Gynning: "Är orolig för att bli ruinerad"

Carolina Gynning berättar nu om demonerna, hämndkänslorna och varför hon är livrädd för att hennes läppar ska trilla av.
Foto: Robert Eklund
"Jag är orolig att bli ruinerad, att bli bankrutt. Dessutom kan jag inte spara pengar. Jag slösar katastrofalt mycket", säger hon.
Foto: Izabelle Nordfjell
Carolina Gynning och Alexander Lydecker.
Foto: Robert Eklund

Carolina Gynning drar in miljonbelopp på sin konst.

För Expressens Pascal Engman berättar hon om demonerna, hämndkänslorna och varför hon är livrädd för att hennes läppar ska trilla av.

– Jag hoppas verkligen att mina läppar sitter kvar, säger hon.

I en liten trädgård på Ekerö väntar tre personer: Carolina Gynnings mamma, en elektriker och jag själv. Elektrikern ser bekymrad ut. Taket läcker. Det ska det tydligen inte göra. Tomten domineras av en enorm myndighets-skyddad ek. Inom en radie av fem meter från dess stam får ingen ens montera en Billys bokhylla.

Gynning: "Det låter kanske löjligt"

Efter en stund kommer Carolina Gynning, klädd i en indianinspirerad lila väst. När hon släppt in oss förstår jag att det inte är en slump. På en klädställning hänger en huvudbonad med en massa fjädrar på. Något som ser ut som kvarlevorna av ett djur fungerar som matta. Just nu är indianer och träd Carolinas största inspirationskälla.

– Det är mycket med indianer. Och naturen överhuvudtaget. Jag måste vara nära naturen, stenar och träd. Moder jord, du vet. Det låter kanske löjligt. Men så är det på riktigt. Får man för mycket av det andra, all yta, tror jag att det slår över åt andra hållet. Då vill man bara sitta under en ek och...

Lukta på blommorna?

– Ja. Jag isolerar mig. Ju äldre jag blir desto mer vill jag vara i fred. Jag har alltid varit så, sedan jag var liten. Velat vara själv.

Har du fått för mycket yta i livet?

– Jag har lugnat ner mig i och med att jag fått barn, landat. Samtidigt blir jag mycket mer nojig. Det kommer enormt många jobbiga känslor. Jag sitter härute under eken och nojar upp mig.

Vad är du rädd för?

– Att det ska hända mig själv eller barnen något. De är så små. Eftersom jag varit wild, saknat spärrar, har den insikten varit så omtumlande. Det har blivit en chock för mig. Och nu sitter jag här i min ensamhet och nojar. Jag är orolig att bli ruinerad, att bli bankrutt. Dessutom kan jag inte spara pengar. Jag slösar katastrofalt mycket. Jag är inne i en vintage-period nu. Är det något som kostar så är det gamla grejer. Ta pelarna i huset. De är skitdyra.

Var hittade du dem?

– På Bali. För 80 000 kronor.

Jag vill inte vara fräck, men de ser inte ut att kosta 80 000.

– Nej jag vet. Men det är sådana konstiga grejer jag vill ha. Jag köper onödiga och dyra saker hela tiden. Jag är mästare på att gå in i en butik och köpa det dyraste. Jag är som en tryffelgris. Jag går in och hittar det dyraste. Chanel-väskor för 45 000 kronor. Sånt. Jag bara måste ha det.

Gör grejerna dig lycklig då?

– En liten stund.

Din yta är rätt viktig för dig?

– Ja. Jag önskar att jag kunde släppa det, men jag kan inte det. Jag kan inte skita i att bleka tänderna, låta håret växa. Det är säkert en skada från mina år som modell. Jag är skadad för livet.

Är du aldrig nöjd med hur du ser ut?

– Nej. Jag gjorde ingrepp förr. Sprutade in något livsfarligt i mina läppar. Många andra av de som använde det medlet har tappat sina läppar. Alltså, läpparna har liksom trillat av. Det är jättefarligt. Det har inte hänt något på mig än, men jag hoppas verkligen att mina läppar sitter kvar.

Det låter obehagligt.

– Ja, de kan ju trilla av.


LÄS MER: Carolina Gynning: "En enorm saknad"


I fjol omsatte dina bolag 14,5 miljoner kronor. Tror du det var många i kulturkretsar som garvade åt dig när du började måla?

– Det var säkert många som skrattade åt mig. Det känns alltid roligt att ge ett fuck you-finger åt dem som inte tror på mig. Jag har byggt min karriär på hämnd. Hela vägen. Hämnd är en otroligt stor drivkraft för mig. Jag vill slå alla på fingrarna.

Har det här varit planen hela tiden?

