Gyllene Tiders tårfyllda avsked på hemmaplan

Gyllene Tider gör sin sista stora spelning – på hemmaplan i Halmstad.
Foto: (C) MATTIAS ERICSSON / (C) MATTIAS ERICSSON/STELLA PICT STELLA PICTURES
Per Gessle spejar ut över publikhavet.
Foto: (C) MATTIAS ERICSSON / (C) MATTIAS ERICSSON/STELLA PICT STELLA PICTURES
Niklas Strömstedt var en av gästartisterna under kvällen.
Foto: Anders Dahlbom

En 40-årig epok är över – här tar Per Gessle och resten av Gyllene Tider farväl för sista gången på svensk mark.

Inför tusentals jublande fans i hemstaden Halmstad så bjöd bandet på en sista känslosam föreställning.

Det blev ett tårfyllt avsked – trummisen Micke ”Syd” Andersson grät öppet på scenen under kvällen.

– I kväll är det sista kvällen. Lite vemodigt, men även härligt på något sätt, sa Per Gessle från till publiken.

Under lördagskvällen gjorde Gyllene Tider sin sista stora spelning någonsin. Inför tusentals jublande fans i hemstaden Halmstad så bjöd man på en föreställning som innehöll det mesta.

Per Gessle var taggad när han stod på scenen – och inledningsvis så bad han åskådarna att föreviga kvällen.

– Underbart att se så mycket folk! I kväll är det sista kvällen. Lite vemodigt, men även härligt på något sätt. Sjung med om ni vill, dansa gärna. Och lägg ut på Youtube så vi får lite inspiration!

Det blev ett tårfyllt avsked för bandmedlemmarna – trummisen Micke ”Syd” Andersson grät öppet på scenen under kvällen. Även åskådarna såg ut att vara känslosamma när bandet framförde sina mest kända hits.

Inte riktigt slut än för Gyllene Tider

Detta var den sista spelningen som bandet gjorde i Sverige. Men det rör sig inte om det sista giget någonsin, för under nästa helg så kommer man att uppträda på Operataket i Oslo. Då kommer man dock inte att vara ensam publikdragare – även artister som The September When, Timbuktu & Damn och Ina Wroldsen ska medverka vid det tillfället.

Berättade om bandets bakgrund

Lite senare under spelningen så valde Gessle att berätta om hur bandet bildades – något som uppskattades av den månghövdade publiken.

– Allt började faktiskt 1977 när jag och Mats träffades i Harplinge, en liten by nära här. Ett café, en bensinpump och Micke Syds mamma hade en frisersalong. Det var lite ”Breaking Bad” över den, faktiskt. Eller, nej det var det inte. Vi tänker spela en av de allra första låtarna vi skrev tillsammans just nu, berättade sångaren från scenen innan man framförde ”(Dansar inte lika bra som) Sjömän”.

Gessle: ”Jag klagar inte”

Bandet fortsatte även på det nostalgiska spåret i mellansnacken. Innan man skulle spela ”Tuffa tider (för en drömmare)” så pratade Per Gessle om att han aldrig hade kunnat förvänta sig att Gyllene Tider skulle bli så här stora.

– När man satt i sitt pojkrum och lyssnade på Sabbath och Led Zeppelin hade man inte kunnat tro att jag skulle stå här med en ukulele i handen. Men jag klagar inte.

Känd artist gled upp på scenen

Niklas Strömstedt var en av gästerna som hade bjudits in för att medverka på avskedskonserten. Den 61-åriga sångaren kom in med sin gitarr för att ackompanjera Gyllene Tider när man framförde låten ”Marie i växeln”.

Bra stämning på Brottet

Stämningen var på topp under hela kvällen – och bandet försökte pusha publiken att bli ännu lite mer högljudda.

– Pallar ni lite till? Lördagskväll på Brottet. Ja, vi kör på, skanderade Per Gessle från scenen när man skulle framföra extranumret ”När vi två blir en”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.