Gyllene Tiders tuffa beslut att lägga ner – efter uppbrotten

Folkfest utanför Ullevi inför Gyllene Tider
Per Gessle och Gyllene Tider avskesdturné hölls förra året och visar nu i en dokumentär på TV4.
Foto: MATTIAS ERICSSON / STELLA PICTURES
Bland annat berättar de om varför de bröt upp flera gånger.
Foto: MATTIAS ERICSSON / STELLA PICTURES
Per Gessle i dokumentären.
Foto: TV4
Mats Persson.
Foto: TV4
Per Gessle på scenen.
Foto: MATTIAS ERICSSON / STELLA PICTURES

Förra sommaren gav sig folkkära popbandet Gyllene Tider ut på en avskedsturné, där de fyllde landets största arenor.

I dokumentären ”Gyllene Tider – avskedsturnén”, som visas på TV4, berättar bandet om den 40 år långa karriären, avslutet – och varför de bröt upp flera gånger.

– Vi pratade väldigt mycket bakåt, för det finns ingen anledning för oss i 60-årsåldern att bryta ny mark, säger Per Gessle om bandets sista album.

De hittade varandra under gymnasiet genom ett gemensamt musikintresse – och det blev början på en 40 år lång resa i den svenska pophistorien.

I dokumentären ”Gyllene Tider – avskedsturnén”, som sänds 20.00 på lördagen i TV4, ger ”Sommartider hej hej”-bandet sin egen bild av den långa karriären, varvat med låtar från deras sista konsert på Ullevi, sommaren 2019.

Omgivningen trodde inte på Per Gessle, Mats Persson, Micke ”Syd” Andersson, Göran Herlitz och Anders Herrlin i början.

– Vi hoppade på musiken i stället, och då sa fotbollstränaren: ”Ni kommer aldrig lyckas! Det är mycket bättre att ni håller på med fotboll i stället”, minns Herrlin i dokumentären.

Men det tog inte lång tid innan deras frenetiska repande ledde någon vart, och 1979 – när Per Gessle bara var 20 år – spelade de in och släppte sitt första album ”Gyllene tider”, och fick en hit med ”Flickorna på TV2”.

– På något konstigt sätt fanns det en slags övernaturlig drivkraft hos alla. Man sov med låtarna, man satt och repade själv för att bli bättre. Allt kretsade kring det, säger Mats ”MP” Persson.

”Blev väldigt tagna på sängen”

Några år av succé följde. Men när Gyllene Tider i mitten av 80-talet spelade in ett album på engelska för att försöka slå utomlands – något som floppade. När bandet samlades för möte hemma i Halmstad efter en misslyckad turné föreslår Per Gessle att de ska börja sjunga på svenska igen, men de andra medlemmarna har tröttnat.

– Anders han bara säger att: ”Ni får gärna göra det, för det blir utan mig. Jag har ingen lust”, säger Göran Fritzon i dokumentären.

– Det hade han inte förvarnat oss om. Vi blev väldigt tagna på sängen på det. Det blev väldigt abrupt slut, säger Per Gessle. 

Per Gessle började i stället samarbeta med vännen Marie Fredriksson, och deras duo Roxette blev ett internationellt popfenomen, med världshits som ”The look”, ”Listen to your heart” och ”It must have been love”.

Men Roxettes succé innebar inte slutet för Gyllene Tider – snarare verkade svenska folkets kärlek för bandet växa med tid isär. Bandet återförenades inför jublande publik på turnéer 1996, 2004 och 2013, och slog rekord i antal sålda biljetter under sitt 25-årsjubileum GT25.


Per Gessle: ”Vem vet”

Inför deras 40-årsjubileum diskuterade bandet sin framtid – och det var trummisen Micke Syd som lyfte frågan om det inte var dags att kasta in handduken för gott.

– Det var faktiskt Micke som påpekade att nästa gång vi ska ut och göra en turné är vi 67-68 år, vi brukar ha 6-7-8 år mellan turnéerna. Vem vet hur vi ser ut eller mår då. Så han tyckte det var läge att det här skulle vara vår final, säger Per Gessle i dokumentären.

På grund av sjukdom blev inte konserten på Ullevi 2019 bandets sista i Sverige – men Per Gessle tackade ändå fansen för stödet från scenen, innan de avslutade i nostalgisk manér med ”När alla vännerna gått hem”.

– Tack för all support i 40 år. Det är en lång tid. Utan er vore vi absolut ingenting. We love you.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.