Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Haag: "Drack enbart sprit i en hel vecka"

Lotta Lundgren och Erik Haag undersöker hur våra förfäder levde och åt i det nya programmet "Historieätarna". Foto: Simon Rudholm

Lotta Lundgren och Erik Haag ville undersöka hur våra förfäder och föräldrar åt och levde.

Men för att göra de var de tvungna att helt hänge sig åt tidsepoken, vilket resulterade i mindre lyckade experiment.

– Under 1600- och 1800-talet drack vi enbart sprit i en hel vecka, säger Erik Haag.

Tidsepokerna som besöks

Stormaktstiden:
Det blir öl till frukost, tupphuvud till lunch och en häxbränning lagom till mellanmålet. Med kocken Magnus Nilsson, Alex Schulman, Fredrik Lindström, Björn Gustafsson, Malena Ernman med flera.

1970-talet:

Bruna bönor, röda fanor, p-piller, progg, konserver, fondue, och billigt rödvin. Men kocken Elisabeth Johansson, Ebba Witt-Brattström, Tony Irving, Mona Sahlin med flera.

Oscarianska eran:

Lungmos, aladåb, grisfötter, fårskalle och massor av punch. Med Edward Blom, Fredrik Lindström, kocken Jens Linder, Pernilla August, Magdalena Ribbing med flera.

1920-talet:

Smörsvanar, kräftskiva, kondomer och rasbiologer, samt en rejäl depression. Med kocken Paul Svensson, Jenny Madestam, Gunilla Pontén med flera.

Frihetstiden:

Hattar och mössor, karp och mule, fylla och fula tänder. Med kocken Niklas Ekstedt, Henrik Schyffert, Kalle Moraeus, Julia Frej med flera.

Beredskapstiden:

Såskuponger, kokt kanin, hamstrade torrvaror och griljerad grävling. Med kocken Carina Brydling, Henrikg Berggren, Jessika Gedin med flera.

Vi har sett dem göra djupdykningar i dagens matkultur i "Landet brunsås". I den nya serien "Historieätarna", som har premiär på SVT på torsdagen, reser Lotta Lundgren och Erik Haag tillbaka i tiden, och lever det liv våra förfäder levde.

En stor del handlar om maten.

– Det kändes roligt att göra ett historieprogram som inte bara är skrivet av maktens människor, de farbröder som har bestämt, utan gå in i helt vanliga människor i vardagliga situationer och göra ett historiskt program som vanliga folk kan relatera till, säger Lotta Lundgren och fortsätter:

– Det är inte så mycket kungar, inte så mycket politik, inte så mycket vad har hänt med landets gränser och vilka reformer har vi gjort, utan hur fan har det känts att vara människa under den här tiden.

"Varit väldigt verkliga"

– Vi ville ju göra tidsresor och de har varit väldigt verkliga för oss eftersom vi vet att vi äter samma sak som de åt. Som till exempel när vi inte dricker annat än alkohol, man kommer ganska långt bort från 2012, säger Erik Haag.

Just alkoholen visade sig bli en lika stor del som maten, i vissa tidsepoker. Under 1600- och 1800-talet drack man inte vatten, utan enbart sprit.

– Det var ganska kul. Jag hade en ganska stor spärr i början, för jag tänkte att det skulle vara pinsamt att bli filmad när man var full, men det gick hur bra som helst, säger Erik.

"Jag hade löss"

Lotta Lundgren fortsätter:

– 1600-tals människan ÄR full hela tiden och då måste man vara det också. Och det visade sig vara ett sätt att härda ut under 1600-talet.

- Det VAR kallt, kläderna VAR väldigt obekväma, och jag hade löss som jag hade fått från mina dagisbarn. Ganska mycket löss också, och kunde inte göra något åt dem på hela veckan.

Oftast sov de på inspelningsplatsen, men när de spelade in på exempelvis museum åkte de hem, vilket resulterade i problem med vardagslivet.

– Efter kräftskivan på 20-talet fick jag säga att jag inte kunde skjutsa till dagis, för jag var fortfarande full. Men de visste ju att det var för pappas forskning, säger Erik.