Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Haag: Oslagbart att få göra sin egen filmroll

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ola Rapace och Martina Haag spelar mot varandra i nya filmen ”Glada hälsningar från Missångerträsk”.
Foto: All Over Press
"Det är oslagbart att få göra sin egen filmroll, få rollsätta med superbra skådisar, och inte behöva vara med i någon lökig film."
Foto: Johan Jeppsson
Ola Rapace och Martina Haag som Jocke respektive Nadja.
Foto: Nordisk film

I sin förra film fick Martina Haag, 51, hångla med ”Game of thrones”-hunken Nikolaj Coster-Waldau, och i den nya med Ola Rapace.

Avundsvärt? Kanske. Men mest skvallrar det nog om Martina Haags ovanligt självklara sätt att ta för sig:

– Det är oslagbart att få göra sin egen filmroll, få rollsätta med superbra skådisar, och inte behöva vara med i någon lökig film. Det är något jag verkligen rekommenderar, säger hon engagerat.

Skinn på näsan, kan man lugnt säga. Och trots det var Martina Haag märkligt nog lite rädd för Ola Rapace, 43, när hon valde honom till motspelare i ”Glada hälsningar från Missångerträsk”.

– Jag hade inte träffat honom förut, och trodde att han skulle vara så mörk och sträng och farlig. Men han är jättesnäll. Faktiskt den mest lojale arbetskompis jag har haft.

– De har något lite skitigt över sig, säger regissören Lisa Siwe om den filmiska personkemin, och det stämmer nog.

Haag: "Skitläskigt att sticka ut hakan"

Efter att ha ”dammsugit” Sverige på motspelare var det något som klickade med Ola, och Martina Haag verkar nöjd med att ha kontrollen över sin egen berättelse. När rättigheterna såldes var det fyra olika bolag som bjöd över varandra, och hennes krav på att få göra huvudrollen var en självklarhet:

– Gubbar har ju gjort det här i tusen år. Titta på Woody Allen eller vem som helst.

– Jag tänker att jag kanske kan vara en föregångare för andra svenska tjejer, så att de också ska våga, även om det är skitläskigt att sticka ut hakan.

För regissören Lisa Siwe blev det ändå en speciell situation:

– Men vi lyckades samarbeta bra. Martina är inte fåfäng, utan kan gå alldeles blåfrusen med blött hår i stormen. Hon var jättesjuk när vi gjorde den scenen, men hon backar inte, utan provar saker. Är modig och orädd.

Men visst har det funnits åsikter, om teknikaliteter, och även kring saker som kärleksscenerna:

– Hur mycket ska man se? Jag tycker ofta det är jobbigt med sexscener på film. Men här var det viktigt att visa att tjejer har lust, och inte bara blir uppbjudna, säger Lisa Siwe.


LÄS MER: Martina Haag: Jag är inne i en jätterolig fas


För hela filmteamet har det även varit viktigt att handskas varsamt med det samiska inslaget:

– Absolut, och vi har gjort jättemycket förberedelser. Det finns inte en statist som inte är same. Det är samer som har samiska kläder, och inte massa Stockholmare som går runt med kolten bak och fram, säger Martina Haag och tillägger:

– Hittills har filmen varit jätteväl mottagen bland samerna.

"Få lite jolmig smak i munnen annars"

Enveten research lönar sig, och Haag gör även en poäng av att det inte är så mycket ”gullegull” över de ganska så relationsärrade huvudgestalterna:

– Ja, det är ju ganska tilltufsade bägge två, och det tycker jag känns skönt. Man kan få lite jolmig smak i munnen annars. Jag tycker om att de inte är formulär 1A på hur man ska vara i en romantisk komedi.

Ni har ju levt livet och har relationserfarenheter båda två. Har ni kunnat plocka ur den känslogarderoben?

– Självklart, säger Ola Rapace, snabbt.

– Det gör man ju alltid, säger Martina Haag och går sen över till att prisa Olas skådespeleri: Kombinationen av inåtvändhet och glimt i ögat med ”hångelbarhet” som bonus.

– Ingen annan hade kunnat bära den här rollen.

”Så vem hånglar bäst?” frågar jag. Ändå uppriktigt intresserad.

– Hörru du! Det var en oförskämd fråga, säger Martina Haag och fortsätter sen skrattandes:

– Det tänker jag inte svara på, för det är taskigt mot Nikolaj.

Ola Rapace ser oförskämt nöjd ut. Vad annars?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.