– Jag har inte haft någon plan. Jag får nya insikter, nya mål, hela tiden. Planen har i alla fall alltid varit att bygga ett imperium. Göra något stort. Den visionen, den drömmen, har alltid funnits där.

Riskerar man inte att jaga regnbågen när man jagar en sådan dröm – man vet väl aldrig var slutet finns?

– Det var väldigt bra sagt. Och du kan ju ha rätt. Jag sätter hela tiden nya mål. Nu omsätter jag fjorton miljoner, nästa gång vill jag upp i femtio. När jag omsätter femtio vill jag upp i hundra.

Dagens dokusåpastjärnor. Har du någon koll på dem?

– Saga Scott, hon är skånska. Jag läste din intervju med henne när du jämförde henne med mig. Hon är jättesöt. Och Paow (Paulina Danielsson). Jag kollar inte på "Paradise Hotel" men jag läser ju en del grejer, kollar bloggar och så. Jag tycker det är roligt. Samtidigt känner jag "oj oj oj, vilka rebeller". Jag hoppas bara att det går bra för dem. Jag blir lite orolig ibland, "oj nej, var inte med i Paradise Hotel igen".

Vilka råd vill du ge dem?

– Det är inte så lätt som man tror att komma dit jag kommit. Jag har haft en massa panikångest, mått skitdåligt, ändå rest på mig. Jag har fått så mycket skit på vägen. Jag har fått vara väldigt stark. Jag har härdats.

Det verkar som att du känner dig lite udda?

– Ja, det kan jag göra. Samtidigt som folk tycker jag är lustig. Och jag bjuder ju på mig själv. Jag kan känna mig ensam, men mindre nu sedan jag fick barn. Då har jag alltid dem. Jag kände mig ofta ensam förr, tyckte det var jobbigt. Trots att jag alltid var omgiven av folk så kände jag mig udda och utanför.

Du har sagt att du gillar trasiga människor. Är du själv trasig?

– Jag har gått igenom så mycket jobbigt i livet. Jag försöker bara göra snälla saker mot mig själv nu. Samtidigt känner jag en sådan enorm press att leverera. Ärligt talat så är det jävligt påfrestande. Förr hade jag mina demoner. Jag har funderat mycket på dem, demonerna, på sistone.

Vad har du kommit fram till?

– Jag är väldigt intuitiv. Jag kan se saker, känna saker. Jag har alltid kontakt med den andra sidan. Det finns något större än det här. Jag hade den kraften även som tonåring, men då hade jag svårt att hantera det. Jag blev rädd. Fick ångest. Jag var så öppen att jag hela tiden kände oron och ångesten som fanns runt mig. Det var därför jag experimenterade med droger. För att stänga av sidan. Jag ville inte känna så mycket.


LÄS MER: Carolina Gynning: "Jag är nöjd med min kropp"


Har du haft en känsla av att något ska ske som sedan skett?

– Många gånger. När Estonia sjönk. Jag var sjuk i en vecka innan, mådde fruktansvärt psykiskt dåligt och kände: "det är något som kommer hända". Sen hände det. När min farfar dog vaknade jag samma natt, kallsvettig, samma klockslag som han dog på. 11/9. Då var det samma sak. Jag mådde dåligt i en vecka innan. Det är väldigt läskigt.

Hur hanterar du den intuitionen nu?

– Genom konsten, bland annat. Samtal med vänner. Men när jag var ung och kände att jag var ensam om att vara så här, då kände jag mig konstig och annorlunda. Jag har nästan aldrig några fyllor längre, det är svintråkigt. Det kanske kommer tillbaka, så jag blir Disco-Carolina igen.

När lärde du dig hantera det på det sättet i stället? 

– När jag började förstå att jag inte kunde vara fucked up om jag ska måla. Det finns folk som hävdar att man blir en bättre konstnär om man är full och hög. Det är bullshit. Det går inte att måla tavlor hög eller full.

Har du försökt?

– Det har jag säkert, förr. Men jag måste ha ett jävla fokus på det jag gör. Jag kan inte flumma i väg på någon jävla LSD-tripp.

Är det skillnad på hur manligt och kvinnligt skapande bedöms?

– Möjligt. Män kan säkert komma undan med att supa och knarka mer när de målar och skapar. Visst, det är för jävligt. Men jag orkar inte hålla på och gnälla om sånt. Förstår du? Jag orkar fan inte. Det är ett sånt gnäll. Jag är kvinna och jag tar för mig så in åt helvete. Mycket mer än många män. Det räcker väl för att visa att jag är en jävla håll käften-feminist?

DET HÄR ÄR CAROLINA

Namn: Carolina Gynning.
Ålder: 37.
Bor: Hus på Ekerö.
Familj: Sambon Alexander Lydecker. Döttrarna Alicia och Adele.
Yrke: Konstnär, bloggare och tv-personlighet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.