och jag satt i rullstol i tre månader och fick gå på kryckor i ytterligare åtta månader. Då tvingades jag lugna ner mig lite grann - och så hittade jag till teatern.

Senast jag intervjuade dig - 2008 - ammade du dig igenom nätterna. Nu är din minsting 10 och ditt äldsta barn 20. Hur har din mammatillvaro förändrats?

– Vissa barn har flyttat hemifrån och det är förstås en helt annan fas nu. Delvis därför kan jag vara med i "Let´s Dance".

Pensionärsdröm om tvåa i Italien

Hur går det med planerna på att lära dig italienska och att köpa en lägenhet i Italien?

– Jag tog ju lektioner ett tag och jag kan beställa mat när vi är i Italien. Jag har en pensionärsdröm om att skaffa en tvåa i Italien. 

Jag såg på Instagram att du är vän med bland andra Carolina Neurath, Ellinor Persson, Emma Hamberg och Katerina Janouch. Får du något stöd i tävlingen av dina kända kompisar?

– Vänta bara och se! Till nästa vecka har jag planerat en hyllning till mina vänner. 

 

Fakta/Martina Haag

NAMN: Helen Martina Haag.

ÅLDER: 53.

YRKE: Författare och skådespelare.

BOR: Radhus i Bromma.

FAMILJ: Barnen Jackson, 20, Lucia, 18, Dino, 14, och Diana, 10.

INKOMST: 1 016 000 kronor (2016).

FÖDD OCH UPPVUXEN: I ett Lidingös få höghus med två år yngre systern Bea Uusma, (läkare, illustratör och författare).

MAMMA: Monica Rosén, 79, egen företagare. 

PAPPA: Mart Uusma, arkitekt (dog 2001, 67 år gammal).

UTBILDNING: Nioårig grundskola. Calle Flygare Teaterskola. Kulturama. Komvux.

KARRIÄR: "Årets krönikör" (2004), "Årets Mama" (2006), Flera böcker, däribland debutromanen "Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra)" (2007). Spelade huvudrollen i filmen med samma namn. Romanen "Det är något som inte stämmer" utsågs till "Årets bok" under Bokmässan i Göteborg 2016. Uppföljaren "Livet går så fort. Och så långsamt" kom i november i fjol. Kokboken "Du är min bästa vän och jag tycker så mycket om att komma på middag hos dig" med Clara Block Hane (2016). 

AKTUELL: Tävlar i "Let´s Dance" med Tobias Bader.

 

LÄS MER: Tony Irvings utspel mot Martina Haag 

 

"Jag hade någon bild av att jag skulle kunna skriva färdigt ett filmmanus och en bok samtidigt som jag kör "Let´s Dance", men vid åttasnåret om kvällarna försöker jag övertala barnen att vi ska gå och lägga oss för då orkar jag ingenting mer", säger Martina Haag. Foto: OLLE SPORRONG