Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gynnings skattesmäll: Krävs på 235 000

Carolina Gynning har upptaxerats av skatteverket och ska betala 235 088 kronor i skatt. Foto: Eero Hannukainen

Carolina Gynning upptaxeras av skatteverket.

Enligt ett beslut har hon utnyttjat sitt bolag för att betala privata utgifter, bland annat två resor och möbler, och ska därför betala ytterligare 235 088 kronor i skatt.

Till grund för granskningen ligger uppgifter i hennes egen blogg.

2010 reste Carolina Gynning till Florens och Miami. Resor som bekostades av hennes bolag Gynning Productions AB. Vid en granskning av skatteverket i juni förra året ombads hon lämna en redogörelse för resorna. Där har hon angivit att syftet var att i Florens skulptera en torso i marmor samt planera för en kommande utställning och i Miami research för boken "Laura - flickan från havet". Men när skatteverket läser Gynnings blogg framgår resorna som rena semestervistelser.

"Av bloggen framgår att du solar, tränar och shoppar, dvs vanliga semesteraktiviteter. Vidare framgår att din mamma, pappa, pojkvän, syster, bror och hans flickvän och deras son också befunnit sig där", skriver skatteverket i sitt omprövningsbeslut från oktober förra året.

"Ett öppet forum"

– Jag vet inte hur vanligt det är att vi läser bloggar, men för mig var det första gången då man har granskat på det här sättet. Det är ju ett öppet forum och har ett starkt bevisvärde i en domstol, säger Staffan Lundin, handläggare på skatteverket.

Skatteverket har också reagerat på inköp av stolar, bord, en stor tv och en vit matta som Gynning har köpt genom bolaget. Enligt henne till sin ateljé. Men vid ett besök i ateljén kunde man konstatera att möblerna inte fanns i lokalen.

"Det är enligt skatteverkets bedömning mycket sannolikt att inköpen gjorts för privat bruk", står det i beslutet.

Carolina Gynning upptaxeras därför och skulle vid årsskiftet ha betalat 235 088 kronor. Hon har dock överklagat beslutet till förvaltningsrätten och bett om anstånd att betala.

"Det får på goda grunder anses minst sagt tveksamt om de sökande kommer att bli skyldiga att betala de tvistiga beloppen", skriver hennes ombud Carl Jonas Agrén i överklagan.

Expressen har vid upprepade tillfällen sökt Carolina Gynning via hennes ombud för en kommentar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!