Carolina Gynning diskuterar ordet hen i "Hübinette" på tisdagskvällen. Foto: STELLA PICTURES
Carolina Gynning diskuterar ordet hen i "Hübinette" på tisdagskvällen. Foto: STELLA PICTURES

Gynning ger sig in i hen-debatten

Publicerad

Gravida Carolina Gynning är gäst i tisdagens avsnitt av SVT:s "Hübinette". I programmet berättar hon om vad hon anser om det könsneutrala uttrycket "hen".

- Att kalla sitt barn för hen är bara absurt, säger hon till Hübinette, enligt SVT.

Carolina Gynning bloggar flitigt om sin graviditet och har på sin blogg delat med sig av sina tankar inför sitt kommande föräldraskap. Men när hon uttryckte en önskan om att inreda sin blivande dotters rum i rosa för en tid sedan överöstes hon av ilskna kommentarer från läsarna. I ett inlägg döpt till "Genusperspektiv - in my asshole" röt hon ifrån och berättade att hon ledsnat på alla kommentarer om att rosa inte är en acceptabel färg i flickrum.

"Jag trodde att det viktiga när man var liten var ett kärleksfullt och välkomnade hem, inte ett där KÖNSNEUTRAL ska stämplas i pannan på mitt nyfödda barn", skrev hon bland annat.

"Ordet hen är hemskt"

När den frispråkiga skånskan gästar tisdagens "Hübinette" i SVT kommer just genusfrågan på tal och Carolina berättar vad hon tycker om hen-debatten.

- Jag tycker ordet hen är hemskt. Att kalla sitt barn för hen är bara absurt. Vad är det för fel på att vara flicka, eller kvinna, säger hon, enligt SVT.

I programmet avhandlas även hela Carolinas livsresa - från modellandet och "Big brother" till den nuvarande graviditeten.

Programledare Karin Hübinette skriver följande om sin gäst på Twitter:

"Många kommer få en helt ny bild av Carolina Gynning i kväll, jag fick det garanterat!"


Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag