Carolina Gynning har upptaxerats av skatteverket och ska betala 235 088 kronor i skatt. Foto: Eero Hannukainen
Carolina Gynning har upptaxerats av skatteverket och ska betala 235 088 kronor i skatt. Foto: Eero Hannukainen

Gynnings skattesmäll: Krävs på 235 000

Publicerad

Carolina Gynning upptaxeras av skatteverket.

Enligt ett beslut har hon utnyttjat sitt bolag för att betala privata utgifter, bland annat två resor och möbler, och ska därför betala ytterligare 235 088 kronor i skatt.

Till grund för granskningen ligger uppgifter i hennes egen blogg.

2010 reste Carolina Gynning till Florens och Miami. Resor som bekostades av hennes bolag Gynning Productions AB. Vid en granskning av skatteverket i juni förra året ombads hon lämna en redogörelse för resorna. Där har hon angivit att syftet var att i Florens skulptera en torso i marmor samt planera för en kommande utställning och i Miami research för boken "Laura - flickan från havet". Men när skatteverket läser Gynnings blogg framgår resorna som rena semestervistelser.

"Av bloggen framgår att du solar, tränar och shoppar, dvs vanliga semesteraktiviteter. Vidare framgår att din mamma, pappa, pojkvän, syster, bror och hans flickvän och deras son också befunnit sig där", skriver skatteverket i sitt omprövningsbeslut från oktober förra året.

"Ett öppet forum"

– Jag vet inte hur vanligt det är att vi läser bloggar, men för mig var det första gången då man har granskat på det här sättet. Det är ju ett öppet forum och har ett starkt bevisvärde i en domstol, säger Staffan Lundin, handläggare på skatteverket.

Skatteverket har också reagerat på inköp av stolar, bord, en stor tv och en vit matta som Gynning har köpt genom bolaget. Enligt henne till sin ateljé. Men vid ett besök i ateljén kunde man konstatera att möblerna inte fanns i lokalen.

"Det är enligt skatteverkets bedömning mycket sannolikt att inköpen gjorts för privat bruk", står det i beslutet.

Carolina Gynning upptaxeras därför och skulle vid årsskiftet ha betalat 235 088 kronor. Hon har dock överklagat beslutet till förvaltningsrätten och bett om anstånd att betala.

"Det får på goda grunder anses minst sagt tveksamt om de sökande kommer att bli skyldiga att betala de tvistiga beloppen", skriver hennes ombud Carl Jonas Agrén i överklagan.

Expressen har vid upprepade tillfällen sökt Carolina Gynning via hennes ombud för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag